Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φίλιπ Ρίκερ: Η Ρωσία διαδίδει θεωρίες συνωμοσίας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τον Covid-19

Φίλιπ Ρίκερ: Η Ρωσία διαδίδει θεωρίες συνωμοσίας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τον Covid-19
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Χιλιάδες λογαριασμοί που συνδέονται με την Ρωσία στο Twitter το Facebook και το Instagram διακινούν αντιαμερικανική παραπληροφόρηση για τον νέο ιό που εμφανίσθηκε την Κίνα, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Αμερικανοί αξιωματούχοι, προκαλώντας την διάψευση της Μόσχας.

Η εκστρατεία παραπληροφόρησης και διάδοσης θεωριών συνωμοσίας ξεκίνησε εδώ και έναν μήνα, την περίοδο που ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα ανερχόταν σε 3 και τα κρούσματα στην πόλη Βουχάν ανέρχονταν σε 200, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Σήμερα, ο απολογισμός έχει φθάσει στους 2.345 νεκρούς, στα 76.000 κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα και σε περισσότερα από 1.300 στον υπόλοιπο κόσμο.

Η εκστρατεία θυμίζει τις απόπειρες της KGB να διαδώσουν, κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ότι ο HIV ήταν δημιούργημα Αμερικανών επιστημόνων.

«Στόχος της Ρωσίας είναι να σπείρει την διχόνοια και να αποδυναμώσει εκ των έσω τους θεσμούς των Ηνωμένων Πολιτειών και τις συμμαχίες τους, και μέσω υπόγειων και κακόβουλων εκστρατειών», δήλωσε ο Φίλιπ Ρίκερ, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Ευρώπη και την Ευρασία.

Η Ρωσία διέψευσε ότι διεξάγει εκστρατεία παραπληροφόρησης για τον ιό Covid-19.

Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής διπλωματίας που είναι επιφορτισμένοι με την αντιμετώπιση της ρωσικής εκστρατείας παραπληροφόρησης δηλώνουν ότι λογαριασμοί με ονόματα φανταστικών προσώπων αναπαράγουν πληροφορίες όχι μόνο στα αγγλικά, αλλά επίσης στα γαλλικά, στα ισπανικά και στα γερμανικά.

Οι θεωρίες που διαδίδονται περιλαμβάνουν την ιδέα ότι ο ιός δημιουργήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για «να κάνουν οικονομικό πόλεμο στην Κίνα», ότι είναι ένα βιολογικό όπλο που εφηύρε η CIA, ή ακόμη ότι εντάσσεται σε μία δυτική στρατηγική «αντικινεζικού μηνύματος».

Ορισμένα tweet κατηγορούν τον συνιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, το ίδρυμα του οποίου έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνή προγράμματα υγείας.

Χιλιάδες λογαριασμοί που συμμετέχουν στην εκστρατεία βρίσκονταν ήδη υπό παρακολούθηση για την ανάμειξή τους σε πολλές κρίσεις στον κόσμο, από τον πόλεμο στην Συρία μέχρι τις διαδηλώσεις στην Χιλή και την Γαλλία με τις κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων.

«Οι χιλιάδες αυτοί λογαριασμοί λειτουργούν συντονισμένα, καθημερινά, με απαράλλακτους φράσεις, τόνο και ρυθμό.

»Όλοι μπορούν να συσχετισθούν αρκετά εύκολα με το R, το Sputnik και άλλα ρωσικά μέσα ενημέρωσης», δηλώνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης μπορεί να πλήξει την υγειονομική απάντηση στην επιδημία, κυρίως στην Αφρική και την Ασία.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί ότι τα ρωσικά τρολ είναι αυτόνομα και δεν είναι υποχρεωτικό ότι λειτουργούν κατόπιν εντολών.

«Δεν είναι αναγκαίο να υπάρχει απόφαση σε ανώτατο επίπεδο.

»Έχουν την ανεξάρτητη ικανότητα να λειτουργούν στην ζώνη αυτή για να πλήξουν αν το θέλουν με εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Ο Πούτιν «σκέφτεται» τη δημιουργία μιας μεγάλης «ουδέτερης ζώνης» μέσα στην Ουκρανία

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr