Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ίδρυμα Νταρ Αλ Ιφτά: Το τουρκικό σίριαλ «Ανάσταση: Ερτογρούλ» είναι νεο-οθωμανική προπαγάνδα

Ίδρυμα Νταρ Αλ Ιφτά: Το τουρκικό σίριαλ «Ανάσταση: Ερτογρούλ» είναι νεο-οθωμανική προπαγάνδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η τουρκική σειρά «Ανάσταση: Ερτογρούλ», που μεταδίδεται και από το Netflix, αποτελεί τουρκική προπαγάνδα «ήπιας ισχύος» σύμφωνα με το αιγυπτιακό Ίδρυμα Νταρ Αλ Ιφτά, τον κορυφαίο και επίσημο φορέα εκπροσώπησης της μουσουλμανικής θρησκείας στην Αίγυπτο (σαν να λέμε η δική μας Αρχιεπισκοπή Αθηνών).

Στόχος αυτής της σειράς, υποστηρίζει το Ίδρυμα Νταρ Αλ Ιφτά, είναι η αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Μέση Ανατολή και η ανάκτηση της κυριαρχίας της επί των αραβικών κρατών, που τελούσαν υπό οθωμανική εξουσία, για αυτό -τονίζει το Ίδρυμα Νταρ Αλ Ιφτά, τη συγκεκριμένη σειρά δεν πρέπει να τη βλέπουν οι Άραβες.

Την ανακοίνωση εξέδωσε το αρμόδιο γραφείο του Ιδρύματος για την έκδοση φετφάδων με παγκόσμια ισχύ. Οι φετφάδες (φετφάς) είναι επίσημες νομικές γνώμες.

«Αυτοί (ο Ερντογάν και οι οπαδοί του) εξάγουν στους ανθρώπους και στα έθνη την ιδέα ότι είναι οι ηγέτες του χαλιφάτου, υπεύθυνοι για την υποστήριξη των μουσουλμάνων παγκοσμίων και ότι είναι η σωτηρία από την καταπίεση και την αδικία, ενώ επίσης επιδιώκουν να εφαρμόσουν τον Ισλαμικό Νόμο. Αποκρύπτουν το γεγονός ότι κινητήριος δύναμη σε αυτές τις αποικιακές εκστρατείες είναι να αποκομίσει ο Ερντογάν υλικά και πολιτικά οφέλη», αναφέρει ο φετφάς.

Αναφέρεται ακόμα ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα κάνει τα πάντα για να εξαπλώσει την εξουσία του παγκοσμίως, χρησιμοποιώντας ακόμα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά προϊόντα.

Ο Ερτογρούλ Γαζί ήταν ο πατέρας του Οσμάν, του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και γιος του Σουλεϊμάν Σαχ.

Μογγόλος ή απόγονος των Κομνηνών;

O Σουλεϊμάν Σαχ καταγόταν από την περιοχή του Τουρκμενιστάν, όμως μετά την εισβολή του Τζένγκις Χαν στην περιοχή, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει με όλη την φυλή του στις περιοχές του βόρειου Καυκάσου, στη σημερινή Αρμενία.

Εκτός από τον Ερτογρούλ ο άλλος γιος του ήταν ο Σουρουγιατί, που ήταν πατέρας του Μπαή Χοτζά.

Ο Σουλεϊμάν λέγεται ότι πνίγηκε γύρω στα 1227 στον ποταμό Ευφράτη προσπαθώντας να μάθει κολύμπι.

Μετά τον θάνατο του αρχηγός της φυλής έγινε ο Ερτογρούλ, πατέρας του ιδρυτή της οθωμανικής δυναστείας Οσμάν.

Ο υποτιθέμενος τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ έχει ταυτιστεί με αυτόν στη σημερινή Συρία, στο κάστρο Καμπέρ (Caber Kalesi) στην όχθη του ποταμού Ευφράτη.

Πρώιμες Οθωμανικές γενεαλογίες δεν συμφωνούν όλες σε αυτή την γενεαλογία, μερικές δεν αναφέρουν τον Σουλεϊμάν Σαχ ως έναν από τους προγόνους του Οσμάν.

Η σύνδεση μεταξύ Οσμάν και Σουλειμάν Σαχ μπορεί να έχει εφευρεθεί αργότερα.

Ο Γεώργιος Σφραντζής αναφέρει ότι ήταν από την Δυναστεία των Κομνηνών, γιος του Ιωάννη Κομνηνού Τζελέπη που έγινε μουσουλμάνος και ήταν παππούς του Οσμάν.

Το πρόβλημα της μεγάλης χρονικής διαφοράς καλύπτει ο διάσημος Βρετανός ιστορικός Τζον Τζούλιους Νόρυιτς (1929 – 2018) στο έργο του «Βυζάντιο, παρακμή και πτώση» (1996).

Ο γιος του Τζελέπη Κομνηνού και της Καμερώς ήταν ο Κουταλμίς μυθικός γενάρχης της Οθωμανικής δυναστείας και πατέρας του Σουλεϊμάν Σαχ, ταυτίζεται με τον Καγιά Αλπ.

Το τουρκικό σίριαλ «Ανάσταση: Ερτογρούλ»

Στο τουρκικό σίριαλ ο Ερτογρούλ, με τη νομαδική μογγολική φυλή του, μάχεται να σταθεί στην Ανατολία.

Οι τηλεθεατές παρακολουθούν τις μάχες του ενάντια σε σταυροφόρους, Μογγόλους, Βυζαντινούς και άλλους.

Εξαιτίας της βαθιάς επιρροής που ασκούν αυτά τα σίριαλ, ο σαουδαραβικός μιντιακός όμιλος MBC (Middle East Broadcasting Centre) με έδρα το Ντουμπάι «έκοψε» το 2018 όλα τα τουρκικά σίριαλ από το πρόγραμμά του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr