Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι αναφέρει ο μακελάρης που «θέρισε» δεκάδες μουσουλμάνους στη Νέα Ζηλανδία στο μανιφέστο του

Τι αναφέρει ο μακελάρης που «θέρισε» δεκάδες μουσουλμάνους στη Νέα Ζηλανδία στο μανιφέστο του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Φωτογραφίες πολυβόλων και έναν σύνδεσμο σε αυτό που ο ίδιος περιγράφει μανιφέστο είχε αναρτήσει o Μπρέντον Τάραντ στον λογαριασμό του στο Twitter –ο οποίος έχει πλέον διαγραφεί- ο ένας εκ των δραστών της τρομοκρατικής επίθεσης στο Κράιστσερτς.

Ο ακροδεξιός τρομοκράτης, ο οποίος αυτοσυστήνεται ως Μπρέντον Τάραντ και είναι Αυστραλός υπήκοος, σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, ξετυλίγει στο 74 σελίδων μανιφέστο του την αντιμεταναστευτική ιδεολογία του.

Στόχος του, όπως ο ίδιος γράφει, είναι να δημιουργήσει «μία ατμόσφαιρα φόβου» και να προκαλέσει «βία εναντίον των μουσουλμάνων».

Παράλληλα, παραθέτει βιογραφικά στοιχεία.

Το μανιφέστο του Τάραντ, ο οποίος κατάγεται από την πόλη Γκράφτον της Νέας Νότιας Ουαλίας, φέρει τον τίτλο «Η μεγάλη αντικατάσταση».

Ο τίτλος πιθανόν να παραπέμπει σε μία διατριβή του Γάλλου συγγραφέα Ρενό Καμί για την εξαφάνιση των ευρωπαϊκών λαών, που θα αντικατασταθούν, σύμφωνα με τον συγγραφέα, από πληθυσμούς μη Ευρωπαίων μεταναστών.

Η διατριβή αυτή έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής στους κύκλους της άκρας δεξιάς.

Σε αυτό, ο 28χρονος δράστης αναφέρεται επίσης σε άλλους δράστες παρόμοιων επιθέσεων, όπως στον Ντάρεν Όσμπορν, τον 48χρονο Ουαλό, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη επειδή τον Ιούνιο του 2017 παρέσυρε με φορτηγάκι μια ομάδα μουσουλμάνων κοντά στο τζαμί του Φίνσμπερι Παρκ, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας άλλους δώδεκα.

«Στηρίζω πολλούς από εκείνους που λαμβάνουν θέση εναντίον της εθνικιστικής και πολιτιστικής γενοκτονίας», υποστηρίζει ο δράστης, περιλαμβάνοντας σε αυτούς και τον Άντερς Μπρέιβικ, τον Νορβηγό εκτελεστή της διπλής τρομοκρατικής επίθεσης στη Νορβηγία το καλοκαίρι του 2011, με τους 77 νεκρούς.

Μεταξύ άλλων, στο ρατσιστικό μανιφέστο του, ο 28χρονος Τάραντ δηλώνει ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μία φτωχή οικογένεια στην Αυστραλία.

Η ήττα της Μαρίν Λεπέν, της ηγέτιδας της γαλλικής ακροδεξιάς, στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2017 από τον νυν πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, φαίνεται πως τον σημάδεψε.

Εξίσου σημαντικό ρόλο στη ριζοσπαστικοποίησή του έπαιξε και η επίθεση με φορτηγό στην Στοκχόλμη με πέντε νεκρούς ανάμεσά τους και ένα κορίτσι 11 ετών τον Απρίλιο 2017.

Σαράντα εννέα νεκροί, δεκάδες τραυματίες τα θύματα του ακροδεξιού τρομοκράτη

Ο Τάραντ βιντεοσκοπούσε και μετέδιδε μέσω Facebook την επίθεση στο ένα τέμενος.

Μέχρι στιγμής, 49 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την τρομοκρατική επίθεση, δεκάδες τραυματίστηκαν και περίπου 20 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τον αριθμό των θυμάτων επιβεβαίωσε η ίδια η πρωθυπουργός Τζακίντα Άρντερν, κάνοντας λόγο «για μία από τις πιο σκοτεινές ώρας στην ιστορία της χώρας», καθώς και οι αστυνομικές Αρχές.

Τέσσερις συνολικά –τρεις άνδρες και μία γυναίκα– έχουν συλληφθεί.

Παραμένει ωστόσο ασαφές, εάν υπάρχουν και άλλοι, καθώς οι Αρχές ενημερώνουν με συνεχή μηνύματα τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Σε ενημέρωσή του στους δημοσιογράφους, ο αρχηγός της Αστυνομίας Μάικ Μπους δήλωσε ωστόσο ότι ο ένας από τους τέσσερις συλληφθέντες πιθανότατα να μη σχετίζεται με την επίθεση.

Καθώς στη συντριπτική πλειονότητά τους τα θύματα ήταν πρόσφυγες και μετανάστες μουσουλμάνοι που βρίσκονταν στα τεμένη για την προσευχή της Παρασκευής, οι αστυνομικές Αρχές προέτρεψαν όλους τους χώρους προσευχής των μουσουλμάνων να κλείσουν για λόγους ασφαλείας.

Σύσσωμη η διεθνή κοινότητα καταδίκασε τις επιθέσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ξάνθη: Οι Έλληνες μουσουλμάνοι πέταξαν έξω από τζαμί τον ψευτομουφτή (βίντεο)

Άρειος Πάγος: Ποινική δίωξη σε βάρος 11 βουλευτών των Σπαρτιατών και του Κασιδιάρη

Γερμανία: Ύποπτοι για «ακροδεξιό εξτρεμισμό» περισσότεροι από 400 αστυνομικοί

Γερμανία: Ξανά στο 20% το ακροδεξιό κόμμα AfD

Καταψηφίζει την πρόταση μομφής ο πρώην «Σπαρτιάτης», ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr