Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν για σύνοδο του ΟΗΕ

Στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν για σύνοδο του ΟΗΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στη Νέα Υόρκη αφίχθη την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, προκειμένου να συμμετάσχει σε μια σύνοδο του ΟΗΕ εντός της εβδομάδας, όπως μετέδωσε το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο Ζαρίφ πρόκειται να πάρει μέρος σε μια συνεδρίαση του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών μεθαύριο Τετάρτη.

Επισήμως δεν έχει προγραμματιστεί συνάντησή του με Αμερικανούς αξιωματούχους, ωστόσο στην Τεχεράνη κυκλοφορούν έντονες φήμες ότι ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας σκοπεύει να κάνει προεργασία ώστε να γίνει μια συνάντηση, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να διεξαγάγει συνομιλίες με τις ΗΠΑ, αλλά έθεσε όρους γι’ αυτό, αξιώνοντας πριν απ’ όλα να αρθούν οι αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις, να χαλαρώσει η ασφυκτική πίεση που ασκεί η Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη.

Από πέρυσι, όταν η αμερικανική κυβέρνηση αποχώρησε από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, επανέφερε μονομερώς σε ισχύ όλες τις κυρώσεις που είχαν αρθεί και επέβαλε ακόμη πιο σκληρά μέτρα, με σκοπό να εκμηδενιστούν οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου και να αναγκαστεί η Ισλαμική Δημοκρατία να αλλάξει την εξωτερική της πολιτική.

Η ένταση δεν έχει σταματήσει να ανεβαίνει και τις τελευταίες εβδομάδες έφθασε στην κορύφωσή της, με τις επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων για τις οποίες οι ΗΠΑ επέρριψαν την ευθύνη στο Ιράν, καθώς και με την κατάρριψη αμερικανικού μη επανδρωμένου κατασκοπευτικού αεροσκάφους.

Μετά από την τελευταία εξέλιξη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να γίνουν πυραυλικά πλήγματα σε αντίποινα, διαταγή που ακύρωσε την τελευταία στιγμή.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδυναμία των μερών που παραμένουν στη συμφωνία να τη βγάλουν από την εντεινόμενη οικονομική της απομόνωση, η Τεχεράνη άρχισε να αθετεί δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας της με τις μεγάλες δυνάμεις: πλέον εμπλουτίζει ουράνιο πέραν του καθορισμένου ορίου, ενώ αύξησε επίσης το απόθεμα ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού που διατηρεί στην κατοχή της, επίσης πέραν του συμφωνημένου ορίου.

Την Κυριακή, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία απηύθηναν έκκληση για διάλογο για να σωθεί η συμφωνία -επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ)- και παράλληλα να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω κλιμάκωση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Το Ισραήλ δεν θα εγκρίνει πλέον τις αυτοκινητοπομπές της UNRWA με τρόφιμα προς το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

ΟΗΕ: Μεγάλη πιθανότητα το 2024 να είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ

Ο Πούτιν θα κάνει ρωσικές Προεδρικές Εκλογές και στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας

Κοινή ναυτική άσκηση Ρωσίας, Ιράν και Κίνας στον βόρειο Ινδικό ωκεανό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr