Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Βρετανία δεν ειδοποίησε χώρες της Ε.Ε. για βιαστές και δολοφόνους

Η Βρετανία δεν ειδοποίησε χώρες της Ε.Ε. για βιαστές και δολοφόνους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι βρετανικές Αρχές παρέλειψαν να διαβιβάσουν, ως όφειλαν, δεκάδες χιλιάδες κοινοποιήσεις για καταδίκες ευρωπαίων πολιτών προς τις χώρες καταγωγής τους και στην συνέχεια προσπάθησαν να συγκαλύψουν το πρόβλημα, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Guardian».

Οι ενοχλητικές αυτές αποκαλύψεις για τα κενά αυτά στην συνεργασία τον τομέα της ασφάλειας έρχονται τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο θα κληθεί να διαπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση τη διαμόρφωση των σχέσεών τους μετά το Brexit, κυρίως στο τομέα της δικαστικής συνεργασίας και των ανταλλαγών πληροφοριών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόβλημα στο σύστημα πληροφορικής της αστυνομίας εμπόδισε την διαβίβαση 75.000 φακέλων σχετικά με καταδικαστικές αποφάσεις της βρετανικής δικαιοσύνης για πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το 2015.

Ο αριθμός αντιπροσωπεύει το 30% των καταδικαστικών αποφάσεων, ορισμένες από τις οποίες αφορούσαν βιασμούς και φόνους.

Από την στιγμή που εντοπίσθηκε το πρόβλημα, οι Αρχές προσπάθησαν να το συγκαλύψουν.

Η έκθεση, που συντάχθηκε με αντικείμενο μία συνεδρίαση για το ζήτημα τον Μάιο 2019, ανέφερε ότι ο υπουργός Εσωτερικών ήταν «νευρικός» ως προς την ιδέα της κοινοποίησης του ιστορικού των καταδικαστικών αυτών αποφάσεων.

Παρόμοια έκθεση που συντάχθηκε έναν μήνα αργότερα αποκάλυπτε ότι συνέχιζε «να μην είναι βέβαιο» ότι οι φάκελοι θα αποστέλλονταν τελικά στις ενδιαφερόμενες χώρες, εξαιτίας «του κινδύνου να υποστεί βλάβη η φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η Σόφι ιν’τ Βελντ, ολλανδή ευρωβουλευτής, μέλος της επιτροπής Ατομικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα ότι αναμένει τη διεξαγωγή επείγουσας έρευνας για το θέμα.

«Πρόκειται για ένα ακόμη σκάνδαλο που ρίχνει πολύ βαριά σκιά στην συνεργασία για την ασφάλεια και την εφαρμογή του νόμου.

»Αυτή η συγκάλυψη θα μπορούσε να έχει εκθέσει χώρες της ΕΕ σε κινδύνους και θα πρέπει επειγόντως να ερευνηθεί από ομάδα έρευνας του Σένγκεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε η ευρωβουλευτής.

«Φυσικά, θα προσθέσουμε και αυτό σε έναν ήδη μακρύ κατάλογο θεμάτων που πρέπει να συζητηθούν με το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης», πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Δολοφονία Λυγγερίδη: Εγκληματική οργάνωση με 158 μέλη πίσω από την επίθεση στον αστυνομικό – 60 συλλήψεις

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Τα συνδικάτα της Σκωτίας ζητάνε από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην πουλά όπλα στην Τουρκία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr