Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Καμία καθυστέρηση» λέει ο Ερντογάν δεν θα επιτρέψει στη «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία

«Καμία καθυστέρηση» λέει ο Ερντογάν δεν θα επιτρέψει στη «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Καμία καθυστέρηση εκ μέρους των ΗΠΑ στην εφαρμογή μιας «ζώνης ασφαλείας» στα υπό κουρδικό έλεγχο εδάφη στη βόρεια Συρία, κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, δεν πρόκειται να δεχτεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δηλώσεις που επικαλείται την Πέμπτη ο Τύπος.

«Δεν θα επιτρέψουμε καμιά καθυστέρηση. Πρέπει η διαδικασία να προχωρήσει γρήγορα», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε Τούρκους δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεφε την Πέμπτη από επίσκεψή του στη Ρωσία.

Η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον συμφώνησαν στις 7 Αυγούστου, έπειτα από δύσκολες συνομιλίες, τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» ανάμεσα στα τουρκικά σύνορα και τις συριακές ζώνες που ελέγχονται από τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), υποστηρίζονται από την Ουάσιγκτον και αποτελούν τον κορμό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Η συμφωνία αυτή, η οποία προβλέπει τη δημιουργία ενός κέντρου κοινών επιχειρήσεων που θα συντονίσει τη δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας», επέτρεψε να αποφευχθεί μια τουρκική εισβολή στο συριακό Κουρδιστάν ανατολικά του Ευφράτη.

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει εισβάλει στη βόρεια Συρία δυτικά του Ευφράτη και κατέχει εδάφη, στα οποία φιλοδοξεί να ιδρύσει ισλαμικό ψευδοκράτος.

Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που πολέμησαν με δυτική υποστήριξη το Ισλαμικό Κράτος και το νίκησαν, θεωρούνται από την Τουρκία «τρομοκρατική οργάνωση» εξαιτίας των ιδεολογικών σχέσεών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει από το 1984 εθνικοαπελευθερωτικό αντάρτικο στην Τουρκία.

«Το σύμφωνο που συνήφθη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο έχει στόχο να καθαρισθεί η περιοχή ανατολικά του Ευφράτη από την παρουσία των YPG και να εγκαθιδρυθεί μια ζώνη ασφαλείας, είναι ένα καλό μέτρο», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως κοινές περίπολοι με τις ΗΠΑ θα αρχίσουν «σύντομα».

Ωστόσο, η συμφωνία με τους Αμερικανούς που παρουσιάζουν οι Τούρκοι στην κοινή τους γνώμη δεν απηχεί στην πραγματικότητα.

Διαβάστε εδώ την αλήθεια για τη «ζώνη ασφαλείας» στα κουρδικά εδάφη στη βόρεια Συρία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Οι Ισραηλινοί πρώτα θα εκκενώσουν τη Ράφα από τους αμάχους και μετά θα εξολοθρεύσουν τους τζιχαντιστές της Χαμάς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr