Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Μην παριστάνεις τον σκληρό» – Μεγάλος ντόρος με επιστολή Τραμπ στον Ερντογάν

«Μην παριστάνεις τον σκληρό» – Μεγάλος ντόρος με επιστολή Τραμπ στον Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Άφωνοι στην κυριολεξία έμειναν οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι μετά τη δημοσίευση πρόσφατης επιστολής του Ντόναλντ Τραμπ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αρχικά, όπως σχολίαζαν στο CNN, θεώρησαν ότι επρόκειτο περί φάρσας, ότι είναι αδύνατο επιστολή με τέτοιο περιεχόμενο να υπήρξε ποτέ. Τόσο για το ύφος όσο και την απλοϊκότητά της.

Όταν όμως η αυθεντικότητα της επιστολής επιβεβαιώθηκε, ξέσπασε ανάμικτη οργή και απαξίωση. «Είναι γελοία» η επιστολή, έλεγαν στο CNN.

Όπως τόνιζαν, είναι γραμμένη στο ύφος που μιλά ο Αμερικανός πρόεδρος, που δείχνει ότι την έγραψε μόνος του, δίχως βοήθεια.

Μην παριστάνεις τον σκληρό»

«Μην παριστάνεις τον σκληρό», «μη γίνεσαι ανόητος»: αυτές οι όχι ακριβώς διπλωματικές εκφράσεις περιέχονται σε επιστολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του που φέρει ημερομηνία 9η Οκτωβρίου και εστάλη στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ημέρα που διέταξε να ξεκινήσει η επίθεση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

«Ας δουλέψουμε [για να κλειστεί] μια καλή συμφωνία», προτείνει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στην επιστολή του, έκτασης τεσσάρων παραγράφων, το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύφθηκε την Τετάρτη.

«Δεν θες να ευθύνεσαι για τη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων, και δεν θέλω να ευθύνομαι για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας – στην οποία θα προχωρήσω» αν χρειαστεί, προειδοποιεί ο Τραμπ και συνεχίζει:

«Έχω δουλέψει πολύ σκληρά για να λύσω ορισμένα από τα προβλήματά σου».

«Η ιστορία θα σε κρίνει ευνοϊκά εάν ενεργήσεις με τρόπο δίκαιο και ανθρώπινο.

»Θα σε αντιμετωπίζει για πάντα σαν τον διάβολο αν τα πράγματα πάνε άσχημα», προσθέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Μην παριστάνεις τον σκληρό. Μη γίνεσαι ανόητος» αναφέρει για να συμπληρώσει: «Θα σου τηλεφωνήσω αργότερα».

Στην επιστολή, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει πως ο στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Άμπντι, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), είναι διατεθειμένος να διαπραγματευθεί και να κάνει παραχωρήσεις, συμπληρώνοντας ότι επισυνάπτει αντίγραφο επιστολής του επικεφαλής του δημοκρατικού συριακού στρατού, βασική συνιστώσα είναι η κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Η κυβέρνηση του Τραμπ προσπαθεί να κατευνάσει την κατακραυγή εντός και εκτός χώρας που προκάλεσε η απόφασή του να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, εξέλιξη που πρακτικά άνοιξε τον δρόμο για την τουρκική εισβολή με στόχο να απωθηθούν οι Κούρδοι πολιτοφύλακες.

Δείτε την επιστολή:

ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, ας εργαστούμε για συμφωνία!

»Δεν θέλετε να είστε υπεύθυνος για τη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων και δεν θέλω να είμαι υπεύθυνος για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας – και θα το κάνω.

»Σας έδωσα ήδη ένα μικρό δείγμα σε σχέση με τον Πάστορα Μπράνσον.

»Έχω δουλέψει σκληρά για να λύσω μερικά από τα προβλήματά σας.

»Μην απογοητεύσετε τον κόσμο, μπορείτε να κάνετε μία καλή συμφωνία.

»Ο στρατηγός Μάζλουμ είναι διατεθειμένος να διαπραγματευθεί μαζί σου και θέλει να κάνει υποχωρήσεις τις οποίες δεν είχε κάνει ποτέ στο παρελθόν.

»Σου στέλνω την επιστολή που μόλις έλαβα από αυτόν.

»Η Ιστορία θα σας αντιμετωπίσει ευνοϊκά αν το κάνετε αυτό με σωστό και ανθρώπινο τρόπο. Διαφορετικά θα σας βλέπει για πάντα ως τον διάβολο αν δεν γίνουν καλά τα πράγματα.

»Μην είσαι σκληρός τύπος. Μην είσαι ανόητος! Θα σας καλέσω αργότερα».

Ο Ερντογάν «πέταξε την επιστολή στα σκουπίδια»

«Στα σκουπίδια πέταξε» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την επιστολή που του έστειλε ο Ντόναλντ Τραμπ πριν την έναρξη της τουρκικής εισβολής στο συριακό Κουρδιστάν, γράφει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak επικαλούμενη ως πηγή ανώτερο Τούρκο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Όπως τονίζει η Yeni Safak, η επιστολή απαντήθηκε με τον πιο σαφή τρόπο λίγες ώρες μετά, με την τουρκική εισβολή στη Συρία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση μου με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr