Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν την Κυριακή στο Βερολίνο θα θέσει και θέμα Συρίας – Θα έχει και «ιδιαίτερο» με τον Πούτιν

Ο Ερντογάν την Κυριακή στο Βερολίνο θα θέσει και θέμα Συρίας – Θα έχει και «ιδιαίτερο» με τον Πούτιν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες Παρασκευή ότι θα μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για την «άσχημη» κατάσταση στην Ιντλίμπ, προπύργιο των τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία, που βομβαρδίζεται από το συριακό καθεστώς παρά μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα κατά τη διεθνή διάσκεψη που είναι αφιερωμένη στην κατάσταση στη Λιβύη και η οποία θα διεξαχθεί την Κυριακή στο Βερολίνο.

«Θα βρίσκομαι στο Βερολίνο την Κυριακή όπως και ο κ. Πούτιν.

»Προτίθεμαι να το συζητήσω όλο αυτό λεπτομερώς με τον κ. Πούτιν.

»Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ιντλίμπ είναι άσχημες», δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του τουρκικού κράτους σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

Σχεδόν 20 άμαχοι και δεκάδες ένοπλοι σκοτώθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου το συριακό καθεστώς επανέλαβε τους βομβαρδισμούς του με στόχο την κατάληψη μιας στρατηγικής πόλης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η βία σημειώθηκε παρά τη νέα κατάπαυση του πυρός υπό την αιγίδα της Μόσχας, που υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, και της Άγκυρας, που υποστηρίζει τους τρομοκράτες, η οποία τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή.

Η φιλοκαθεστωτική εφημερίδα Al-Watan απέδωσε την «κατάρρευση της κατάπαυσης του πυρός» στις «τρομοκρατικές οργανώσεις» που «παραβίασαν» την εκεχειρία επιτιθέμενες σε συριακές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

«Η δικαιολογία τους είναι πάντα η ίδια, πάντοτε έτοιμη: τρομοκρατικές οργανώσεις έκαναν αυτό ή το άλλο.

»Είναι ψέματα. Από πότε παιδιά τριών ή τεσσάρων ετών (…) έχουν γίνει τρομοκράτες;» δήλωσε ο Ερντογάν.

«Λόγω όλων αυτών των εξελίξεων, και ακόμη κι αν η διάσκεψη του Βερολίνου μοιάζει κυρίως αφιερωμένη στη Λιβύη, προτίθεμαι να θέσω εις βάθος την κατάσταση στην Ιντλίμπ», πρόσθεσε.

Η Τουρκία και η Ρωσία, οι σχέσεις των οποίων είχαν σημαδευτεί για πολύ καιρό από δυσπιστία, ενίσχυσαν τα τελευταία χρόνια τη συνεργασία τους για τη Συρία, και προσπαθούν να κάνουν το ίδιο στη Λιβύη, εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Έτσι, Ερντογάν και Πούτιν ανέλαβαν πρωτοβουλία για μια κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στην ισλαμική κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία υποστηρίζεται από την Άγκυρα και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, και τις αντίπαλες δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ.

Την Παρασκευή ο Ερντογάν εκτίμησε πως ο στρατάρχης Χάφταρ «δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης» και πρόσθεσε πως αναμένει να δει «τι θα πει στο Βερολίνο».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr