Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Covid-19 ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί αρνούνται να φορέσουν μάσκα – Ο Τραμπ σε ελεύθερη πτώση

Covid-19 ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί αρνούνται να φορέσουν μάσκα – Ο Τραμπ σε ελεύθερη πτώση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τα κρούσματα της Covid-19 στις ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνονται με εκθετικούς ρυθμούς. Από την αρχή της πανδημίας, η δημοτικότητα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πέφτει διαρκώς: μόνο το 38% των Αμερικανών εγκρίνει τη διαχείριση της πανδημίας από τον Λευκό Οίκο, από 51% που ήταν τον Μάρτιο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εφημερίδας Washington Post.

Η σύμβουλος του Ρεπουμπλικανού προέδρου Κέλιαν Κόνγουεϊ εξήγησε ότι η πτώση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι στα τέλη Απριλίου ο Τραμπ σταμάτησε τις πολύωρες, καθημερινές συνεντεύξεις Τύπου που παραχωρούσε για την πανδημία.

«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος θα έπρεπε να τις ξαναρχίσει», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την αναζωπύρωση της πανδημίας, οι ειδικοί έχουν μια απλή εξήγηση: πολλές Πολιτείες βιάστηκαν να επανεκκινήσουν την οικονομία τους, όπως επισημαίνει ο Άντονι Φάουτσι, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων και μοναδικός ειδικός της «προεδρικής ομάδας» που κρούει δημοσίως τον κώδωνα του κινδύνου.

«Πρέπει πραγματικά να αναδιοργανωθούμε, να κάνουμε μια παύση», είπε για πολλοστή φορά ο Δρ Φάουτσι, σε μια συζήτηση που είχε μέσω διαδικτύου με τον ιδιοκτήτη του Facebook.

«Όχι κατ’ ανάγκη μια νέα καραντίνα, αλλά πρέπει να κάνουμε τα πράγματα με πιο μετρημένο τρόπο», πρόσθεσε.

Οι αντάρτες

Πολλές Πολιτείες ανέκρουσαν πρύμναν στο θέμα της επανεκκίνησης: έκλεισαν ξανά τα μπαρ και, σε κάποιες περιπτώσεις, τους κινηματογράφους, τους πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους, τα καταστήματα.

Κάποιες αλυσίδες καταστημάτων, όπως η Walmart, υποχρεώνουν τους πελάτες τους να φορούν μάσκα, όμως εκείνοι αρνούνται.

Ορισμένοι δήμαρχοι εξέδωσαν εντολές καθιστώντας υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στις πόλεις τους.

Όμως στην Τζόρτζια, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Μπράιαν Κεμπ προσέφυγε στα δικαστήρια κατά της δημάρχου της Ατλάντας για να ακυρώσει αυτήν την εντολή.

«Όλοι συμφωνούμε ότι η χρήση μάσκας είναι αποτελεσματική, όμως είμαι βέβαιος ότι δεν χρειάζεται να επιβληθεί στους κατοίκους της Τζόρτζιας για να κάνουν το σωστό», είπε ο κυβερνήτης.

Η απόφαση της δημάρχου «να κλείσει τις εταιρείες και να υπονομεύσει την οικονομική ανάπτυξη είναι καταστροφική», πρόσθεσε ο Κεμπ, ο οποίος θεωρεί ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας είναι κακή για τα εμπορικά καταστήματα.

Η δήμαρχος Κίσα Λανς Μπότομς, Δημοκρατική και πιθανή υποψήφια αντιπρόεδρος του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου, είναι πεπεισμένη ότι οι ενέργειες του Κεμπ συνιστούν «πολιτικά αντίποινα».

«Μάλλον δεν είναι σύμπτωση ότι προσέφυγε στα δικαστήρια την επομένη της επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στην Ατλάντα», είπε η δήμαρχος, η οποία είχε προσβληθεί και η ίδια από τον κορωνοϊό.

Τα παραδείγματα αντιπαράθεσης με αφορμή τη μάσκα αφθονούν.

Στο Τέξας, ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ κατέστησε τελικά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους.

Όμως οι τοπικές Ρεπουμπλικανικές επιτροπές υπερψήφισαν προτάσεις μομφής (συμβολικά) εναντίον του και τον κατηγόρησαν ότι καταπατά τις ρεπουμπλικανικές αρχές περί ατομικής ευθύνης, σύμφωνα με την Texas Tribune.

Το Χιούστον, η μεγαλύτερη πόλη του Τέξας, θέλει να επιβάλει ξανά καραντίνα, όμως ο κυβερνήτης αρνείται.

«Μην είσαστε πρόβατα», είπε χαρακτηριστικά στα τέλη Ιουνίου ένας σερίφης σε κομητεία της Πολιτείας Ουάσινγκτον.

Και άλλοι συνάδελφοί του, στην Καλιφόρνια, τη Βόρεια Καρολίνα και αλλού, δηλώνουν ότι στις κομητείες τους δεν πρόκειται να ελέγχουν αν κάποιος φορά μάσκα ή όχι.

Η ισχύς των ΗΠΑ, ο φεντεραλισμός και η αποκέντρωση, αποδεικνύεται αδυναμία όταν το ζήτημα είναι να αντιμετωπιστεί μια επιδημία που δεν γνωρίζει σύνορα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr