Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χαμός στην Αλβανία μετά τη ληστεία στο αεροδρόμιο – «Φταίνε οι Κινέζοι»

Χαμός στην Αλβανία μετά τη ληστεία στο αεροδρόμιο – «Φταίνε οι Κινέζοι»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην Αλβανία η θρασύτατη ληστεία στο αεροδρόμιο των Τιράνων έχει προκαλέσει -όπως ήταν αναμενόμενο- μεγάλες αντιπαραθέσεις.

Η αλβανική κυβέρνηση προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της και κατηγορεί την κινέζικη εταιρεία που διαχειρίζεται τον αερολιμένα.

Αυτή η στάση έχει προκαλέσει αλληλοκατηγορίες για το ποιος έχει την ευθύνη φύλαξης του αεροδρομίου.

Την Τρίτη στο αεροδρόμιο «ΡΙΝΑΣ» στα Τίρανα στην Αλβανία, συμμορία κακοποιών κατάφερε να αρπάξει από χρηματαποστολή και εντός του αεροπλάνου κατά τη φόρτωση μάλιστα, 10 εκατ. ευρώ σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ, 8 εκατ. ευρώ σύμφωνα με ορισμένα άλλα.

Οι αλβανικές εφημερίδες αναφέρονται στη διένεξη που ξέσπασε μεταξύ της εταιρείας που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «ΡΙΝΑΣ» των Τιράνων – Tirana International Airport, την οποία έχει αγοράσει η κινεζική China Everbright Limited – και την αλβανική κυβέρνηση.

«Πινγκ – πονγκ» οι ευθύνες

«Πινγκ – πονγκ», σύμφωνα με πολλές αλβανικές εφημερίδες, παίζουν η εταιρεία που έχει τη διαχείριση του αεροδρομίου «ΡΙΝΑΣ» των Τιράνων και οι κρατικοί θεσμοί.

Η μία πλευρά ρίχνει στην άλλη την ευθύνη για την ασφάλεια στο αεροδρόμιο.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Σαντέρ Λέσαϊ, εκτίμησε θετικά την αντίδραση της Αστυνομίας.

Δήλωσε ότι η συμμορία δέχτηκε θανατηφόρο πλήγμα καθώς, έχασε τον αρχηγό της και κατηγόρησε την εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο ότι απέτυχε στην εκπλήρωση του καθήκοντός της για την ασφάλεια του αεροδρομίου.

Πρόσθεσε ότι η κινεζική εταιρεία δε δέχθηκε τα αιτήματα της Αστυνομίας για την ασφάλεια του αεροδρομίου.

Μετά από τις δηλώσεις Λέσαϊ, η εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ισχυρίζεται ότι υπάρχει παραπληροφόρηση σε βάρος της.

Αναφέρει ότι ενημέρωσε άμεσα την Αστυνομία για τη ληστεία που βρισκόταν σε εξέλιξη και ότι έχει σεβαστεί στο ακέραιο τα όσα προβλέπει η σύμβαση για την ασφάλεια του αεροδρομίου.

Η εφημερίδα «ΝΤΙΤΑ» καταλογίζει ευθύνες στην Αστυνομία.

Όπως γράφει, δεν σεβάστηκε προηγούμενες εγκυκλίους του πρώην υπουργού Εσωτερικών Φατμίρ Τζάφα για την ασφάλεια χρηματαποστολών.

Σύμφωνα με αυτές, προβλέπεται συνοδεία και από την Αστυνομία όταν μεταφέρονται μεγάλα χρηματικά ποσά.

Επίσης προβλέπεται και τοποθέτηση GPS και ειδικού χρώματος στους σάκους με τους οποίους μεταφέρονται τα χρήματα.

Ο αρχηγός της αλβανικής Αστυνομίας Αρντ Βελίου ανακοίνωσε ότι μετά τη ληστεία, με εντολή του Έντι Ράμα και του υπουργού Εσωτερικών, την ασφάλεια του αεροδρομίου «ΡΙΝΑΣ» αναλαμβάνει εφεξής το Αστυνομικό Τμήμα Ρίνας.

Επίσης, η υπουργός Άμυνας, Όλτα Τζάτσκα, αφού καταλόγισε και αυτή με τη σειρά της, ευθύνες στην κινεζική εταιρεία, για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στο «ΡΙΝΑΣ», δήλωσε ότι η Στρατονομία και το Τάγμα Ειδικών Δυνάμεων του Αλβανικού Στρατού αναπτύσσονται στην εξωτερική περίμετρο του αεροδρομίου, για την ενίσχυση της ασφάλειάς του.

Ευθύνες στην κινεζική εταιρεία για την ασφάλεια του αεροδρομίου καταλόγισε και η υπουργός Υποδομών Μπελίντα Μπαλούκου ενώ, η βουλευτής του Σσοσιαλιστικού Κόμματος, Ερμονέλα Φέλαϊ, ζήτησε την αναθεώρηση της Σύμβασης με την εταιρεία που έχει τη διαχείριση του αεροδρομίου.

Ο Έντι Ράμα δήλωσε μετά τη ληστεία ότι «η κινεζική εταιρεία απέτυχε, παίρνουμε τον έλεγχο για την ασφάλεια στο αεροδρόμιο, το αλβανικό κράτος δεν δέχεται καμία δικαιολογία από πλευράς της εταιρείας».

Ο πρόεδρος Μέτα ζήτησε να μάθει για τον στρατό στο αεροδρόμιο

O εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας (Αλβανία), Τέντι Μπλούσι, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι, ο Ιλίρ Μέτα ζήτησε από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Αλβανίας Μπαρδύλ Κολτσάκου, πληροφορίες για την απόφαση ανάπτυξης στο αεροδρόμιο του «ΡΙΝΑΣ», δυνάμεων του στρατού.

Ζήτησε επίσης να πληροφορηθεί και βάσει ποιου νόμου στηρίχθηκε η απόφαση που ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας Όλτα Τζάτσκα.

Αίσθηση προκαλεί, η απάντηση που έδωσε η Όλτα Τζάτσκα, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την πρωτοβουλία του Προέδρου.

Σύμφωνα με τη Τζάτσκα, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των πολιτών, η διασφάλιση των υποδομών του ΝΑΤΟ και των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως είναι το αεροδρόμιο καθώς και η εικόνα της χώρας.

«Δεν υπήρχε λόγος να ενημερώσουμε τον Πρόεδρο, δεν πάμε στον πόλεμο, δεν παραβιάστηκε η εθνική ασφάλεια», υποστήριξε.

Επίσης, μετά τη ληστεία στο αεροδρόμιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους, ζήτησε από τις αρμόδιες Αρχές έρευνα σε βάθος για τη ληστεία.

Τη χαρακτήρισε ως «σοβαρή παραβίαση της Εθνικής Ασφάλειας».

Επίθεση της αντιπολίτευσης

Η αντιπολίτευση στην Αλβανία κατέκρινε τις προσπάθειες της κυβέρνησης, όπως ισχυρίστηκε, να επιρρίψει ευθύνες στους άλλους και η ίδια να αποποιείται των ευθυνών της.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, δήλωσε ότι η ληστεία στο αεροδρόμιο απέδειξε ότι το κράτος δε λειτουργεί.

«Έχει διαλυθεί [το κράτος], η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, η Αστυνομία, συνεργάζονται με το έγκλημα».

Πρόσθεσε ότι η απόφαση για ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην εξωτερική περίμετρο του αεροδρομίου είναι αντισυνταγματική και μπορεί να χαρακτηριστεί πραξικόπημα.

Διαβάστε ακόμα: Αντιπολίτευση – Αλβανία: «Η κυβέρνηση έστησε τη ληστεία στο αεροδρόμιο»

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Ληστεία με σπρέι πιπεριού σε ψιλικατζίδικο στη Θεσσαλονίκη (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr