Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια ΜακεδονίαΑλβανίαΤουρκίαΚουρδιστάνΙσραήλΚύπροςΒαλκάνιαΤζιχαντιστές

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την παραλαβή και της δεύτερης συστοιχίας S-400

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκληρώθηκε η παράδοση της δεύτερης συστοιχίας ρωσικών πυραύλων S-400 και πρόσθεσε ότι το σύστημα θα ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο του 2020.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον βρίσκονται σε αντιπαράθεση με αφορμή την αγορά από την Τουρκία του συστήματος των S-400 με τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν ότι το ρωσικό σύστημα θα ήταν ασύμβατο με αυτά του NATO και ότι συνιστά κίνδυνο για τα υπερηχητικά και χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 της Lockheed Martin.

Η πρώτη συστοιχία πυραύλων παραδόθηκε στην Άγκυρα τον Ιούλιο παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για πιθανή επιβολή κυρώσεων εξαιτίας της αγοράς.

Οι ΗΠΑ απέβαλαν επίσης την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35, αλλά μέχρι στιγμής η Άγκυρα έχει αγνοήσει τις προειδοποιήσεις.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η παράδοση της δεύτερης συστοιχίας S-400.

Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, οι προσπάθειες να τοποθετηθεί το σύστημα και να εκπαιδευτεί το προσωπικό που θα το χειρίζεται συνεχίζονται.

Το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσολγου, σε συνέντευξή του στο CNN Turk ξεκαθάρισε ότι οι S-400 θα ενεργοποιηθούν παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του την Παρασκευή είπε στο Reuters ότι θα συζητήσει την αγορά αμερικανικών πυραύλων Patriot με τον πρόεδρο Τραμπ αυτόν τον μήνα τονίζοντας ότι ο προσωπικός δεσμός του με τον αμερικανό ομόλογό του μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί η κρίση με αφορμή τους S-400.

Παρότι η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμη ανακοινώσει αν θα επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα, ο πρόεδρος Τραμπ έχει επιδείξει συμπάθεια προς την Τουρκία, δεν έχει όμως αποκλείσει πλήρως τις κυρώσεις.

Ξένοι δημοσιογράφοι και ανθρωπιστικές οργανώσεις εγκαταλείπουν τη βορειοανατολική Συρία

Ο Ερντογάν τηλεφώνησε στον Μακρόν να του «εξηγήσει» τι κάνει στη Συρία

Ο Τραμπ προανήγγειλε τις πρώτες κυρώσεις στην Τουρκία – Ποιες είναι! – Τι είπε για τους Κούρδους

Ερντογάν: «Ό,τι κι εάν λέει ο οποιοσδήποτε» εμείς συνεχίζουμε – «Θα πάρω τη Μανμπίτζ»