Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στη Βόρεια Μακεδονία ορκίστηκε πρόεδρος ο Πεντάροφσκι – Παρελθόν ο τουρκόφιλος Ιβάνοφ

Στη Βόρεια Μακεδονία ορκίστηκε πρόεδρος ο Πεντάροφσκι – Παρελθόν ο τουρκόφιλος Ιβάνοφ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στη Βόρεια Μακεδονία ορκίστηκε πρόεδρος την Κυριακή ο Στέβο Πεντάροφσκι, ο νικητής των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στη γειτονική χώρα.

Στην τελετή ορκωμοσίας που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή της χώρας, την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ακόμη οι πρόεδροι της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεβ, της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα και του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, καθώς και υπουργοί Εξωτερικών και υφυπουργοί άλλων χωρών της περιοχής.

Ο Στέβο Πεντάροφσκι ως υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού επικράτησε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στις 5 Μαΐου στη Βόρεια Μακεδονία, συγκεντρώνοντας ποσοστό περίπου 52% έναντι 45% της υποψήφιας του αντιπολιτευόμενου «αρχαιομακεδονικού» κόμματος VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα (το εναπομείναν ποσοστό αντιστοιχεί στα άκυρα ψηφοδέλτια).

Ο Πεντάροφσκι υποστηρίχτηκε στις προεδρικές εκλογές από τα συγκυβερνώντα κόμματα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και DUI του Αλί Αχμέτι, καθώς και από μικρότερα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο 56χρονος Στέβο Πεντάροφσκι διαδέχεται στο αξίωμα του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας τον τουρκόφιλο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE.

Η θητεία του προέδρου στη Βόρεια Μακεδονία διαρκεί πέντε χρόνια.

Οι εξουσίες του προέδρου της χώρας, σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Συνελήφθη με εντολή της Ειδικής Εισαγγελίας ο διορισμένος δήμαρχος Χειμάρρας Γκέργκι Γκόρο: Η σύλληψη έγινε μετά από καταγγελία του εκλεγμένου Φρέντη Μπελέρη

Κατακραυγή για τον τραμπούκο Ράμα: Έσπρωξε γυναίκα δημοσιογράφο μπροστά στις κάμερες

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

Γεραπετρίτης: Στον ελληνοτουρκικό διάλογο δεν τίθενται ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας

Νίκος Δένδιας: Εξαιρετικό επίπεδο διμερούς αμυντικής σχέσης Ελλάδος–Μαυροβουνίου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr