Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Le Monde: Ο Ερντογάν επαναπροσδιορίζει το όνειρό του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί

Le Monde: Ο Ερντογάν επαναπροσδιορίζει το όνειρό του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ένας τρόπος για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δώσει εγγυήσεις στο πιο συντηρητικό τμήμα του εκλογικού του σώματος, το οποίο ζητούσε από καιρό τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ήταν οι εκδηλώσεις με την ευκαιρία της μαύρης Επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Εϊναι μια πιθανότητα στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Είναι επίσης ένας τρόπος περαιτέρω πόλωσης της κοινωνίας και εξοργισμού του Έλληνα γείτονα, με τον οποίο οι σχέσεις είναι τεταμένες.

Η ανάγνωση σούρα στην Αγία Σοφία δεν είναι αποδεκτή με μεγάλη ευχαρίστηση από την κοσμική ελίτ της χώρας, η οποία τη θεωρεί «επίθεση στην κληρονομιά του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ», ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο οποίος το 1935, τη μετέτρεψε σε μουσείο.

Η Ελλάδα επίσης δεν το εκτίμησε. Την Παρασκευή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπενθύμισε, ότι η Αγία Σοφία είναι ένα παγκόσμιο μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το οποίο δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Σε κάθε πολιτική κρίση, ο Πρόεδρος Ερντογάν επαναπροσδιορίζει την ιδέα της μετατροπής της βασιλικής του 6ου αιώνα σε τζαμί, σημειώνει η δημοσιογράφος, υπενθυμίζοντας, ότι το 2017, ο ίδιος ανέφερε αυτή την πιθανότητα, ως απάντηση στην αναγνώριση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του εβραϊκού κράτους, ενώ το 2019, όταν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εμφανίστηκε σε κακή κατάσταση για τις δημοτικές εκλογές, αυτό το παλιό ρεφρέν ακούστηκε και πάλι.

Κατά την άποψή της, η μετατροπή σε τζαμί φαίνεται απίθανη, δεδομένου, ότι η «Μεγάλη Εκκλησία», που χαρακτηρίζεται ως Παγκόσμια Κληρονομιά από την UNESCO είναι το δεύτερο μουσείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Τουρκία, με σχεδόν 4 εκατομμύρια ετήσιες εισαγωγές, που αποτελεί πηγή σημαντικών εσόδων για το υπουργείο Τουρισμού.

Σε μια εποχή που η τουρκική οικονομία κινδυνεύει με ύφεση, λόγω της επιδημίας, οι αρχές επιδιώκουν να βαυκαλίσουν τον πληθυσμό με το όνειρο της οθωμανικής κατάκτησης, τονίζει η Marie Jego, κάνοντας αναφορά στην δήλωση του επικεφαλής της δ/νσης θρησκευτικών υποθέσεων Ali Erbas, ο οποίος ανακοινώνοντας το άνοιγμα εκ νέου των τζαμιών δήλωσε:

«Θα κατακτήσουμε τα τζαμιά!». Επισημαίνει δε, την επίσπευση του ανοίγματος στις 29 Μαΐου, αντί στις 12 Ιουνίου, όπως είχε ανακοινωθεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

Οι γαλλικές Αρχές απέλασαν ιμάμη που υποστήριζε τους τζιχαντιστές – Το κήρυγμα μίσους

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr