Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μενέντεζ: Η σχέση Τραμπ-Ερντογάν θέτει σε κίνδυνο Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρο

Μενέντεζ: Η σχέση Τραμπ-Ερντογάν θέτει σε κίνδυνο Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ «χτύπησε» ξανά τη Δευτέρα με σκληρού περιεχομένου επιστολή, απαιτώντας από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου να δημοσιοποιήσει όλα τα έγγραφα που αφορούν την ανάρμοστη σχέση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Μενέντεζ, σύμφωνα με το Hellasjoiurnal.com απέστειλε επίσημη επιστολή στον Ρόμπερτ Ομπράιαν, σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του κ. Τραμπ, με την οποία παρουσιάζει μία καταθλιπτική υπόθεση για τον Αμερικανό πρόεδρο αναφορικά με τον Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπηρέτησε τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα, αλλά τα προσωπικά του.

Πρόκειται για μία βαρύτατη κατηγορία εναντίον του κ. Τραμπ, και έρχεται μετά από ισχυρισμούς συνεργατών του, όπως ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, ο οποίος στο βιβλίο του παρουσιάζει το Αμερικανό πρόεδρο να ενδιαφέρεται για τα προσωπικά και τα επιχειρηματικά του συμφέροντα, αντί για τα συμφέροντα της χώρας της οποίας είναι πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό γερουσιαστή:

Αυτή η παθητική προσέγγιση έχει ενθαρρύνει την Τουρκία, η οποία απειλεί τη συνοχή του ΝΑΤΟ και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια χωρών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο κ. Μενέντεζ έστειλε το αίτημα στο Λευκό Οίκο ως μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, και ως επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ζητά συγκεκριμένα να υποβληθούν στο Κογκρέσο μια σειρά εσωτερικών εγγράφων και επικοινωνιών που τεκμηριώνουν τη φύση και τις συνέπειες για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, από τις στενές σχέσεις του προέδρου Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Ενώ μπορεί να έχει λειτουργήσει προσωπικά για τον Πρόεδρο, αυτή η σχέση δεν λειτούργησε καλά για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, τη χώρα στην οποία εξελέγη να ηγηθεί», γράφει ο γερουσιαστής στην επιστολή του προς τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Ο κ. Μενέντεζ δεν ζητά από τον Λευκό Οίκο μόνο να παραδώσει αρχεία για κάθε αλληλεπίδραση και επικοινωνία μεταξύ των προέδρων της Αμερικής και της Τουρκίας, αλλά καταγράφει και κάποιες περιπτώσεις όπου ο κ. Τραμπ έδρασε υπέρ του Ερντογάν και εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με την επιστολή ο γερουσιαστής επεσήμανε την άρνηση του προέδρου των ΗΠΑ να επιβάλει τις νομικά επιβληθείσες κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, καθώς και την αδράνεια του Αμερικανού Προέδρου όταν ο Ερντογάν μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Γράφει σχετικά:

Κατά την ηγεσία του Προέδρου Τραμπ, η Τουρκία αγόρασε ένα σύστημα πυραύλων αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία σε παραβίαση των νόμου περί κυρώσεων των ΗΠΑ.

Αν και το σύστημα παραδόθηκε περισσότερο από ένα χρόνο πριν και δοκιμάστηκε σε αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, ο Πρόεδρος Τραμπ δεν έχει ακόμη επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για αυτήν τη συμπεριφορά.

Αυτή η παθητική προσέγγιση έχει ενθαρρύνει την Τουρκία, η οποία απειλεί τη συνοχή του ΝΑΤΟ και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια χωρών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο κ. Μενέντεζ θυμίζει την αποτυχημένη εκστρατεία του Λευκού Οίκου για τον αποκλεισμό της πρότασης του, που αναγνώριζε επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων εκ μέρους του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Ο κ. Τραμπ προσπάθησε με φιλικούς του γερουσιαστές να εκτροχιάσει τη διαδικασία στη Γερουσία, αλλά τελικά νίκησε ο κ. Μενέντεζ όταν το σύνολο των συναδέλφων του, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, αναγνώρισαν τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Η επιστολή του γερουσιαστή, αναφέρει η ανακοίνωση, ακολουθεί τα δημοσιεύματα και τις αναφορές από τους διάσημους ερευνητές δημοσιογράφους, τον Bob Woodward και τον Carl Bernstein που έχουν εγείρει πρόσθετα ερωτήματα σχετικά με την έλξη του κ. Τραμπ από τον Ερντογάν και την τάση του να χειραγωγείται πολιτικά λόγω του ενδιαφέροντος του για την προώθηση των προσωπικών και εκλογικών του συμφερόντων.

Όπως σημειώνεται στις ηχογραφήσεις που έγιναν για το βιβλίο του κ. Woodward με τίτλο Rage, ο Πρόεδρος Τραμπ δηλώνει ότι «ταιριάζω πολύ καλά με τον Ερντογάν, παρόλο που δεν θα έπρεπε, γιατί όλοι λένε, “Τι φρικτός τύπος είναι”. Αλλά, ξέρετε, για μένα λειτουργεί καλά», αναφέρει.

Εξάλλου, σε ένα άρθρο του στην ιστοσελίδα του CNN, με ημερομηνία 29 Ιουνίου 2020, ο κ. Μπερνστάιν έγραψε ότι η αλλοπρόσαλλη απόφαση του κ. Τραμπ να αποσύρει τον στρατό των ΗΠΑ από τη Συρία «συνδέεται άμεσα με την ικανότητα του Ερντογάν να κερδίζει ό,τι θέλει από τον Τραμπ στη διάρκεια των τηλεφωνικών του επικοινωνιών».

Επίσης, ομιλεί για την παρέμβαση του κ. Τραμπ στις έρευνες των αμερικανικών Αρχών που αφορούσαν τον Ερντογάν. Και σημειώνει:

«Σε κάθε ένα από αυτά τα παραδείγματα, οι θέσεις ή η σιωπή του Προέδρου Τραμπ φαίνεται ότι επηρεάστηκαν από τη σχέση του με τον Πρόεδρο Ερντογάν ή από τα προσωπικά του συμφέροντα στην Τουρκία, αντί να επικεντρωθεί στην προώθηση των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Μενεντέζ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

«Ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα πρόστιμα 454 εκατ. δολαρίων που του επιβλήθηκαν» λένε οι δικηγόροι του

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr