Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τραμπ: Τι είπαμε με Ερντογάν για «οικονομική συνεργασία» και Συρία

Τραμπ: Τι είπαμε με Ερντογάν για «οικονομική συνεργασία» και Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τις «μεγάλες δυνατότητες σημαντικής επέκτασης» της διμερούς συνεργασίας ως προς την οικονομική ανάπτυξη επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες Δευτέρα με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τραμπ ανέφερε πως συζήτησε με τον Ερντογάν για τις «τελευταίες δύο εβδομάδες επιτυχίας στην μάχη εναντίον των υπολειμμάτων του Ισλαμικού Κράτους» και «την ασφαλή ζώνη 30 χιλιομέτρων» που θέλει να δημιουργηθεί στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας για να προστατευθούν οι Κούρδοι, σύμμαχοι της Ουάσιγκτον στον πόλεμο εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Μία ημέρα νωρίτερα ο Τραμπ είχε απειλήσει και πάλι μέσω Twitter να «καταστρέψει» την οικονομία της Τουρκίας, αν επιτεθεί στους Κούρδους.

Ο Ρεπουμπλικάνος ανήγγειλε ότι «ξεκινά» η αποχώρηση των περίπου 2.000 Αμερικανών στρατιωτικών από το έδαφος της Συρίας, όπως είχε υποσχεθεί τον Δεκέμβριο, υπογραμμίζοντας πάντως πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πλήττουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα.

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμήνυσε χθες πως η Τουρκία «δεν θα εκφοβισθεί» από τις αμερικανικές «οικονομικές απειλές» σε σχέση με τις κουρδικές δυνάμεις της Συρίας, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν είναι «αντίθετη» στην ιδέα της δημιουργίας μίας «ζώνης ασφαλείας» στη Συρία.

Η κουρδική παραστρατιωτική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών, ελέγχει μεγάλο μέρος της βόρειας Συρίας.

Ο Ερντογάν έχει διαμηνύσει ότι σκοπεύει να τη συντρίψει, καθώς η κυβέρνησή του διατείνεται ότι αποτελεί τον συριακό βραχίονα της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), η οποία διεξάγει ανταρτοπόλεμο στην τουρκική επικράτεια από το 1984.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

Οι γαλλικές Αρχές απέλασαν ιμάμη που υποστήριζε τους τζιχαντιστές – Το κήρυγμα μίσους

«Ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα πρόστιμα 454 εκατ. δολαρίων που του επιβλήθηκαν» λένε οι δικηγόροι του

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr