Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία είπε «όχι» στις ΗΠΑ – Οι Αμερικανοί απεσταλμένοι απέτυχαν να μεταπείσουν στους ισλαμιστές

Η Τουρκία είπε «όχι» στις ΗΠΑ – Οι Αμερικανοί απεσταλμένοι απέτυχαν να μεταπείσουν στους ισλαμιστές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δύο Αμερικανοί απεσταλμένοι βρέθηκαν την Τρίτη στην Τουρκία προκειμένου να μεταπείσουν τους Τούρκους σε ό,τι αφορά την αγορά των ρωσικών S-400 και την εισβολή που επιμένουν να πραγματοποιήσουν στη βόρεια Συρία, με στόχο την κατάληψη του συριακού Κουρδιστάν.

Οι Αμερικανοί, από ό,τι προκύπτει από τις δηλώσεις την Τετάρτη τόσο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν κατάφεραν τους στόχους τους.

Επαφές στην Άγκυρα τόσο για το Συριακό όσον και για το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 είχαν οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι εν μέσω της νέας έντασης μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ λόγω των πιέσεων της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα να μην πάρει το ρωσικό σύστημα και να στραφεί προς το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα Patriot.

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Αμερικανού Προέδρου Τζέημς Τζέφρι συζήτησε στην Άγκυρα το Συριακό ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ έθεσε το ζήτημα των S-400, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας έπειτα από τη συνάντησή του Τούρκου Υπουργού Χουλούσι Ακάρ με τον Τζέημς Τζέφρι ανακοίνωσε ότι ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων και συμφερόντων της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες, την προσδοκία της για εφαρμογή του οδικού χάρτη για τη Μανμπίτζ [της Συρίας], την ευαισθησία της για την εδαφική κυριαρχία της Συρίας και ότι δεν πρέπει να βρίσκονται στοιχεία του ΡΚΚ/YPG ανατολικά του Ευφράτη όπου θα γίνει η ζώνη ασφαλείας ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια της Τουρκίας.

Αυτά που είπε ο Ακάρ μεταφράζονται ότι έθεσε στους Αμερικανούς για μια ακόμη φορά την απαίτηση της Τουρκίας να καταλάβει τη βόρεια Συρία.

Νωρίτερα ο Μάθιου Πάλμερ με την αντιπροσωπεία του είχε επαφές στο τουρκικό ΥΠΕΞ.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι ΗΠΑ κάλεσαν την Τουρκία να εγκαταλείψει την αγορά των S-400 και απείλησαν ότι αν στην περίπτωση που τους παραλάβει θα εφαρμόσει κυρώσεις και να αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα των πολεμικών αεροσκαφών F35.

Η τουρκική απάντηση έγινε γνωστή το βράδυ της Τετάρτης, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να δηλώνει ότι «οι σύμμαχοι της Τουρκίας δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στην αγορά αμυντικών συστημάτων από την Άγκυρα από χώρες μη μέλη του ΝΑΤΟ, επειδή απέρριψαν τις προτάσεις να τα αγοράσουν από εκείνους».

Το θέμα «έκλεισε» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε δίωρη τηλεοπτική του συνέντευξη ξεκαθάρισε ότι όχι μόνο θα αποκτήσει τους S-400 αλλά θα αγοράσει και S-500.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πολωνία: Συνελήφθη ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με Ρώσους κατασκόπους

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση μου με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr