Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι συμφώνησαν Πούτιν και Ερντογάν για τη βορειοανατολική Συρία – Οι Κούρδοι

Τι συμφώνησαν Πούτιν και Ερντογάν για τη βορειοανατολική Συρία – Οι Κούρδοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μετά από συνομιλίες που διήρκησαν περισσότερες από έξι ώρες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσαν κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξη Τύπου ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την Συρία, η οποία προβλέπει κοινές περιπολίες στη «ζώνη ασφαλείας» και στην οποία αναφέρθηκαν εν συνεχεία ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Τούρκος ομόλογος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μας έδωσαν την δυνατότητα να καταλήξουμε σε αποφάσεις που αφορούν για την Συρία.

Ο Πούτιν είπε ότι ο Ερντογάν του εξήγησε λεπτομερώς τους στόχους της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης, τονίζοντας ότι σημασία έχει να μην επιτρέψουμε ώστε τις ενέργειες της Τουρκίας στην Συρία να τις εκμεταλλευθούν οι τρομοκράτες.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Τουρκία συμμερίζεται την προσέγγιση της Ρωσίας για την αναγκαιότητα της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Η Συρία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, πρέπει να απαλλαγεί από την παράνομη ξένη στρατιωτική παρουσία, προσθέτοντας ότι η κατάσταση «στο έδαφος» της Συρίας δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο για την λειτουργία της Συνταγματικής Επιτροπής

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκινώντας την ομιλία του εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο δύο Ρώσων μηχανικών που συμμετείχαν στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου, ενώ εν συνεχεία ανέφερε ότι η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν να πραγματοποιούν κοινές περιπολίες στην Βόρειο Συρία.

Οι κουρδικές ένοπλες ομάδες θα πρέπει να αρχίσουν να αποχωρούν από αύριο Τετάρτη από τη «ζώνη ασφαλείας» που εκτείνεται σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Τουρκίας, είπε ο Ερντογάν και για αυτό τον λόγο έχουν στην διάθεση τους 150 ώρες αρχίζοντας από το μεσημέρι (12.00) της 23ης Οκτωβρίου.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το διάστημα των 150 ωρών θα αρχίσουν οι κοινές περιπολίες δυτικά και ανατολικά από το σημείο που πραγματοποιείται η επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι κοινές περιπολίες θα πραγματοποιούνται σε βάθος 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και Τουρκίας συζήτησαν επίσης την ένταξη των τουρκικών τραπεζών στο σύστημα μεταβίβασης δεδομένων για διεξαγωγή συναλλαγών της Κεντρική τράπεζας της Ρωσίας.

Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε ο Ρώσος πρόεδρος, λέγοντας ότι «μιλήσαμε για μία σημαντική συμφωνία η οποία προβλέπει την ενεργό αξιοποίηση του ρουβλίου και της τουρκικής λίρας στις εμπορικές συναλλαγές, αλλά και την διεύρυνση της αποδοχή των ρωσικών καρτών Mir στην επικράτεια της Τουρκίας και την σύνδεση των τουρκικών τραπεζών και εταιρειών στο σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών της Τράπεζας της Ρωσίας».

Η Ρωσία και η Τουρκία, συμφώνησαν επίσης να καταπολεμήσουν όλες τις μορφές τρομοκρατίας και να αντιταχθούν στις αποσχιστικές τάσεις στην Συρία.

Δηλώσεις Λαβρόφ

Η Τουρκία θα παρατείνει την κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία για 150 ώρες (παραπάνω από 6 μέρες), δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μία ώρα σχεδόν πριν από τη λήξη της υπάρχουσας προθεσμίας για την παύση των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις.

Όπως τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, η Μόσχα και η Άγκυρα συμφώνησαν οι δυνάμεις της συροκουρδικής πολιτοφυλακής (Μονάδες Προστασίας του Λαού – YPG) να αποσυρθούν σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας σε μια συμφωνία που αναγγέλθηκε ως μία που θα τερματίσει την αιματοχυσία στην περιοχή.

Ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις θα κάνουν κοινές περιπολίες στη ζώνη ασφαλείας κοντά στα σύνορα, πρόσθεσε.

Ο Λαβρόφ, που έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι, τόνισε ότι οι όλες οι κουρδικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τις πόλεις Μανμπίζ και Ταλ Ριφάτ, παραδίδοντας επίσης τον οπλισμό τους.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας συμπλήρωσε πως η ρωσική στρατονομία και οι Σύροι συνοριοφύλακες θα αναπτυχθούν στη συριακή πλευρά των συνόρων από τις 12.00 το μεσημέρι αύριο Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, εκτός της ζώνης της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Επιπλέον ρωσικές δυνάμεις για τη σύλληψη τζιχαντιστών

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε σήμερα πως η εκτίμηση της Μόσχας είναι πως έως και 500 κρατούμενοι, ανάμεσά τους και τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, έχουν δραπετεύσει από κέντρα κράτησης στη βόρεια Συρία, μετά την αποχώρηση των φρουρών από τις θέσεις τους.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι, ο Σόιγκου ανέφερε πως έχουν ληφθεί μέτρα για να την εκ νέου σύλληψη των δραπετών.

Συμπλήρωσε πως οι συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν την Τρίτη Μόσχα και Άγκυρα για κοινές περιπολίες στη βόρεια Συρία απαιτούν από την Μόσχα να στείλει επιπλέον εξοπλισμό και δυνάμεις στην περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Ο Πούτιν «σκέφετεται» τη δημιουργία μιας μεγάλης «ουδέτερης ζώνης» μέσα στην Ουκρανία

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr