Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Bloomberg: Ο Τραμπ να μην αφήσει τον Ερντογάν να ξεφύγει

Bloomberg: Ο Τραμπ να μην αφήσει τον Ερντογάν να ξεφύγει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε άρθρο του στο Bloomberg, ο Έλι Λέικ (Eli Lake) χαρακτηρίζει περίεργο το σχέδιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ενίσχυση της δημοκρατίας.

Και όπως επισημαίνει, οι νέες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη θα διεξαχθούν μόνο και μόνο γιατί ο λαός… ψήφισε το λάθος κόμμα.

Στο άρθρο του, ο Λέικ γράφει στο Bloomberg για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία:

Επικαλούμενο νοθεία και ατασθαλίες, το κυβερνών κόμμα AKP προκάλεσε την ακύρωση του αποτελέσματος των εκλογών του Μαρτίου, τις οποίες έχασε, και επανάληψη της διαδικασίας τον Ιούνιο.

Η έκβαση των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη είναι αφόρητη για το κόμμα του Ερντογάν, που λειτουργεί μέσω της πατρωνίας που εξασκεί μέσω του ελέγχου των τοπικών Αρχών.

Η διεξαγωγή νέων εκλογών ωστόσο είναι αφόρητη και για την πλειοψηφία των πολιτών, που ξέσπασαν σε διαμαρτυρίες μετά την ανακοίνωση, ενώ πολλοί Τούρκοι που στο παρελθόν δεν ήταν επικριτικοί προς τον Ερντογάν, τώρα συντάσσονται με την αντιπολίτευση.

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, πρώην πρόεδρος της χώρας και συνιδρυτής του AKP, τάχθηκε ανοικτά κατά της απόφασης.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Γκιουλ, μαζί με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Αλί Μπαμπατζάν, σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν τον Ερντογάν και να ιδρύσουν νέο κόμμα.

Έντονη υπήρξε επίσης η διεθνής καταδίκη της απόφασης εκ μέρους πολλών υπουργών Εξωτερικών ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και από την ΕΕ. Απούσα μέχρι στιγμής είναι η κυβέρνηση του Τραμπ.

Η σιωπή της Ουάσινγκτον την κάνει να φαίνεται ότι επιθυμεί «την διαιώνιση της εξουσίας του Ερντογάν», όπως δήλωσε ο Ιλχάν Τανίρ, αρχισυντάκτης της Ahval, που πρόσθεσε πως «ήρθε η στιγμή να προβεί η αμερικανική κυβέρνηση σε μια σθεναρή δήλωση».

Η βραδεία αντίδραση της Ουάσινγκτον ίσως αντικατοπτρίζει την ανάγκη να επικεντρωθεί η προσοχή σε άλλα μέτωπα.

Από τον Δεκέμβριο, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση των ΗΠΑ από την Συρία, μετά από τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ερντογάν, οι Αμερικανοί διπλωμάτες και στρατηγοί έχουν εστιάσει τις προσπάθειές τους να πείσουν τον Τούρκο πρόεδρο να υποσχεθεί πως δεν θα πλήξει τους Κούρδους της Συρίας, που αποτελούν κρίσιμο σύμμαχο στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Μέχρι σήμερα, ο Ερντογάν δεν έχει αναλάβει καμία τέτοια δέσμευση.

Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο έχει αποδυθεί σε μια, αποτυχημένη μέχρι τώρα, προσπάθεια να πείσει την Τουρκία να μην παραλάβει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

Μολονότι είναι κατανοητό πως μια εκλογή Δημάρχου δεν μπορεί να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία, είναι ωστόσο αδικαιολόγητο.

Εντός της Τουρκίας υπάρχει μια διάχυτη υποστήριξη προς την ανάγκη να ελεγχθεί η εδραίωση του Ερντογάν στην εξουσία.

Η αμερικανική υποστήριξη προς Τούρκους που είναι αντίθετοι με τις εκλογικές αλχημείες του AKP αποτελεί έξυπνη τακτική.

Δεν εξασφαλίζει μόνον την αξιοπιστία έναντι της όποιας κυβέρνησης διαδεχθεί τον Ερντογάν, αλλά αποδυναμώνει επίσης έναν πρόεδρο που έχει μεταβληθεί σε αναξιόπιστο σύμμαχο.

Κατά την περίοδο του Ομπάμα, ο Ερντογάν επέτρεψε να χρησιμοποιηθεί το έδαφος της Τουρκίας από το Ισλαμικό Κράτος για την κατασκευή αγωγών και την στρατολόγηση ανθρώπων από την Ευρώπη για την εγκαθίδρυση του Χαλιφάτου.

Ο Τούρκος πρόεδρος φλερτάρει με την Ρωσία, προμηθευόμενος αντιπυραυλικό σύστημα που δεν είναι συμβατό με τα όπλα του ΝΑΤΟ.

Και εξακολουθεί να μην υπόσχεται ότι δεν θα σφαγιάσει τους Κούρδους που συνέβαλαν στην κατάλυση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Μια Τουρκία χωρίς τον Ερντογάν θα εξακολουθούσε να παρουσιάζει δυσκολίες για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, όμως η κυριότερη πηγή εκνευρισμού θα έχει εκλείψει.

Δεν χρειάζεται οι ΗΠΑ να παρέμβουν στην πολιτική ζωή της χώρας, αλλά απλά να αφουγκραστούν αυτό που λένε εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες, περιλαμβανομένων πρώην συμμάχων του Ερντογάν.

Πρόκειται για μια περίπτωση που οι αξίες της Αμερικής ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντά της.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr