Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκία: Στέλνουν σε ισλαμικά σχολεία τους χριστιανούς μαθητές (φωτογραφίες)

Τουρκία: Στέλνουν σε ισλαμικά σχολεία τους χριστιανούς μαθητές (φωτογραφίες)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σκληρή κριτική ασκούν στον Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνηση του, ακόμη και οι τουρκικές εφημερίδες μετά τις αναφορές ότι πολλοί χριστιανοί μαθητές εξαναγκάζονται να παρακολουθούν μαθήματα στα ισλαμικά σχολεία που έχει ιδρύσει το καθεστώς, τα αποκαλούμενα Ιμάμ Χατίπ.

Πρόκειται για καθαρά μουσουλμανικά σχολεία, τα οποία διδάσκουν το Ισλάμ και το Κοράνι και παρεμπιπτόντως τους κάνουν και τα υπόλοιπα μαθήματα που ορίζει το υπουργείο Παιδείας όπως Ιστορία, Μαθηματικά κ.α.

Όπως σημειώνει και η Χουριέτ και η Μιλιέτ, βαθαίνει το ρήγμα στην εκπαίδευση εν μέσω αναφορών ότι χιλιάδες μαθητές, ακόμη και χριστιανοί, έχουν τοποθετηθεί σε ισλαμικά σχολεία (Ιμάμ Χατίπ) χωρίς την θέλησή τους για την ερχόμενη χρονιά.

Όπως εξηγούν στο ρεπορτάζ, μετά τις εξετάσεις που δίνουν για να περάσουν από την πρωτοβάθμια στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, υπήρξαν αναφορές ότι 40.000 μαθητές είχαν τοποθετηθεί σε ισλαμικά Ιμάμ Χατίπ για την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Ο υφυπουργός Παιδείας Μουχτερέμ Κουρτ επιβεβαίωσε ότι συνολικά 9.802 μαθητές τοποθετήθηκαν σε σχολεία μακριά από τις περιοχές όπου έμεναν, αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Ο Κουρτ είπε στην εφημερίδα “Μιλιέτ” ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες για αλλαγή στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι μαθητές που δεν περνάνε στο σχολείο της πρώτης τους επιλογής, τοποθετούνται στα σχολεία που βρίσκονται πιο κοντά στην κατοικία τους.

Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια, πολλά κανονικά σχολεία έχουν μετατραπεί σε ισλαμικά Ιμάμ Χατίπ, καθιστώντας δύσκολο για μερικά παιδιά να αποφύγουν την εκπαίδευση που να μην επικεντρώνεται στην θρησκεία.

Η εκπαιδευτική ένωση Εγιτίμ-Σεν με ανακοίνωσή της ζητά από το υπουργείο Παιδείας να μην αναγκάσει κανένα παιδί να σπουδάσει σε σχολείο που δεν θέλει.

Ο βουλευτής της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Ναμίκ Χαβούτζα, είπε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να μετατρέψει πολλά γενικά σχολεία σε θρησκευτικά σχολεία, καθιστώντας τα την πλειοψηφία στο εκπαιδευτικό σύστημα της Τουρκίας, ώστε να προχωρήσει το σχέδιο της για πλήρη επικράτηση του ακραίου Ισλάμ στην κοινωνία.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Χουριέτ από το 2010 έως σήμερα ο αριθμός των Ιμάμ Χατίπ έχει αυξηθεί κατά 73% όταν τα τεχνικά γυμνάσια και λύκεια έχουν αυξηθεί μόλις 23%.

Δείτε μερικές φωτογραφίες από Ιμάμ Χατίπ στην Τουρκία και θα καταλάβετε για τι σχολεία μιλάμε:

imam hatip 4

imam hatip 3

imam hatip 2

imam hatip 1

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Παρίσι – Θα συναντηθεί και με τον Μακρόν

Τα συνδικάτα της Σκωτίας ζητάνε από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην πουλά όπλα στην Τουρκία

Ο Ερντογάν αφού συνάντησε τον τζιχαντιστή Χανίγιε μετά είδε και τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ

Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί την κουρδική πρωτεύουσα Ερμπίλ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr