Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι New York Times «τελειώνουν» την Τουρκία: «Είναι πολύ δύσκολο να την περιγράψεις ως σύμμαχο των ΗΠΑ»

Οι New York Times «τελειώνουν» την Τουρκία: «Είναι πολύ δύσκολο να την περιγράψεις ως σύμμαχο των ΗΠΑ»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ως Ελέφαντα στο δωμάτιο του NATO περιγράφει την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν άρθρο των «Νew York Times».

O συντάκτης του κειμένου Steven Erlanger αναφέρεται στην πρόσφατη παρ΄ολίγο σύρραξη τουρκικών πλοίων με τη γαλλική φρεγάτα αλλά και στην ένταση στη Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για ανταγωνισμό εχθρών αλλά για κόντρα μεταξύ κατά τα άλλα «ορκισμένων συμμάχων εντός του ΝΑΤΟ».

Η Τουρκία, όλο και πιο επιθετική φιλόδοξη και αυταρχική- έχει γίνει ο ελέφαντας στο δωμάτιο του ΝΑΤΟ, λέει Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Είναι όμως ένα ζήτημα που λίγοι θέλουν να το συζητήσουν.

Πολλοί πρέσβεις στο NATO πλέον πιστεύουν ότι η Τουρκία αντιπροσωπεύει πλέον μια ανοιχτή πρόκληση για τις δημοκρατικές αξίες και τη συλλογική ασφάλεια της Συμμαχίας.

Η ολοένα και πιο επιθετική, εθνικιστική και θρησκευτική Τουρκία έρχεται σε συνεχώς μεγαλύτερη αντίθεση με τους Δυτικούς Συμμάχους της στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ και τη Ρωσία αλλά και για τις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου, προσθέτουν οι ΝΥΤ.

«Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψεις πλέον την Τουρκία ως σύμμαχο των ΗΠΑ», λέει ο Philip H. Gordon, πρώην σύμβουλος επί Ομπάμα που χειρίστηκε τα τουρκικά ζητήματα.

«Δεν μπορείς όμως να καταλάβεις ποια είναι η αμερικανική πολιτική έναντι της Τουρκίας και που βρίσκεται ο Τραμπ.

»Είναι ένα μεγάλο δίλημμα για την αμερικανική πολιτική καθώς φαίνεται να διαφωνούμε στρατηγικά σε σχεδόν κάθε θέμα», προσθέτει, απαριθμώντας όλα τα ανοιχτά αμερικανοτουρκικά μέτωπα.

Οι ΝΥΤ, επικαλούμενοι αναλυτές, χαρακτηρίζουν αδύναμη τη στάση του ΝΑΤΟ έναντι της Τουρκίας και δείχνουν τον ΓΓ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θεωρείται «υπερβολικά ανεκτικός απέναντι και στην αμερικανική και στην τουρκική καταχρηστική συμπεριφορά».

Ο συντάκτης του άρθρου περιγράφει και την πρόσφατη ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Μεσόγειο και την αποστολή ερευνητικών σκαφών στην ΑΟΖ της Κύπρου, γεγονός που όπως λέει «έφτασε τους Έλληνες στο σημείο να προειδοποιήσουν με σύρραξη».

«Αν και πολλοί έβλεπαν την Τουρκία ως ένα μετριοπαθές δημοκρατικό μοντέλο χώρας κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, η Τουρκία είναι μια διαφορετική χώρα υπό τον Ερντογάν, που έχει κινητοποιήσει τους θρησκευόμενους ψηφοφόρους της επαρχίας.

«Ο κ. Ερντογάν, ένας ένθερμος Μουσουλμάνος, έχει γίνει πιο εθνικιστής και αυταρχικός, ιδίως μετά το πραξικόπημα του 2016», σπάζοντας κάθε δεσμό με την κοσμική Τουρκία, κάτι που συμβολίστηκε στην πρόσφατη απόφασή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Τίτλος πρωτοτύπου άρθρου: Turkish Aggression Is NATO’s “Elephant in the Room”

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr