Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ισραήλ και Λίβανος ξεκινούν διαπραγματεύσεις για αμφισβητούμενη ΑΟΖ

Ισραήλ και Λίβανος ξεκινούν διαπραγματεύσεις για αμφισβητούμενη ΑΟΖ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Λιβάνου επιβεβαίωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία σε ένα πλαίσιο διαλόγου μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ για μακροχρόνια αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών αναφέρουν οι Times of Israel.

O Πρόεδρος του κοινοβουλίου του Λιβάνου Ναμπί Μπέρι επιβεβαιώνει ότι θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις.

Το Ισραήλ δημοσιοποίησε τις συνομιλίες, λέγοντας ότι ο υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς θα ηγηθεί της ισραηλινής αντιπροσωπείας.

Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν από τις 12 Οκτωβρίου και θα διαμεσολαβήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και θα διεξαχθούν στα κεντρικά γραφεία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, UNIFIL, στη νότια συνοριακή πόλη Naqoura υπό τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών.

«Και οι δύο πλευρές φαίνονται πρόθυμες να επιτύχουν μια συμφωνία για αυτό… και κατάλαβα ότι ήταν η ώρα», είπε Αμερικανός αξιωματούχος.

Το Ισραήλ και ο Λίβανος δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις και είναι τεχνικά σε κατάσταση πολέμου.

Καθένας ισχυρίζεται ότι περίπου 860 τετραγωνικά χιλιόμετρα (330 τετραγωνικά μίλια) από τη Μεσόγειο Θάλασσα ως εντός των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών τους ανήκουν.

Και οι δύο χώρες ελπίζουν να εξερευνήσουν και να αναπτύξουν νέα πεδία φυσικού αερίου στη Μεσόγειο μετά από σημαντικές ανακαλύψεις τα τελευταία χρόνια.

Ο Λίβανος, ο οποίος είναι βυθισμένος σε μια σοβαρή οικονομική κρίση, είναι ιδιαίτερα πρόθυμος να αναπτύξει υπεράκτιους ενεργειακούς πόρους.

Η UNIFIL η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ την 1η Οκτωβρίου 2020 χαιρέτισε την ανακοίνωση των συνομιλιών και δήλωσε ότι είναι διατεθειμένη να βοηθήσει τις δύο πλευρές στην επίλυση της διαφωνίας για τα σύνορα της Blue Line.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, Ντέιβιντ Σένκερ, λέει ότι οι ΗΠΑ θα «καλωσορίσουν» τα βήματα των μερών για την επίλυση της διαφωνίας της Blue Line.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες που θα ξεκινήσουν σε δύο εβδομάδες είναι «ξεχωριστό κομμάτι» καθώς θα εστιάσουν στην αμφισβητούμενη ΑΟΖ.

Οι έμμεσες συνομιλίες σημαίνουν ότι οι διαπραγματευτές του στρατού του Λιβάνου δεν θα μιλούν απευθείας σε μέλη της ισραηλινής αντιπροσωπείας αλλά μέσω αξιωματούχων του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ διαμεσολαβούν μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ από το 2010 ωστόσο τον Ιούλιο του 2020 συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν έμμεσες συνομιλίες έμμεσων συνομιλιών, δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Λιβάνου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Οι Ισραηλινοί πρώτα θα εκκενώσουν τη Ράφα από τους αμάχους και μετά θα εξολοθρεύσουν τους τζιχαντιστές της Χαμάς

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

«Ο Νετανιάχου θα συνεχίσει, δεν θα σταματήσει – Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη» στη Μέση Ανατολή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr