Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο γαμπρός του Τραμπ ετοιμάζει περιοδεία στις αραβικές χώρες – Ποιο ειρηνευτικό σχέδιο θέλει να προωθήσει

Ο γαμπρός του Τραμπ ετοιμάζει περιοδεία στις αραβικές χώρες – Ποιο ειρηνευτικό σχέδιο θέλει να προωθήσει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε τουλάχιστον πέντε αραβικές χώρες θα ταξιδέψει στα τέλη Φεβρουαρίου ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ-γαμπρός του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ- προκειμένου να ενημερώσει διπλωμάτες σχετικά με την οικονομική διάσταση του αναμενόμενου για καιρό νέου ειρηνευτικού σχεδίου της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή και για να ζητήσει την υποστήριξή τους, όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι την Πέμπτη.

Στη διάρκεια της περιοδείας, ο Κούσνερ και ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ, σχεδιάζουν να κάνουν σταθμούς στο Ομάν, στο Μπαχρέιν, στη Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Κατάρ. Ενδέχεται να προστεθούν άλλες δύο χώρες στην περιοδεία.

Ο Κούσνερ, ο Γκρίνμπλατ, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μπράιαν Χουκ και ο Αβί Μπέρκοουιτς, συνεργάτης του Κούσνερ, δεν θα ενημερώσουν πάντως τους συνομιλητές τους για την «πολιτική πτυχή» του σχεδίου, που σκοπός είναι να διευθετήσει όλα τα βασικά ζητήματα της διένεξης μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.

Αντ’ αυτού, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν πόση υποστήριξη θα μπορούσε να εξασφαλίσει η οικονομική πτυχή του σχεδίου, που αναμένεται να συμπεριλαμβάνει έναν συνδυασμό βοήθειας και επενδύσεων υπέρ των Παλαιστίνιων.

«Το οικονομικό σχέδιο θα έχει αποτέλεσμα μόνο αν το υποστηρίξει η περιοχή. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική συνιστώσα της συνολικής εξίσωσης», εξήγησε ο ένας.

Το ταξίδι αυτό είναι απλά ένα βήμα στον δρόμο για την αποκάλυψη του πλήρους σχεδίου. Στην οικονομική πτυχή του αναμένεται να συμπεριλαμβάνεται επίσης γενναία χρηματοδότηση από τη διεθνή κοινότητα για να προσφερθεί βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι αξιωματούχοι επισήμαναν πως κατανοούν πως οι άραβες διπλωμάτες θα ζητήσουν να ενημερωθούν έστω για το περίγραμμα των πολιτικών διαστάσεων του σχεδίου, πριν εκφέρουν κρίση για την οικονομική πτυχή του.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν πρακτικά διακόψει τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ, μετά την οργή που προκάλεσε η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ τον Δεκέμβριο 2017.

Στο Ισραήλ, αναμένεται να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές την 9η Απριλίου, που θα κρίνουν εάν ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου θα παραμείνει στον θώκο του πρωθυπουργού.

Ο Κούσνερ δεν θα επισκεφθεί το Ισραήλ στο πλαίσιο του ταξιδιού του.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς έχει καταστήσει σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει το οποιοδήποτε αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο – ή για οτιδήποτε άλλο – με την Ουάσιγκτον, μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως της πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Τραμπ, πάντως Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα «προσέλθει στο τραπέζι» αφού «διαβάσει» το κείμενο.

Η κυβέρνηση του Τραμπ προσπαθεί παράλληλα να διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κλιματική Αλλαγή: Το λιώσιμο των πάγων αλλάζει την περιστροφή της Γης και επηρεάζει τη μέτρηση του χρόνου

Ισραήλ: Άμεση ανάγκη για 10.000 στρατιώτες – Στρατολόγηση των υπερορθόδοξων Εβραίων ζητούν φωνές στη χώρα

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr