Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέα Σελίδα: Σχέδιο της Τουρκίας για τρίτο τουρκικό προτεκτοράτο στη Λιβύη – Οι μισθοφόροι της SADAT

Νέα Σελίδα: Σχέδιο της Τουρκίας για τρίτο τουρκικό προτεκτοράτο στη Λιβύη – Οι μισθοφόροι της SADAT
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με τίτλο «Λιβύη: Θα είναι το τρίτο τουρκικό προτεκτοράτο;», η κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα» αποκάλυψε τους σχεδιασμούς του Ερντογάν για την εγκαθίδρυση τουρκικού θύλακα στη δυτική Λιβύη.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, πρόκειται για στρατηγική Ερντογάν για κύκλωμα της Ελλάδας στο ενεργειακό παιχνίδι και παροχή βοήθειας στον Σαράτζ με την υποστήριξη και του τουρκικού πληθυσμού στη Λιβύη.

Ο διπλωματικός συντάκτης της «Νέας Σελίδας», Στέφανος Μυτιληναίος, σημειώνει ότι στις αρχές του νέου έτους θα έχουν αναπτυχθεί τα πρώτα τουρκικά στρατεύματα στην Τρίπολη της Λιβύης.

Όπως έγινε γνωστό την (περασμένη) Πέμπτη, η διεθνώς αναγνωρισμένη ισλαμική και φιλοτουρκική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη αποδέχτηκε την προσφορά της Αγκυρας για στρατιωτική και υλικοτεχνική υποστήριξη, θέτοντας σε εφαρμογή τη «συμφωνία» στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε στα τέλη Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο τουρκικής καταγωγής επικεφαλής του ισλαμικού καθεστώτος της Τρίπολης, Φαγέζ αλ Σαράτζ, επιδιώκει με τη βοήθεια των Τούρκων να αποκρούσει την πολιορκία της λιβυκής πρωτεύουσας από τα στρατεύματα του Κοινοβουλίου, τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία.

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει, όχι μόνο να σώσει το «αδελφό» του καθεστώς (της Μουσουλμανικής Αδελφότητας) από τους κοσμικούς αντιισλαμιστές της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και να πατήσει γερά και για πάντα στη Δυτική Λιβύη, μετατρέποντας τον θύλακα της Τρίπολης σε τουρκικό προτεκτοράτο, αποκτώντας ναυτική και αεροπορική βάση νότια της Κρήτης, για να εμποδίσει στο άμεσο μέλλον τις έρευνες υδρογονανθράκων της Ελλάδας στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος (Λιβυκό) και παράλληλα να «υπερασπιστεί» από την «ελληνική επιθετικότητα» τις θαλάσσιες ζώνες που ανυπόστατα οριοθέτησε με τον Σαράτζ, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία σβήνει το Καστελόριζο από τον χάρτη, διεκδικώντας έτσι ολόκληρο το Λύκιο Πέλαγος και μέρος του Καρπάθιου και του Νότιου Κρητικού Πελάγους, δηλαδή όλη τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο, Κρήτη και Κύπρο.

Παράλληλα ή λίγο μετά την αποστολή τουρκικού στρατού στη Λιβύη η Τουρκία θα προβεί και σε έρευνες υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ, έχει προαναγγελθεί, κλιμακώνοντας την επιθετικότητά της προς την Ελλάδα.

H τρίτη μεγαλύτερη εθνότητα στη χώρα

Ο Ερντογάν φαίνεται ότι, μεταξύ άλλων, επιδιώκει και τη δημιουργία ενός τουρκικού κράτους στη Δυτική Λιβύη.

Και θεωρεί ότι έχει τον πληθυσμό ώστε να το υποστηρίξει.

Δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά οι Λίβυοι πολίτες τουρκικής καταγωγής αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη πληθυσμιακά εθνότητα στη χώρα μετά τους Αραβες και τους Βερβέρους.

Η τουρκική μειονότητα στη Λιβύη ζει κυρίως στη Μισράτα (187 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης), προπύργιο του καθεστώτος Σαράτζ, στην ίδια την πρωτεύουσα, Τρίπολη, και στη Ζαουίγια (45 χλμ. δυτικά της Τρίπολης). Τούρκοι ζουν επίσης στη Βεγγάζη και την Ντέρνα, που ελέγχονται από τη Βουλή.

Κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κατοχής (1551-1912) έγινε εκτεταμένος εποικισμός της Λιβύης από Οθωμανούς.

Λέμε Οθωμανούς και όχι Τούρκους, διότι μεγάλο μέρος των εποίκων ήταν ελληνόφωνοι Τουρκοκρητικοί, δηλαδή εξισλαμισμένοι Ελληνες, πολλοί εκ των οποίων μιλούν ακόμα και σήμερα τα παλιά κρητικά.

Αρκετοί Οθωμανοί έποικοι, κυρίως στρατιώτες, πήραν ντόπιες γυναίκες και τα παιδιά που απέκτησαν από τους μεικτούς γάμους αποκαλούνται «κούλογλου» ή «κουλουγλίς».

Οι Οθωμανοί ως κατακτητές αποτελούσαν την άρχουσα τάξη στη βορειοαφρικανική χώρα κι ακόμα και σήμερα έχουν ισχυρά ερείσματα στην πολιτική ζωή της.

Απόδειξη, ο Φαγέζ αλ Σαράτζ, που είναι ένας από αυτούς.

Το 2011, όταν ξέσπασε η εξέγερση κατά του Καντάφι, οι Τούρκοι της Μισράτα πρωταγωνίστησαν και το 2014 ένας πρώην αξιωματούχος του Καντάφι δήλωσε στους «New York Times» ότι ο πόλεμος είχε και εθνοτικά χαρακτηριστικά, των Αράβων ενάντια στους τουρκικής καταγωγής αλλά και ενάντια στους Βερβέρους, που είναι οι αυτόχθονες της Βόρειας Αφρικής.

Οι τουρκικής ή οθωμανικής καταγωγής Λίβυοι κατοικούν κυρίως στη Βορειοδυτική Λιβύη, στα εδάφη που ελέγχει ο Σαράτζ, εκεί όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να στήσει το προτεκτοράτο του.

Το 1971 οι Κρητικοί στη Λιβύη υπολογίζονταν σε 100.000.

Το 2014 ο υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων της χώρας, Αλί Χαμούντα, υποστήριξε ότι οι τουρκικής καταγωγής Λίβυοι αποτελούν το 15% του πληθυσμού και, σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση του 2019, αριθμούν 1,4 εκατ. ανθρώπους.

Στην πόλη-λιμάνι της Μισράτα, εκεί όπου ξεφορτώνει όπλα και τζιχαντιστές ο Ερντογάν, οι τουρκικής καταγωγής είναι τα 2/3 των κατοίκων.

Ωστόσο, οι περισσότεροι μιλούν τα αραβικά ως μητρική γλώσσα κι αυτό οφείλεται στις πολιτικές εξαραβισμού που εφάρμοσε ο Καντάφι.

Η τουρκική επεκτατική πολιτική γίνεται με ψευδοκράτη και προτεκτοράτα.

Το πρώτο έχει εδραιωθεί στα Κατεχόμενα της Βόρειας Κύπρου και έχει καταφέρει να το αποδέχεται και ο ΟΗΕ ως οντότητα.

Το δεύτερο δημιουργείται αυτή τη στιγμή στα τουρκοκρατούμενα εδάφη στη Βόρεια Συρία, όπου εξελίσσεται εποικισμός με Τουρκμένους και τουρκικούς πληθυσμούς που μεταφέρει το τουρκικό κράτος από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας και τη Δυτική Κίνα.

Το τρίτο θα εγκαθιδρυθεί στη Βορειοδυτική Λιβύη γύρω από την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός και η Βουλή των Αντιπροσώπων χαρακτηρίζουν τον πόλεμο ενάντια στο καθεστώς Σαράτζ «απελευθερωτικό» ενάντια στην τουρκική κατοχή και τον νεοοθωμανισμό.

Αποστολή σκαφών, κομάντο και πεζοναυτών

Η αποστολή τουρκικού στρατού στη Λιβύη τις επόμενες μέρες, που χαρακτηρίζεται ως «εισβολή» από τη λιβυκή Βουλή, αποφασίστηκε στην έκτακτη συνάντηση Ερντογάν – Σαράτζ στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Δεκεμβρίου, κατά την επιστροφή του δεύτερου από το Κατάρ.

Ο τουρκικός στρατός έλαβε εντολές να αρχίσει τις προετοιμασίες για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αποστολή πλοίων και αεροσκαφών στην Τρίπολη.

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές στην Αγκυρα, θα αποσταλούν δύο ή τρία σκάφη υποβρύχιων καταστροφών με κομάντο, καθώς επίσης και 100 Τούρκοι πεζοναύτες.

Λέγεται ότι θα έχουν ρόλο στρατιωτικών συμβουλών και δεν θα εμπλακούν σε μάχες.

Η Αγκυρα εξετάζει ακόμη την αποστολή μισθοφόρων της SADAT.

Η SADAT είναι μια παραστρατιωτική μισθοφορική «εταιρεία ασφαλείας» που άρχισε να «χτίζεται» από το 2012 με στελέχη συνταξιούχους ισλαμιστές αξιωματικούς του τουρκικού στρατού.

Ο επικεφαλής της είναι ο 75χρονος αντιστράτηγος ε.α. Αντνάν Τανριβερντί, ο οποίος τον Αύγουστο του 2016 ανέλαβε και τη θέση του στρατιωτικού συμβούλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με γραφείο μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αγκυρα.

Η SADAT διακηρύσσει στο καταστατικό της ότι στόχος της είναι «να υποστηρίξει τον ισλαμικό κόσμο να πάρει τη θέση που του αξίζει μεταξύ των υπερδυνάμεων».

Στο πρόσφατο παρελθόν ο Τανριβερντί λέγεται ότι εκπαίδευσε σε μυστικά στρατόπεδα στο έδαφος της Τουρκίας τζιχαντιστές που εστάλησαν στη συνέχεια στη Συρία και τη Λιβύη, ενώ οι άνδρες του ενεπλάκησαν και σε επιχειρήσεις ενάντια στους Κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας.

Οι μισθοφόροι της SADAT έχουν στρατολογηθεί από μέλη του Ισλαμικού Κράτους, της Αλ Κάιντα, των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεως, όπως και από τη νεολαία του κυβερνώντος ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας.

Διαπραγματευτικό χαρτί Ερντογάν με Ρώσους μισθοφόρους

Ζήτημα παρουσίας μισθοφόρων της ρωσικής εταιρείας ασφαλείας Wagner στη Λιβύη, που φημολογείται ότι μάχονται στο πλευρό του στρατάρχη Χαφτάρ, ήγειρε αιφνιδιαστικά την Παρασκευή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει της αποστολής τουρκικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα για «συνεννόηση» σε ζητήματα που αφορούν Συρία και Λιβύη.

Ξένα δημοσιεύματα έχουν υποστηρίξει ότι μια δύναμη από 200 Ρώσους μισθοφόρους επιχειρεί ενάντια στην κυβέρνηση της Τρίπολης μέσα από τις γραμμές του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA).

Ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος ετοιμάζεται να στείλει Τούρκους τακτικούς και μισθοφόρους της SADAT για να υποστηρίξουν την Τρίπολη, δεν θέλει να έχει τους σκληροτράχηλους Ρώσους απέναντί του.

Προφανώς στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες πριν από τη συνάντηση στη Μόσχα οι Ρώσοι δεν ανταποκρίθηκαν θετικά στα σχέδιά του, με αποτέλεσμα κατά την προσφιλή του τακτική να προχωρήσει σε δημόσιο ξέσπασμα.

«Μέσω της επονομαζόμενης Wagner εργάζονται πραγματικά ως μισθοφόροι του Χάφταρ στη Λιβύη.

»Αυτό συμβαίνει και δεν θα ήταν σωστό εμείς να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε όλο αυτό.

»Κάναμε ό,τι μπορούσαμε μέχρι τώρα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε.

Είχε προηγηθεί ρωσική διπλωματική πηγή που δήλωσε στο Interfax ότι «προκαλεί μεγάλη ανησυχία μια ενδεχόμενη αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη», σημειώνοντας ότι η στρατιωτική συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων εγείρει πολλά ερωτήματα.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 133 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr