Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η τουρκική Βουλή ενέκρινε τη στρατιωτική συνεργασία Άγκυρας-Τρίπολης – Έπεται εισβολή στη Λιβύη

Η τουρκική Βουλή ενέκρινε τη στρατιωτική συνεργασία Άγκυρας-Τρίπολης – Έπεται εισβολή στη Λιβύη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Λιβύη, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Τη «συμφωνία» συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα και τον τομέα της ασφάλειας που υπέγραψαν ως «μνημόνιο» στα τέλη Νοεμβρίου η Άγκυρα και η διεθνώς αναγνωρισμένη ισλαμική κυβέρνηση (GNA) της Τρίπολης ενέκρινε το Σάββατο η τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Η «συμφωνία» αυτή μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας από την Τουρκία στην φιλοτουρκική και ισλαμική κυβέρνηση του τουρκικής καταγωγής Φάγιεζ αλ Σαράτζ.

Η Άγκυρα έχει ήδη στείλει στρατιωτικά εφόδια στη Λιβύη, οπλισμό και τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού, κατά παράβαση του εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με μια έκθεση εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού την οποία είδε το πρακτορείο Reuters τον περασμένο μήνα, αλλά και φωτογραφίες σε δημοσιεύματα.

Κατά την επίσκεψη του Σαράζ στην Τουρκία, στις 27 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, υπογράφηκε επίσης και μια δεύτερη «συμφωνία» «για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών».

Το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας «απέκτησε ισχύ νόμου μετά την έγκρισή του» ανέφερε το τουρκικό κοινοβούλιο στον ιστότοπό του.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, η συμφωνία επικυρώθηκε με ψήφους 269 υπέρ έναντι 125 κατά.

Δηλαδή, η κεμαλική κεντροαριστερή αντιπολίτευση και το φιλοκουρδικό σοσιαλιστικό κόμμα διαφωνούν με στρατιωτικές περιπέτειες στη Λιβύη.

Στις 10 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναπτύξει στρατό στη Λιβύη για να στηρίξει την ισλαμική κυβέρνηση της Τρίπολης, εφόσον ζητηθεί από τη μεριά της.

Την Παρασκευή είπε επίσης ότι η Άγκυρα δεν θα μείνει σιωπηλή απέναντι στους Ρώσους μισθοφόρους που στηρίζουν τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) που πρόσκειται στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης και που προσπαθεί να απελευθερώσει την πρωτεύουσα από τους φιλότουρκους.

Επειδή η «συμφωνία» δεν δίνει στην Τουρκία το δικαίωμα να στείλει στη Λιβύη μάχιμες δυνάμεις, αλλά μόνο επιτρέπει στις δύο πλευρές να στέλνουν η μία στην άλλη στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό για αποστολές εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, προκειμένου να εγκριθεί η ανάπτυξη μάχιμων δυνάμεων στη Λιβύη, η τουρκική εθνοσυνέλευση πρέπει να εγκρίνει μια ξεχωριστή εντολή, όπως το κάνει κάθε χρόνο για την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ και τη Συρία.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη στενή συνεργασία Άγκυρας και Τρίπολης στους τομείς των πληροφοριών, την καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της αμυντικής βιομηχανίας και της μετανάστευσης.

Η Τρίπολη ενέκρινε τη συμφωνία την Πέμπτη. Η Βουλή της Λιβύης έχει καταγγείλει τη «συμφωνία» ως άκυρη και ότι παραβιάζει την εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα της Λιβύης, μετατρέποντάς την σε οθωμανικό προτεκτοράτο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νίκος Δένδιας: «Απέναντί μας αντιμετωπίζουμε ένα σαφή αναθεωρητισμό» – Ο ΥΕΘΑ στην Κέρκυρα για την Ένωση των Επτανήσων

Η ΕΕ χρηματοδοτεί τα τζιχάντια του Ερντογάν – Την ίδια ώρα δημοσιογράφοι καταδιώκονται ως «ξένοι πράκτορες»

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης κατά Νετανιάχου – Οργή Μπάιντεν: «Εξωφρενική η απόφαση»

Aνδρουλάκης: Ο αγώνας για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της οθωμανικής αυτοκρατορίας συνεχίζεται

Ερντογάν: Την 19η Μαΐου 1919 ξεκίνησε ο αγώνας είτε της ανεξαρτησίας είτε του θανάτου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr