Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τραμπ προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για να μη κυκλοφορήσει το βιβλίο του Μπόλτον – Αποκαλύψεις για Τουρκία και Κίνα

Ο Τραμπ προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για να μη κυκλοφορήσει το βιβλίο του Μπόλτον – Αποκαλύψεις για Τουρκία και Κίνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ προσέφυγε χθες Τρίτη στη Δικαιοσύνη για να εμποδίσει την κυκλοφορία του υπό έκδοση βιβλίου το οποίο υπογράφει ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον.

Πιστεύεται ότι το βιβλίο σκιαγραφεί ένα κάθε άλλο παρά κολακευτικό πορτρέτο του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι το βιβλίο που ο Αμερικανός πρόεδρος «δεν θέλει να διαβάσει κανένας».

Πιστεύεται επίσης ότι περιέχει αποκαλύψεις και για τις σχέσεις του προέδρου Τραμπ, με τους ομολόγους του της Τουρκίας και της Κίνας.

Παλαιότερα ο κ. Μπόλτον ισχυρίστηκε ότι το πρώην αφεντικό του έχει προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα στην Τουρκία, και αυτός υποτίθεται είναι ο λόγος για τον οποίο κάνει όλα τα χατίρια στον Ταγίπ Ερντογάν.

Η εφημερίδα New York Times υποστήριξε ότι το βιβλίο του κ. Μπόλτον ρίχνει φως στις ενέργειες του Τραμπ για τις υποθέσεις της Τουρκίας και της Κίνας.

Στο κείμενο της προσφυγής, που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, διατυπώνεται το επιχείρημα ότι ο Μπόλτον δεν υπέβαλε το χειρόγραφό του στην Προεδρία για έγκριση και κατά συνέπεια τελεί «καθαρά σε παραβίαση των όρων της σύμβασης εργασίας του και της πρόσβασής του σε άκρως απόρρητες πληροφορίες», ενώ θέτει σε κίνδυνο την ίδια «την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ.

Η κυκλοφορία του βιβλίου, το οποίο φέρει τον τίτλο «The Room Where It Happened: A White House Memoir», αναμένεται την 23η Ιουνίου.

Ο εκδοτικός οίκος Simon και Schuster, που έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα, διαβεβαιώνει πως ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας συνεργάστηκε με την Προεδρία, τροποποίησε το αρχικό χειρόγραφο του και πήρε υπόψη του τις «ανησυχίες» της.

Σε κάθε περίπτωση, επικαλείται «το δικαίωμα του πρεσβευτή Μπόλτον να αφηγηθεί την ιστορία του περάσματός του από τον Λευκό Οίκο του Τραμπ, σύμφωνα με την Πρώτη Τροπολογία» του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης.

Ο Τζον Μπόλτον έχει ήδη παραχωρήσει ενόψει της κυκλοφορίας του βιβλίου τηλεοπτική συνέντευξη στο δίκτυο ABC, που αναμένεται να μεταδοθεί την Κυριακή.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του εκδοτικού οίκου, ο Μπόλτον, που παρέμεινε στο αξίωμα στρατηγικής σημασίας στον Λευκό Οίκο από τον Απρίλιο του 2018 ως τον Σεπτέμβριο του 2019, περιγράφει στο βιβλίο του ότι ο πρόεδρος έπαιρνε όλες τις αποφάσεις του «καθοδηγούμενος από υπολογισμό για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του».

«Αυτό που είδε ο Μπόλτον είναι εκπληκτικό: έναν πρόεδρο που η επανεκλογή του είναι το μοναδικό πράγμα που μετράει γι’ αυτόν, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα τεθεί σε κίνδυνο ή θα αποδυναμωθεί η χώρα», προστίθεται στο δελτίο Τύπου.

Κατά το βιβλίο του Τζον Μπόλτον, ο μεγιστάνας των ακινήτων έλαβε πολλές άλλες αποφάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην παραπομπή του σε δίκη και στην απομάκρυνσή του από το αξίωμα, πέραν της υπόθεσης της Ουκρανίας, για την οποία δικάστηκε και αθωώθηκε από την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία.

Η υποβολή της προσφυγής έγινε μία ημέρα μετά τη δήλωση του Τραμπ πως ο Μπόλτον θα παραβιάσει τον νόμο εάν προχωρήσει στη δημοσίευση του βιβλίου.

Ο Τραμπ απέπεμψε τον Μπόλτον από το αξίωμα τον Σεπτέμβριο, έπειτα από 17 μήνες στον ρόλο του συμβούλου εθνικής ασφαλείας.

Ο Μπόλτον καρφώνει στο βιβλίο του τον Τραμπ για τις ανάρμοστες σχέσεις του με τον Ερντογάν

Ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, είπε στον υπουργό Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ ότι ανησυχούσε ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε προσωπικές χάρες και εξυπηρετήσεις στους αυταρχικούς ηγέτες της Τουρκίας και της Κίνας, σύμφωνα με το χειρόγραφο του βιβλίου του κ. Μπόλτον.

Η εφημερίδα New York Times που έκανε την αποκάλυψη στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, αναφέρει ότι ο κ. Μπαρ απάντησε επισημαίνοντας έρευνες του Υπουργείου Δικαιοσύνης για κάποιες εταιρείες στις χώρες αυτές και δήλωσε ότι ανησυχεί ότι ο κ. Τραμπ δημιούργησε την εντύπωση ότι είχε υπερβολική επιρροή σε αυτές, που συνήθως, ήταν ανεξάρτητες έρευνες, σύμφωνα με το χειρόγραφο.

Στηρίζοντας αυτά που είπε, ο κ. Μπαρ ανέφερε τις συνομιλίες που είχε ο κ. Τραμπ με τους δύο ηγέτες, τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρόεδρο της Κίνας Xi.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές ήδη ζητούν περισσότερα στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη δίκη του κ. Τραμπ.

Ο απολογισμός του κ. Μπόλτον υπογραμμίζει το γεγονός της ανησυχίας για τον εναγκαλισμό του κ. Τραμπ σε αυταρχικούς ηγέτες, που εξέφραζαν από καιρό εμπειρογνώμονες και αντίπαλοι του Προέδρου.

Η ανησυχία υπήρχε και μεταξύ ορισμένων ανώτερων αξιωματικών του υπουργικού συμβουλίου που ανέθεσε ο πρόεδρος να διεξάγουν την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια σε καθημερινή βάση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε επίσης στις παρατηρήσεις που έκανε ο κ. Τραμπ στον Ερντογάν το 2018 σχετικά με την έρευνα εναντίον της δεύτερης μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας της Τουρκίας, της Halkbank.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέταζε λεπτομερώς τη Halkbank για απάτες και για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες για να βοηθήσει το Ιράν να αποφύγει τις κυρώσεις που επέβαλε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε απευθύνει προσωπικές εκκλήσεις στον κ. Τραμπ για να χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να σταματήσει τυχόν πρόσθετη επιβολή προστίμου κατά της τράπεζας.

Το 2018, ο Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Τουρκία ότι ο κ. Τραμπ είχε υποσχεθεί να δώσει εντολή στα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου να παρακολουθήσουν το θέμα.

Η τράπεζα είχε προσλάβει έναν κορυφαίο Ρεπουμπλικάνο λομπίστα για να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση για το θέμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr