Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο πρώην ειδικός απεσταλμένος στη Συρία λέει ότι ο Τραμπ «δεν έχει σχέδιο» για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων

Ο πρώην ειδικός απεσταλμένος στη Συρία λέει ότι ο Τραμπ «δεν έχει σχέδιο» για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι ΗΠΑ δεν έχουν σχέδιο για την επόμενη μέρα της απόσυρσης των στρατευμάτων τους από τη Συρία, έκρινε χθες Κυριακή ο πρώην ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον στον διεθνή αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό, Μπρετ Μακγκέρκ.

«Δεν υπάρχει σχέδιο για ό,τι μπορεί να έπεται», κάτι που αυξάνει τους κινδύνους για τους Αμερικανούς στρατιωτικούς στο πεδίο, είπε ο Μακγκέρκ, ο οποίος παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο, μετά την αναγγελία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την απόσυρση των περίπου 2.000 ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού των ΗΠΑ από τη Συρία.

Ο Μακγκέρκ έκανε το σχόλιο αυτό στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, έπειτα από την επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας στην οποία έχασαν τη ζωή τους 19 άνθρωποι – ανάμεσά τους τέσσερις Αμερικανοί – στη Μανμπίτζ, στη βόρεια Συρία, πόλη που ελέγχεται από Σύρους Κούρδους μαχητές, σύμμαχους των ΗΠΑ, την Τετάρτη.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία από την ανάπτυξή τους στη χώρα, το 2014.

Ο Τραμπ διέταξε τον περασμένο μήνα να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα που είναι παρόντα στη Συρία.

Την αναγγελία ακολούθησαν οι παραιτήσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις και αυτή του Μπρετ Μακγκέρκ, που εξέφρασαν τη διαφωνία τους.

Κορυφαία στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν κάνει έκτοτε αντιφατικές δηλώσεις για τις προθέσεις της Ουάσιγκτον, ωστόσο το Πεντάγωνο κατέστησε σαφές ότι η αποχώρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, μολονότι δεν είναι ακόμη σαφές πόσος χρόνος θα χρειαστεί ωσότου να ολοκληρωθεί.

«Ο πρόεδρος ήταν σαφής, αποχωρούμε. Αυτό σημαίνει ότι τα στρατεύματά μας πλέον θα έπρεπε να έχουν μία αποστολή: να αποχωρήσουν, και να αποχωρήσουν με ασφάλεια», έκρινε ο Μακγκέρκ.

Όμως «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε σχέδιο. Αυτό αυξάνει τους κινδύνους για τους άνδρες μας επί του πεδίου στη Συρία και δημιουργεί χώρο για το Ισλαμικό Κράτος», υποστήριξε.

Ο πρώην απεσταλμένος σημείωσε ότι ένας «εταίρος» όπως η Τουρκία, σύμμαχος της Ουάσιγκτον στο NATO, δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ, όπως διαβεβαιώνει η Άγκυρα.

«Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό», είπε ο Μακγκέρκ, χαρακτηρίζοντας δύσκολο το να αποσύρονται τα στρατεύματα και ταυτόχρονα να αναζητείται μια φόρμουλα για την αντικατάστασή τους από κάποιον άλλο εταίρο στον αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό. «Αυτό δεν είναι βιώσιμο σχέδιο», επέμεινε.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε τη 18η Ιανουαρίου στην εφημερίδα Washington Post, ο Μακγκέρκ υποστήριζε πως η Τουρκία μόνη δεν διαθέτει τα στρατιωτικά μέσα για να αναλάβει τέτοιο ρόλο.

Ο πρόεδρος Τραμπ δικαιολόγησε την απόφασή του διαβεβαιώνοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει ουσιαστικά ηττηθεί, κάτι που ο Μπρετ Μακγκέρκ και άλλοι αμφισβητούν.

Ο πρώην απεσταλμένος θεωρεί πως η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων θα ενισχύσει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και θα μειώσει την αμερικανική επιρροή, ενισχύοντας αυτή της Ρωσίας και του Ιράν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Ο πρώην επικεφαλής της Σιν Μπετ δεν πιστεύει ότι η Χαμάς μπορεί να ηττηθεί στρατιωτικά

Νετανιάχου: «Τόσο γρήγορα ξεχάσατε τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου;»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr