Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ερντογάν: Δεν φεύγουμε από την Λιβύη μέχρι να διασφαλίσουμε τα τουρκικά συμφέροντα (βίντεο)

Ερντογάν: Δεν φεύγουμε από την Λιβύη μέχρι να διασφαλίσουμε τα τουρκικά συμφέροντα (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Διάσκεψης του Βερολίνου για την Λιβύη, από την οποία θα απουσιάζει η Ελλάδα.

«Η Τουρκία θα παραμείνει στη Λιβύη, μέχρι να εδραιωθούν τα δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο και μέχρι να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της νόμιμης κυβέρνησης του λαού της Λιβύης με τον οποίο έχουμε σχέσεις 500 ετών», τόνισε σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος.

Νωρίτερα, με άρθρο του στο Politico, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Ευρώπη να υποστηρίξει αυτά που ο ίδιος κάνει στη Λιβύη, όπου παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, αν θέλει να τελειώσει η σύγκρουση εκεί.

Ο Ερντογάν διατύπωσε τη θέση αυτή σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα από τον ιστότοπο του Politico, ενόψει της αυριανής συνόδου στο Βερολίνο για τη σταθεροποίηση της Λιβύης.

«Έχοντας κατά νου ότι η Ευρώπη ενδιαφέρεται λιγότερο να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στη Λιβύη, η προφανής επιλογή είναι να εργαστεί με την Τουρκία, η οποία έχει ήδη υποσχεθεί στρατιωτική βοήθεια», γράφει ο Ερντογάν.

«Θα εκπαιδεύσουμε τις δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης και θα τις βοηθήσουμε να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία, το λαθρεμπόριο ανθρώπων και άλλες σοβαρές απειλές κατά της διεθνούς ασφάλειας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, αν η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης πέσει, μαχητικές ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα, «θα βρουν γόνιμο έδαφος για να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

«Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια νέα σειρά προβλημάτων και απειλών σε περίπτωση που πέσει η νόμιμη λιβυκή κυβέρνηση», γράφει ο Ερντογάν.

«Οι τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα, οι οποίες υπέστησαν στρατιωτική ήττα στη Συρία και στο Ιράκ, θα βρουν γόνιμο έδαφος για να σταθούν ξανά στα πόδια τους», υποστηρίζει.

Ο Τούρκος πρόεδρος προσθέτει πως, αν η ΕΕ δεν καταφέρει να στηρίξει με τον κατάλληλο τρόπο τη λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, της οποίας ηγείται ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ, θα πρόκειται για «προδοσία των δικών της θεμελιωδών αξιών, περιλαμβανομένων της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

«Το να αφεθεί η Λιβύη στο έλεος ενός πολέμαρχου θα ήταν ένα λάθος ιστορικής εμβέλειας», υποστηρίζει αναφερόμενος στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος άρχισε τον Απρίλιο του 2019 επίθεση για να καταλάβει την Τρίπολη.

«Η ΕΕ οφείλει να δείξει στον κόσμο πως είναι ένας οξυδερκής παίκτης στη διεθνή αρένα», γράφει ακόμη ο Ερντογάν στο άρθρο του.

«Η προσεχής ειρηνευτική διάσκεψη στο Βερολίνο είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτόν τον στόχο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει πάντως να μιλούν λίγο λιγότερο και να επικεντρωθούν στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων», προσθέτει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Ο Ερντογάν απείλησε να στείλει στον Αλλάχ τον Νετανιάχου: «Ο Κύριός μας να τον κάνει να υποφέρει»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr