Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο «Ούννος» Όρμπαν υπέρ της τουρκικής εισβολής στη βορειοανατολική Συρία

Ο «Ούννος» Όρμπαν υπέρ της τουρκικής εισβολής στη βορειοανατολική Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο ακροδεξιός Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε ότι η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία είναι προς το συμφέρον της χώρας του. Ισχυρίστηκε πως με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται μια αύξηση του αριθμού των προσφύγων που επιδιώκουν να εξορισθούν στην Ευρώπη.

Δηλαδή, η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της Συνθήκης της Λωζάνης επικροτείται από τον Όρμπαν, ο οποίος αρνείται να δεχτεί στην Ουγγαρία τους πρόσφυγες και μετανάστες που αναλογούν στη χώρα του, επιβαρύνοντας έτσι την Ελλάδα.

Στις 9 Οκτωβρίου, η Τουρκία εξαπέλυσε επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, με στόχο τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που αποκαλούνται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα, την ίδια Άγκυρα που υποστηρίζει την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με την Τουρκία, ο πρώτος στόχος της εισβολής είναι να εγκαθιδρυθεί μια «ζώνη ασφαλείας», ο οποία θα υποδεχθεί ένα μέρος των περίπου 3,6 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που φιλοξενεί η Τουρκία από την αρχή της σύγκρουσης, το 2011.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός υιοθέτησε αυτή τη δικαιολογία, εκτιμώντας πως η ζώνη «έχει σταθεροποιηθεί στρατιωτικά… με τίμημα συγκρούσεις και μάχες» και η ύπαρξή της θα επιτρέψει στους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία «να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

«Αν δεν πάνε εκεί, οι Τούρκοι θα ανοίξουν τις πόρτες», για να αφήσουν αυτούς τους πρόσφυγες να φύγουν προς την Ευρώπη, δήλωσε ο Ορμπάν σε συνέντευξή του στον ουγγρικό δημόσιο ραδιοσταθμό, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Εκατό χιλιάδες απ’ αυτούς θα πάνε στη συνέχεια στην Ελλάδα από την Τουρκία, από την Ελλάδα στα Βαλκάνια και από τα Βαλκάνια μέχρι τα ουγγρικά ή τα κροατικά σύνορα», δήλωσε ο Όρμπαν, ο οποίος τάσσεται κατά της υποδοχής μεταναστών.

«Το θεμελιώδες συμφέρον της Ουγγαρίας είναι να μην συμβεί αυτό».

Ο Ορμπάν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως η Βουδαπέστη θα χρησιμοποιήσει βία για να εμποδίσει να μπουν παράνομα άνθρωποι στη χώρα.

Ο ίδιος είχε δηλώσει επίσης πως πρότεινε στις Βρυξέλλες να στείλουν στοχευμένη οικονομική βοήθεια στην Άγκυρα για να ανοικοδομήσει τις πόλεις που βρίσκονται μέσα στις «σταθεροποιημένες ζώνες» και να τις εφοδιάσει με νοσοκομεία, σχολεία και κατοικίες.

Είναι γνωστό ότι ο Όρμπαν έχει εξαιρετικά φιλικές σχέσεις με τον Ερντογάν. Στη σχέση αυτή επικαλείται και τη μακρινή τουρκική καταγωγή των Ούγγρων από τους Ούννους, που ήταν τουρκική φυλή.

Οι χώρες της Ε.Ε. επέκριναν έντονα την εισβολή που εξαπολύθηκε από την Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία.

Ο Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος στη διάρκεια των τελευταίων ετών έχει δημιουργήσει στενούς δεσμούς με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκάλεσε τις επικρίσεις των Βρυξελλών, αφού η Βουδαπέστη καθυστέρησε μια κοινή δήλωση, η οποία καλούσε την Άγκυρα να βάλει τέλος στη στρατιωτική δράση της.

Στη διάρκεια συνόδου στο Καζακστάν, την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν ευχαρίστησε προσωπικά τον Ούγγρο πρωθυπουργό για την «υποστήριξή» του.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόκειται να συναντήσει στον Όρμπαν στις 7 Νοεμβρίου στη Βουδαπέστη.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουγγαρία την ερχόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Τούρκοι έχτισαν ακόμα έναν οικισμό ισλαμιστών εποίκων στη Β/Δ Συρία

Το Ιράν ενημέρωσε την Τουρκία εκ των προτέρων για την επίθεση στο Ισραήλ

DW: Ζυγίζει μάλλον ακόμη την κατάσταση η Άγκυρα για τη Μέση Ανατολή

Χαμάς για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Φυσικό δικαίωμα των χωρών να αμυνθούν

Οι Ιρανοί μετακινούν ντρόουν κι επιθετικούς πυραύλους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr