Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι αψηφούν τις ΗΠΑ και στη Βόρεια Συρία – Σχεδιάζουν εισβολή – Αντίδραση από Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οι Τούρκοι αψηφούν τις ΗΠΑ και στη Βόρεια Συρία – Σχεδιάζουν εισβολή – Αντίδραση από Στέιτ Ντιπάρτμεντ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σαφή και έντονη προειδοποίηση προς την Τουρκία, που δείχνει να σχεδιάζει εκβιαστικά στρατιωτική επιχείρηση στην Βόρειο Συρία με στόχο τους Κούρδους μαχητές των YPG, απηύθυνε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την εκπρόσωπο του Μόργαν Ορτάγκους να κάνει λόγο για «απίστευτα ευαίσθητη» κατάσταση καθώς «στην περιοχή υπάρχουν αμερικανικές δυνάμεις».

Μετά τις συνομιλίες που είχε στην Άγκυρα ο ειδικός απεσταλμένος της Αμερικάνικης κυβέρνησης για την Συρία Τ. Τζέφρι, φαίνεται ότι η Τουρκία παρά τους εκβιασμούς και τις απειλές ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επιχειρήσει μονομερώς και θα εισβάλει στην Συρία, δεν πέτυχε να αποσπάσει από τους Αμερικανούς την συναίνεση για δημιουργία της «Ζώνης Ασφαλείας» την οποία επιδιώκει εδώ και καιρό στην Βόρειο Συρία.

Σκοπός της Τουρκίας με την «Ζώνη Ασφαλείας» δεν είναι άλλος από το να βάλει πόδι στο συριακό έδαφος και να απομακρύνει και να ξεριζώσει το Κουρδικό στοιχείο από την περιοχή αυτή.

Επιδιώκει επίσης να εξασφαλίσει ότι η «Ζώνη Ασφαλείας» θα επεκταθεί και ανατολικά του Ευφράτη, θεωρώντας φυσικά ότι έτσι θα δώσει οριστικό τέλος στο ενδεχόμενο δημιουργίας κουρδικής κρατικής οντότητας φιλικά προσκείμενης στο PKK στα νότια σύνορα της.

Όμως η Ουάσιγκτον κάθε άλλο παρά δείχνει πρόθυμη να θυσιάσει τους Κούρδους συμμάχους της στην περιοχή και σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες εβδομάδες έχει στείλει αριθμό «στρατιωτικών συμβούλων» στο πλευρό των Κούρδων, ενώ και ο Διοικητής του CENTCOM Κ. Μακένζι πριν λίγες ημέρες επισκέφθηκε τις κουρδικές περιοχές και είχε συνομιλίες με τους επικεφαλής των YPG (που για την Τουρκία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση).

Η δήλωση του Χουλουσί Ακάρ μετά την συνάντηση με την αμερικανική αντιπροσωπεία ότι «δεν θα ανεχθούμε μια καθυστέρηση και θα αναλάβουμε την πρωτοβουλία, εάν χρειαστεί» προκάλεσε συναγερμό στην Ουάσιγκτον.

«Αυτό είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα. Έχουμε Αμερικανούς στρατιώτες παρόντες.

»Όλοι εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Τουρκία.

»Ο πρέσβης Τζέφρι εργάζεται πολύ σκληρά για το θέμα της ασφαλούς ζώνης με την Τουρκία», δήλωσε η Ορτάγκους.

Οι συνομιλίες του κ. Τζέφρι στην Άγκυρα συνέπεσαν με την ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στα σύνορα με την Συρία καθώς η Άγκυρα θέλει να δείξει την αποφασιστικότητα της να προβεί ακόμη και σε μονομερή επέμβαση στη χώρα του Άσαντ, επενδύοντας πότε στην ανοχή της Μόσχας και άλλοτε στην αδυναμία της Ουάσιγκτον.

Η εμφάνιση του Τούρκου υπουργού άμυνας σε σύσκεψη με το Επιτελείο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και τον ίδιο να παρουσιάζει χάρτες επιχειρήσεων που στις φωτογραφίες ήταν με φίλτρο (κεντρική φωτογραφία) ώστε να μην διακρίνεται η περιοχή και οι λεπτομέρειες της εισβολής στη Βόρεια Συρία είναι που προκάλεσε την άμεση αντίδραση των ΗΠΑ, που σαν πρώτο στόχο έχει βεβαίως να αποτρέψει την Άγκυρα από μια επίθεση στην Βόρεια Συρία η οποία θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και λόγω φυσικά της παρουσίας εκεί Αμερικανών στρατιωτικών, των οποίων η ζωή θα τεθεί σε κίνδυνο.

Πηγή: Hellas Journal

Ευθεία εξαγγελία εισβολής στη Βόρεια Συρία από τον Χουλουσί Ακάρα

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χούλουσι Ακάρ συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματικούς του τουρκικού στρατού την Πέμπτη για να συζητήσει πιθανή επίθεση ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία εναντίον των Κούρδων μαχητών των YPG, καθώς η Άγκυρα προειδοποίησε για μια διασυνοριακή επιχείρηση (σ.σ. εισβολή), ανέφερε το πρακτορείο Reuters.

Οι Τούρκοι ετοιμάζονται να επιτεθούν εάν καταρρεύσουν οι συνομιλίες με τους Αμερικανούς για τη «ζώνη ασφαλείας» στο συριακό Κουρδιστάν.

Η συνάντηση ήρθε μια μέρα αφού η Τουρκία δήλωσε ότι θα ξεκινήσει μια επίθεση, εκτός εάν η συμφωνία για μια προγραμματισμένη ζώνη ασφαλείας στη Βόρεια Συρία (συριακό Κουρδιστάν) μπορεί να επιτευχθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι εξαντλήθηκε η υπομονή της με την Ουάσιγκτον.

Η επιχείρηση, η οποία θα σήμαινε την τρίτη τουρκική εισβολή στη Συρία σε πολλά χρόνια, για πρώτη φορά σηματοδοτήθηκε από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα αυτό το έτος, αλλά αργότερα τέθηκε σε αναμονή μετά από παράκληση του κ. Τραμπ.

Μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου σχετικά με την προγραμματισμένη απόσυρση των ΗΠΑ από τη βόρεια Συρία, οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ζώνη εντός της Συρίας και κατά μήκος των βορειοανατολικών συνόρων της με την Τουρκία, υπό τον όρο ότι θα απομακρύνονταν οι κουρδικές πολιτοφυλακές των YPG.

Στη συνέχεια ο κ. Τραμπ ακύρωσε την απόφαση του.

Όπως είναι γνωστό, οι YPG -κορμός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF)- ήταν και είναι ο κύριος σύμμαχος της Ουάσιγκτον επί του εδάφους στη Συρία κατά τη διάρκεια του πολέμου ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά η Τουρκία το θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, που δεν μπορεί να διακριθεί από τους μαχητές του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) που διεξάγουν εξέγερση στην Τουρκία.

Η Άγκυρα αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σταματήσει την πρόοδο για τη δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας» και ζήτησαν από την Ουάσιγκτον να διακόψει τις σχέσεις της με τις YPG.

Μια αντιπροσωπεία των ΗΠΑ με επικεφαλής τον ειδικό απεσταλμένουγια τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι παρουσίασε προτάσεις αυτή την εβδομάδα, οι οποίες δεν ικανοποίησαν τους Τούρκους αξιωματούχους, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλουτ Τσαβούσογλου.

Την Πέμπτη, ο κ. Ακάρ είπε στους Τούρκους στρατιωτικούς ότι η Άγκυρα είχε εκθέσει την άποψή της στην αντιπροσωπεία των ΗΠΑ.

«Τους υπογράμμισα για άλλη μια φορά ότι δεν έχουμε ανοχή για τυχόν καθυστερήσεις και ότι θα χρησιμοποιήσουμε την πρωτοβουλία μας αν χρειαστεί», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Εννοεί την εισβολή εναντίον της Συρίας.

Νωρίτερα την Πέμπτη, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον θα συνεχίσουν να συζητούν τη σχεδιαζόμενη ασφαλή ζώνη παρά τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των δύο συμμάχων.

«Δεν μπορούμε να μοιραστούμε τις λεπτομέρειες καθώς οι προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη.

»Οι στόχοι μας είναι σαφείς. Ο τουρκικός στρατός είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να το κάνει αυτό», ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους σχετικά με τη ζώνη ασφαλείας.

Επανέλαβε την απογοήτευση της Τουρκίας ότι δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή μια συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν από ένα χρόνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να «καθαρίσουν» τη συριακή πόλη Μανμπίτζ (Ιεράπολη) από τους μαχητές των YPG.

«Παρά τη δουλειά μας, δεν έχει επιτευχθεί ο τελικός στόχος του οδικού χάρτη του Μανμπίτζ, ο οποίος είναι να καθαριστεί η περιοχή από τις YPG, να συλλεχθούν τα βαριά όπλα και να μην δημιουργηθεί μια τοπική διοίκηση.

»Υπάρχουν ακόμα περίπου 1.000 τρομοκράτες στην περιοχή», δήλωσε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στις YPG.

Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον έχουν διαταραχθεί με πλήθος ανοικτών ζητημάτων, αλλά η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 έφερε τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ στο χείλος μιας από τις μεγαλύτερες ρήξεις στους δεσμούς τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι έχουν αναστείλει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των αεροσκαφών F-35 λόγω της αγοράς των ρωσικών συστημάτων.

Έχει επίσης τονιστεί ότι η Τουρκία ενδέχεται να αντιμετωπίσει πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τη συμφωνία της με τη Ρωσία.

Η Τουρκία απέρριψε τις προειδοποιήσεις, αντλώντας τις ελπίδες της σε συμπαθητικές παρατηρήσεις του Προέδρου Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι η Άγκυρα αντιμετωπίστηκε άδικα.

Ο Τραμπ αν και διαφωνεί, δεν απέκλεισε ακόμα την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Την Πέμπτη, στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ενώ η Ρωσία προσφέρθηκε να παράσχει στην Τουρκία τα αεροσκάφη SU-35 της, αν η Άγκυρα τους τα ζητήσει, δεν υπήρξαν συνομιλίες για την προμήθεια εναλλακτικών λύσεων για τα F-35.

Ωστόσο, ο Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία θα έβλεπε και αλλού εάν δεν της δοθούν τελικά τα αμερικανικά αεροπλάνα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Κούρδοι επισκευάζουν τα μεσαιωνικά τείχη της Ράκα στη Συρία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr