Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράν απείλησε τις ΗΠΑ με «συνέπειες» για τα Στενά του Ορμούζ

Το Ιράν απείλησε τις ΗΠΑ με «συνέπειες» για τα Στενά του Ορμούζ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, προειδοποίησε τις ΗΠΑ με «συνέπειες» αν προσπαθήσουν να εμποδίσουν την πρόσβαση της Ισλαμικής Δημοκρατίας στα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ, βασικό θαλάσσιο δίαυλο για το πετρέλαιο στον Κόλπο.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν τη Δευτέρα από τους αγοραστές ιρανικού αργού να σταματήσουν τις αγορές έως την 1η Μαΐου διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις, τερματίζοντας έξι μήνες εξαιρέσεων που επέτρεψαν στους οκτώ μεγαλύτερους αγοραστές του Ιράν –κυρίως στην Ασία- να συνεχίσουν να εισάγουν περιορισμένες ποσότητες.

«Πιστεύουμε ότι το Ιράν θα συνεχίσει να πουλά το πετρέλαιό του, θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε αγοραστές για το πετρέλαιό μας και θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα Στενά του Ορμούζ ως ένα ασφαλές πέρασμα για τις πωλήσεις του πετρελαίου μας», τόνισε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας από την Νέα Υόρκη, όπου παρευρέθηκε σε μια εκδήλωση των Ηνωμένων Εθνών.

«Αλλά αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στο τρελό βήμα να επιχειρήσουν να μας εμποδίσουν να το πράξουμε αυτό, τότε θα πρέπει να είναι έτοιμοι για συνέπειες», πρόσθεσε, χωρίς να επεκταθεί.

«Είναι προς το συμφέρον της εθνικής μας ασφάλειας να παραμείνει ανοικτός ο Περσικός Κόλπος, να παραμείνουν ανοιχτά τα Στενά του Ορμούζ, το κάναμε στο παρελθόν και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στο μέλλον», ανέφερε ο Ζαρίφ.

«Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να γνωρίζουν όταν εισέρχονται στο Στενό του Χορμούζ ότι πρέπει να μιλούν με εκείνους που προστατεύουν τα Στενά του Ορμούζ- τους Φρουρούς της Ιρανικής Επανάστασης», συμπλήρωσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές Απριλίου κατέταξαν τους Φρουρούς της Επανάστασης, την παραστρατιωτική ελίτ των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων (σαν τα «SS» του Χίτλερ) στη λίστα των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων», ενώ ο διοικητής του Ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης απείλησε τη Δευτέρα ότι το Ιράν θα κλείσει τα Στενά, εάν απαγορευθεί η χρήση τους από την Τεχεράνη.

Να μείνουν ανοιχτά τα Στενά του Ορμούζ

Την Τρίτη αξιωματούχος του Στέιτ Ντιμπάρτμεντ ζήτησε να κρατηθούν ανοιχτά τα Στενά του Ορμούζ.

Είχε προηγηθεί η απειλή από τους Φρουρούς της Επανάστασης να κλείσουν τα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ, σε συνέχεια της ανακοίνωσης των ΗΠΑ ότι τερματίζονται οι εξαιρέσεις που είχε η χορηγήσει η Ουάσιγκτον σε οκτώ χώρες, επιτρέποντάς τους να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο.

«Ζητάμε από το Ιράν και από όλες τις χώρες να σεβαστούν τη χωρίς φραγµούς ροή ενέργειας και εμπορίου και την ελεύθερη ναυσιπλοΐα» στα Στενά, τόνισε ο αξιωματούχος.

Τη Δευτέρα, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ο διοικητής των Φρουρών, ο ναύαρχος Αλιρεζά Τανγκσιρί, ισχυρίστηκε ότι «με βάση το διεθνές δίκαιο τα Στενά του Ορμούζ είναι θαλάσσιος δίαυλος και αν μας απαγορευτεί να τον χρησιμοποιούμε, θα τον κλείσουμε».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Ρωσία θα πουλά 30% φθηνότερο το φυσικό αέριο στην Κίνα

Πύραυλο των Χούτι κατέρριψαν οι Αμερικανοί – Είχε στόχο πλοίο με 4 Έλληνες στο πλήρωμα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ μυστικά μετέφεραν ATACMS μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr