Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Νταβούτογλου έτοιμος να πάρει το κεφάλι του Ερντογάν – Ιδρύει κόμμα

Ο Νταβούτογλου έτοιμος να πάρει το κεφάλι του Ερντογάν – Ιδρύει κόμμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, όπως γράφεται, είναι αποφασισμένος να βγει απέναντι στον Ερντογάν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, θα κληθεί να διαχειριστεί στο επόμενο διάστημα δύο διασπάσεις του ισλαμικού κυβερνώντος κόμματός του AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης).

«Μετριοπαθείς» αλλά και φιλόδοξοι ισλαμιστές, στελέχη και βουλευτές του AKP, φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι για το επόμενο βήμα, που θα τους φέρει σε ευθεία σύγκρουση με τον σουλτάνο και αφέντη τους.

Η αντιπολιτευόμενη τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα OdaTV, με τίτλο «Αποκαλυπτικοί ισχυρισμοί αναφορικά με τον Νταβούτογλου», αναφέρει το ενδεχόμενο ίδρυσης δύο νέων κομμάτων από αντιφρονούντες του ΑΚΡ.

Επικαλείται μάλιστα και την τουρκική υπηρεσία της γερμανικής Deutsche Welle, η οποία μετέδωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναμένεται να ανακοινώσει τη δημιουργία νέου κόμματος στο πλαίσιο ενός Ιφτάρ στο Ντιγιάρμπακιρ.

Στο Ραμαζάνι δυο είναι τα κύρια γεύματα. Το Σουχούρ πριν την ανατολή και το Ιφτάρ μετά τη δύση.

Το Ντιγιάρμπακιρ (Άμιδα) έχει επίσης τη σημασία του, επειδή είναι η μεγαλύτερη κουρδική πόλη.

Πολλοί το αποκαλούν πρωτεύουσα του (τουρκοκρατούμενου) Κουρδιστάν.

Οι κινήσεις Νταβούτογλου

Ο Νταβούτογλου, σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, φέρεται να προσέγγισε ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη του AKP.

Σε αυτά περιλαμβάνονται οι πρώην υπουργοί Μεχμέτ Σιμσέκ (Mehmet Şimşek) και Τζεβντέτ Γιλμάζ (Cevdet Yılmaz) και του Αντιπροέδρου του κυβερνώντος κόμματος, χωρίς επιτυχία, καθώς αναμένουν να λάβουν χαρτοφυλάκια σε πιθανό ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Αντίθετα, επιτυχής φέρεται να στάθηκε η προσπάθεια του Νταβούτογλου να προσεταιριστεί τον πρώην Αντιπρόεδρο του ΑΚΡ, Αμπντουλά Μπαστζί (Abdullah Başçı) καθώς και τον τέως βουλευτή Ραμίζ Αλτούν (Ramiz Altun).

Ο Νταβούτογλου ψάχνει συμμάχους μεταξύ των δεξιών Κούρδων

Αναφέρεται ακόμα και έχει τη σημασία του, ότι ο Νταβούτογλου δραστηριοποιείται κυρίως σε επαρχίες της ανατολικής Τουρκίας, όπως το Ντιγιάρμπακιρ, το Μπατμάν και το Μπινγκόλ και αναμένεται να συνεργαστεί με συντηρητικούς (δεξιούς-ισλαμιστές) Κούρδους από την ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία που δεν είναι μέλη του ΑΚΡ.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η κουρδική ισλαμοσυντηρητική δεξιά είναι προσκυνημένη στους Τούρκους.

Αυτοί που αγωνίζονται για αυτοδιάθεση είναι οι Κούρδοι σοσιαλπατριώτες.

Και δεύτερη διάσπαση με 35 βουλευτές

Προς την κατεύθυνση ίδρυσης κόμματος φέρεται να κινείται και ο Αλί Μπαμπατζάν (Ali Babacan), που τυγχάνει της στήριξης 35 βουλευτών του ΑΚΡ.

Σημειώνεται πως είχε αναπτυχθεί προσφάτως έντονη φημολογία περί ίδρυσης ενός κόμματος υπό τους Μπαμπατζάν και Νταβούτογλου, εντούτοις φαίνεται ότι επικράτησε η επιθυμία του Μπαμπατζάν να μην «μοιραστεί» την πρωτοκαθεδρία.

Φήμες

Οι φήμες λένε ότι οι παραπάνω κινήσεις έχουν απευθυνθεί σε δυτικές δυνάμεις και τις έχουν διαβεβαιώσει ότι μόλις ξεφορτωθούν τον Ερντογάν θα ξαναφέρουν την Τουρκία πίσω στη Δύση.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι υποστηρίζονται από δυτικές δυνάμεις ο Νταβούτογλου ή ο Μπαμπατζάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, βεβαίως, θα επιχειρήσει να τους κατηγορήσει ως υποκινούμενους από τους εχθρούς της Τουρκίας, όπως κάνει με όλους τους αντιπάλους του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Ο Ερντογάν απείλησε να στείλει στον Αλλάχ τον Νετανιάχου: «Ο Κύριός μας να τον κάνει να υποφέρει»

Ο Μπαχτσελί ζήτησε από τον Ερντογάν να μείνει πρόεδρος της Τουρκίας για πάντα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr