Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνταγματική αναθεώρηση στην Αίγυπτο για να μπορεί ο Σίσι να μείνει πρόεδρος έως το 2030

Συνταγματική αναθεώρηση στην Αίγυπτο για να μπορεί ο Σίσι να μείνει πρόεδρος έως το 2030
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι,

Σε ψηφοφορία τίθεται την Τρίτη η αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος στην Αίγυπτο, η οποία θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων, να παραταθεί η, τετραετής σήμερα, θητεία του προέδρου της χώρας Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Με βάση την πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Σίσι ενδέχεται να είναι σε θέση να διεκδικήσει άλλες δύο εξαετείς θητείες στην προεδρία αφού ολοκληρώσει την τρέχουσα, το 2022.

Ωστόσο, νεότερο προσχέδιο του αναθεωρημένου άρθρου, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters, αφήνει να εννοηθεί πως ο Σίσι θα μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ως τουλάχιστον το 2030, αφού θα παρατείνει την τρέχουσα θητεία του κατά δύο χρόνια και θα του επιτρέπει να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία το 2024.

Η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε χθες Κυριακή ότι το αναθεωρημένο άρθρο εγκρίθηκε σε επίπεδο κοινοβουλευτικής επιτροπής και πρόκειται πλέον να τεθούν σε ψηφοφορία στην ολομέλεια, πιθανόν αύριο.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αλί Αμπντελάαλ είπε ότι οι τροποποιήσεις με εκπροσώπους διάφορων κοινωνικών τομέων που οργανώθηκαν από το κοινοβούλιο για να ακουστούν και άλλες απόψεις.

Εάν εγκριθεί από το αιγυπτιακό κοινοβούλιο η αναθεώρηση του Συντάγματος θα τεθεί σε δημοψήφισμα εντός του μήνα πριν εφαρμοστεί.

Υποστηρικτές του Σίσι κατέχουν τις περισσότερες από τις 596 έδρες της αιγυπτιακής Βουλής, όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η αναθεώρηση προβλέπει επίσης τη δημιουργία Γερουσίας, που θα αποτελείται από 180 μέλη, και την παραχώρηση στον πρόεδρο της χώρας νέων εξουσιών, όπως ο διορισμός δικαστών και αρχιεισαγγελέα.

Σχεδιάζεται ακόμη η αναθεώρηση του Άρθρου 200 του Συντάγματος ώστε να προστεθεί ότι καθήκον των ένοπλων δυνάμεων είναι η προστασία «του Συντάγματος, της Δημοκρατίας, της θεμελιώδους δομής της χώρας και της κοσμικής φύσης» του πολιτεύματος.

Επικριτές των προτάσεων αυτών εκφράζουν φόβους πως ο στρατός θα αποκτήσει ακόμη περισσότερη επιρροή στην πολιτική ζωή της Αιγύπτου.

Υποστηρικτές του Σίσι λένε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι απαραίτητη προκειμένου ο πρόεδρος να έχει μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια προκειμένου να ολοκληρώσει μεγάλα αναπτυξιακά έργα και να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τονίζουν ότι συγκεντρώνονται ακόμη περισσότερες εξουσίες στα χέρια ενός ηγέτη τον οποίο οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν ότι εξαπέλυσε εκστρατεία πάταξης κάθε διαφωνίας και περιστολής των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ στο Κατάρ για συνάντηση με θέμα την απελευθέρωση ομήρων

Φωνή της Αμερικής: 400% αύξηση των παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα

ΠΑΣΟΚ: «Ο Μητσοτάκης κρύβει κουτοπόνηρα το ταξίδι στην όαση Σίβα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος»

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης έχει μετατρέψει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος σε ΙΧ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr