Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία απειλεί με εποικισμό της Αμμοχώστου

Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία απειλεί με εποικισμό της Αμμοχώστου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης με δηλώσεις του κατήγγειλε την Τουρκία, τονίζοντας πως επανειλημμένα απειλεί να εποικίσει το περίκλειστο μέρος της Αμμοχώστου παραβιάζοντας τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το ψήφισμα του 1987 της Επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος μιλούσε στο Τμήμα Υψηλού Επιπέδου της 43ης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη αναφέρθηκε και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή του 1974, οι οποίες εξακολουθούν να υφίστανται σήμερα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η επένδυση στην εκπαίδευση των νέων ανθρώπων στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αναμφίβολα σημαντική στην προσπάθεια μας να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία προκλήσεις».

Προς αυτό, είπε, οι δράσεις και οι διάλογοι που θα αναπτύξει η Κύπρος με αφορμή την 75η επέτειο του ΟΗΕ, «εστιάζουν έντονα στην συμμετοχή νεαρών εκπροσώπων ενώ την ίδια ώρα υπογραμμίζουν τη σημασία της πολυμερούς δράσης στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων».

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στην ισότητα των φύλων, σημειώνοντας ότι στην Κύπρο «έχουμε αποφασίσει να εντάξουμε ενεργά την πτυχή του φύλου στην εξωτερική μας πολιτική ως προτεραιότητα και σε αυτό το πλαίσιο έχουμε ήδη αρχίσει να αναλαμβάνουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες και δράσεις οι οποίες ενισχύουν το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο».

Σε σχέση με την «εξαιρετικά ανησυχητική» κατάσταση όπως εξελίσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε μεταξύ άλλων ότι η Κύπρος κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πρώτες αιτήσεις για άσυλο σε αναλογία πληθυσμού για τρίτη χρονιά στη σειρά.

Αναφερόμενος στην ετήσια έκθεση του γραφείου της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, η οποία θα παρουσιαστεί σύντομα, ανέφερε ότι η εντολή αυτής της έκθεσης προέρχεται από τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής εισβολής το 1974 και της επακόλουθης κατοχής από την Τουρκία «η οποία εξακολουθεί έκτοτε να κρατάει την χώρα μου χωρισμένη δια της βίας».

Οι ίδιες παραβιάσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα, πρόσθεσε.

Σχεδόν 46 χρόνια αργότερα, η τύχη των μισών αγνοούμενων στην Κύπρο δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, όλοι οι Κύπριοι οι οποίοι εκτοπίστηκαν δια της βίας από τον τουρκικό κατοχικό στρατό παραμένουν πρόσφυγες μέχρι σήμερα και δεν τους έχει επιτραπεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις περιουσίες τους, οι εγκλωβισμένοι ζουν ακόμα μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η πολιτιστική κληρονομιά στο κατεχόμενο μέρος του νησιού η οποία ανήκει σε όλους τους Κυπρίους, λεηλατείται και καταστρέφεται συστηματικά, σημείωσε.

Σε ειδική αναφορά στην Αμμόχωστο, είπε ότι η Τουρκία επανειλημμένα απειλεί να εποικίσει το περίκλειστο μέρος της Αμμοχώστου παραβιάζοντας τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το ψήφισμα του 1987 της Επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο ρητά καταδικάζει οποιαδήποτε προσπάθεια εποικισμού οποιουδήποτε μέρους των Βαρωσίων από άλλους εκτός των κατοίκων τους, ως παράνομη και καλεί για τον άμεσο τερματισμό τέτοιων δραστηριοτήτων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι πολλοί είναι οι άνθρωποι παγκοσμίως που συνεχίζουν να υποφέρουν από παραβιάσεις των πιο βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τους.

«Αποτελεί συλλογικό καθήκον μας να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες μας για να διασφαλίσουμε ότι κανένας δεν θα μείνει πίσω στην προσπάθεια μας να πετύχουμε την καθολική εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Αδιανόητο ξύλο στον αγώνα Τραμπζονσπόρ-Φενέρμπαχτσε μεταξύ ποδοσφαιριστών και οπαδών στο γήπεδο (βίντεο)

Ιωάννης Κεφαλογιάννης: «Ο κ. Κασσελάκης υπηρετεί τη θητεία του χωρίς να έχει το παραμικρό προνόμιο»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr