Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στη Βόρεια Μακεδονία κέρδισε ο Πεντάροφσκι «χάνοντας» στους Σλαβομακεδόνες

Στη Βόρεια Μακεδονία κέρδισε ο Πεντάροφσκι «χάνοντας» στους Σλαβομακεδόνες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στη Βόρεια Μακεδονία νικητής των προεδρικών εκλογών αναδείχθηκε ο Στέβο Πεντάροφσκι, ωστόσο, η πλειονότητα του σλαβικού πληθυσμού φέρεται να ψήφισε υπέρ της υποψηφίου των «αρχαιομακεδόνων» του VMRO-DPMNE Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάφκοβα.

Τα πολιτικά κόμματα στη Βόρεια Μακεδονία ερμήνευσαν διαφορετικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών και τα μηνύματα που έστειλαν οι ψηφοφόροι τόσο κατά τον πρώτο όσο και κατά τον δεύτερο γύρο.

Ερίζουν λοιπόν για το ποιος ουσιαστικά είναι ο νικητής και ποιος ο ηττημένος στις προεδρικές εκλογές.

Γιατί και οι δύο παρατάξεις λένε ότι νίκησαν;

Η εφημερίδα «NOVA MAKEDONIJA», που εκφράζει τις απόψεις των «αρχαιομακεδόνων», επιχειρεί να εξηγήσει γιατί και το SDSM-DUI και το VMRO-DPMNE διατείνονται πως είναι οι νικητές των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η «στενή» διαφορά των 4.240 ψήφων μετά τον α΄ γύρο προς όφελος του Στέβο Πεντάροφσκι αυξήθηκε σε 58.499 ψήφους στον β΄ γύρο και αυτό αποδίδεται στην μεγαλύτερη κινητοποίηση του κυβερνώντος κόμματος SDSM αλλά και του αλβανικού κυβερνητικού του εταίρου DUI, ο οποίος μετά τα αποτελέσματα του α΄ γύρου κατηγορήθηκε ότι δεν εξασφάλισε επαρκή αριθμό ψήφων για τον «συναινετικό» υποψήφιο Πεντάροφσκι.

Από την άλλη πλευρά, η στηριζόμενη από το VMRO-DPMNE υποψήφια Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάφκοβα στον β΄ γύρο έλαβε σχεδόν 60.000 ψήφους περισσότερες από τον α΄ γύρο, ένας μη ευκαταφρόνητος αριθμός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εάν ληφθεί υπόψη το μικρό χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο γύρων.

Επιπρόσθετα, σημειώνει η εφημερίδα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η αύξηση του ποσοστού προσέλευσης στον β΄ γύρο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο νεοεκλεγείς πλέον Πρόεδρος της Δημοκρατίας Στέβο Πεντάροφκσι, συνεχίζει η εφημερίδα, εάν συγκρίνουμε τα αποτελέσματα του α΄ και του β΄ γύρου, θα παρατηρήσουμε ότι τις επιπλέον ψήφους στον β΄ γύρο τις έλαβε κυρίως από τους ψηφοφόρους 13 Δήμων στο δυτικό τμήμα της χώρας όπου επικρατεί το αλβανικό στοιχείο.

Σε αυτούς ακριβώς τους Δήμους κατά τον α΄ γύρο των προεδρικών εκλογών ο υποψήφιος Μπλέριμ Ρέκα είχε λάβει 53.851 ψήφους, ενώ ο Πεντάροφσκι 46.260 ψήφους.

Πέραν της εντύπωσης ότι η ψηφοφόροι στους 13 αυτούς Δήμους κατά τον α΄ γύρο στήριξαν τον Μπλέριμ Ρέκα, ενώ η πλειοψηφία αυτών κατά τον β΄ γύρο τον Πεντάροφσκι, καθοριστικό ρόλο στον β΄ γύρο, σύμφωνα με την εφημερίδα, έπαιξε και η κινητοποίηση των μελών του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, προκειμένου να εξασφαλίσει τις ψήφους που είχε υποσχεθεί.

Από την άλλη πλευρά, συνεχίζει η «NOVA MAKEDONIJA», η υποστηριζόμενη από το VMRO-DPMNE υποψήφια Σιλιάνοφσκα Ντάφκοβα έλαβε επιπλέον 35.000 σχεδόν ψήφους στον β΄ γύρο από τις πόλεις της Αχρίδας, του Μοναστηρίου, του Πρίλεπ, του Στιπ, του Κουμάνοβο, του Κότσανι, καθώς και από κάποιους Δήμους των Σκοπίων, ενώ και σε όλους σχεδόν τους Δήμους, όπου είχε λάβει την πλειοψηφία των ψήφων κατά τον α΄ γύρο, σημειώθηκε αύξηση και έτσι το αποτέλεσμα αυξήθηκε κατά 60.000 σχεδόν ψήφους στον β΄ γύρο.

Τι λένε αναλυτές στη «NOVA MAKEDONIJA»

«Η επανάληψη των αποτελεσμάτων από τον α΄ γύρο κυρίως στις περιοχές, όπου επικρατεί ο “μακεδονικός” πληθυσμός, συνιστά προειδοποίηση για την κυβέρνηση ότι θα πρέπει να προσηλωθεί στην υλοποίηση αυτών που αναμένουν οι πολίτες, ότι δεν έχει ξεχαστεί πλήρως η Συμφωνία των Πρεσπών και ότι δεν πρέπει να αγνοούνται τα συναισθήματα των πολιτών.

»Αυτό καταδεικνύεται από το προβάδισμα που έχει η Σιλιάνοφσκα σε 40 και πλέον Δήμους», εκτιμά ο Αλεξάνταρ Κρζάλοφσκι.

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα πρέπει να προβεί στην «εκκαθάριση» εντός του κυβερνώντος κόμματος του οποίου ηγείται αλλά και εντός της κυβέρνησης, όπως έχει προαναγγείλει, καθώς και να εντάξει την αντιπολίτευση στις σημαντικές για το κράτος διαδικασίες, ενώ η αντιπολίτευση από την πλευρά της θα πρέπει να δράσει εποικοδομητικά.

Ο επικεφαλής της εταιρείας «Rating», που διενεργεί δημοσκοπήσεις στη Βόρεια Μακεδονία, Νίκολα Σπάσοφ θεωρεί ότι το SDSM σε αυτές τις προεδρικές εκλογές έχασε ένα μεγάλο μέρος από τις ψήφους που είχε λάβει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2017.

Για τον ίδιο ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η απώλεια στήριξής του στα Σκόπια.

«Είναι γεγονός ότι εάν συγκριθούν οι ψήφοι του SDSM από τις αυτοδιοικητικές εκλογές με αυτές από τις προεδρικές θα δούμε ότι υπάρχει σημαντική πτώση.

»Αυτό δεν μπορεί να αποδοθεί μόνον στην Συμφωνία των Πρεσπών και η κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό πολύ καλά, διότι υπήρξαν παραλείψεις και λάθη εκ μέρους της, τα οποία εν μέρει έχει παραδεχτεί», αναφέρει ο Σπάσοφ.

Ο καθηγητής Μέρσελ Μπιλιάλι θεωρεί ότι όλοι διδάχθηκαν κάτι από αυτές τις προεδρικές εκλογές και ότι το DUI, με την ρητορική που χρησιμοποιεί γύρω από τις ψήφους που εξασφάλισε για τον Πεντάροφσκι, δείχνει ότι λειτουργεί με την ίδια λογική που λειτουργεί και το VMRO-DPMNE γύρω από τον υπολογισμό των ψήφων.

«Το DUI ήταν εταίρος της κυβέρνησης και στον α΄ γύρο, ωστόσο δεν εξασφαλίστηκαν οι απαραίτητες ψήφοι.

»Οι πολίτες αποτελούν ένα ενδιαφέρον βαρόμετρο το οποίο ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει και νομίζω πως ο αριθμός των ψήφων έχει να κάνει ως επί το πλείστον με τις προσωπικές πεποιθήσεις των πολιτών και λιγότερο με την επιρροή των πολιτικών κομμάτων», εξηγεί ο Μπιλιάλι.

Αντίθετα, ο πολιτικός αναλυτής Αλεξάνταρ Πάντοφ εμφανίζεται πεπεισμένος ότι τα εκλογικά αποτελέσματα καταδεικνύουν πως ο ηγέτης του DUI Άλι Αχμέτι συνιστά καθοριστικό παράγοντα στη Βόρεια Μακεδονία.

«Ο Αχμέτι είναι ο παράγοντας που αποφασίζει και η ισχύς και η επιδεξιότητά του στην πολιτική είναι τόσο μεγάλες, και εφόσον στήριξε τον υποψήφιο του SDSM ήταν επόμενο το αποτέλεσμα που είχαμε», προσθέτει ο Πάντοφ.

Επτά διδάγματα από τις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

Ο δημοσιογράφος Μπράνκο Γκέροσκι, σε άρθρο του στη «SLOBODEN PECHAT» που φέρει τον τίτλο «Επτά διδάγματα από τις προεδρικές εκλογές», παραθέτει τα επτά κύρια διδάγματα, κατά την άποψή του, που απορρέουν από τα αποτελέσματα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στην Βόρεια Μακεδονία:

-Η νίκη του Στέβο Πεντάροφσκι, με σχεδόν 60.000 περισσότερες ψήφους από την αντίπαλό του Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάφκοβα, είναι ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη

-Με σχεδόν 380.000 ψήφους και με την νίκη που κατήγαγε στο μεγαλύτερο μέρος των Δήμων όπου επικρατεί ο σλαβικός πληθυσμός, το VMRO-DPMNE αυτή την στιγμή επιβάλλεται ως ηγέτιδα πολιτική δύναμη στην Βόρεια Μακεδονία

-Ο Πεντάροφσκι κατέστη Πρόεδρος της χώρας και με την συμβολή του DUI και πρωτίστως του ηγέτη του κόμματος Άλι Αχμέτι, ο οποίος προώθησε το αφήγημα της εκλογής «συναινετικού» υποψηφίου.

Οι αναλύσεις θα δείξουν ότι πιθανότατα ο Πεντάροφσκι έλαβε 120.000 ψήφους από τους Αλβανούς της χώρας, ωστόσο δεν είναι απόλυτα σαφές εάν αυτοί οι ψήφοι είναι μόνον του DUI ή και της «Συμμαχίας για τους Αλβανούς» και του BESA

-Εάν αληθεύουν οι ισχυρισμοί ότι τουλάχιστον 100.000 ψήφοι των οπαδών των αλβανικών κομμάτων κατέληξαν στον Πεντάροφσκι -κάτι που πολύ δύσκολα μπορεί να αμφισβητήσει κανείς- αυτό καταδεικνύει ότι αυτή την στιγμή η ισχύς του SDSM, από κοινού με το LDP και τα άλλα μικρότερα πολιτικά κόμματα του ευρύτερου συνασπισμού, κυμαίνεται μεταξύ 330.000 και 340.000 ψήφων.

Αυτό με την σειρά του σημαίνει πως στη Βόρεια Μακεδονία επικρατεί αντιπολιτευόμενη διάθεση

-Αληθεύει πράγματι ότι το VMRO-DPMNE μεγιστοποίησε το αποτέλεσμά του σε αυτές τις εκλογές, ωστόσο η ηγεσία αυτού του κόμματος πρέπει να κατανοήσει ότι για να ανέλθει στην εξουσία θα πρέπει αφενός να επιδείξει βούληση και ικανότητες για συμφωνία με το ηγετικό αλβανικό κόμμα στην χώρα, αφετέρου δε να λάβει διεθνή «βίζα» προκειμένου να αναλάβει τα ηνία της χώρας, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την επίτευξη συμφωνίας με το πρώτο αλβανικό κόμμα για την σύσταση κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς και με άλλες σημαντικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο VMRO-DPMNE

-Και για το SDSM και για το VMRO-DPMNE δεν θα είναι διόλου εύκολο να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θα προκύψουν από τις αλλαγές στο εσωτερικό τους, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε πολιτική βούληση αλλά ούτε και δυνατότητες στελέχωσης.

Την ερχόμενη περίοδο θα υπάρξουν περιθώρια να έρθουν στην επιφάνεια μικρότερα πολιτικά κόμματα αλλά και νέοι πολιτικοί σχηματισμοί και ενδεχομένως μελλοντικοί τρικομματικοί ή πολυκομματικοί κυβερνητικοί συνασπισμοί

-Η χώρα είναι ώριμη εδώ και πολύ καιρό για εκλογικές μεταρρυθμίσεις και για νέο εκλογικό νόμο ή τουλάχιστον για την απομάκρυνση κάποιων αδυναμιών του ισχύοντος εκλογικού νόμου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Κασσελάκης: Αυτά είναι τα ψεύδη της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπλήξει στις εκλογές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr