Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Έλληνες της Αιγύπτου τίμησαν τους πεσόντες στη Μάχη του Ελ Αλαμέιν

Οι Έλληνες της Αιγύπτου τίμησαν τους πεσόντες στη Μάχη του Ελ Αλαμέιν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με αυστηρά μέτρα για τoν περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, εορτάσθηκε φέτος η 78η Επέτειος από τη Μάχη του Ελ Αλαμέιν.

Στο Ελληνικό Μνημείο που στέκει στην καρδιά της ερήμου, εκεί όπου νέοι πολέμησαν και θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι τα ύψιστα ιδανικά της ειρήνης και της ελευθερίας, οι Έλληνες του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας θυμήθηκαν και τίμησαν τους αγωνιστές.

Εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, μαζί με εκπροσώπους μαθητές και εκπαιδευτικούς από τα Ελληνικά Σχολεία απότισαν φόρο τιμής σε αγωνιστές και πεσόντες.

Στην εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2020, τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’ εκπροσώπησε ο Επίσκοπος Ταμιάθεως κ. Γερμανός, την Ελληνική Κυβέρνηση, εκπροσώπησε, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Ν. Γαριλίδης και ο ακόλουθος Ακόλουθος Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο Πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Γεώργιος Χατζής, οι οποίοι κατέθεσαν και στεφάνι.

Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Σύμβουλος Β΄ Πρεσβείας κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου ήταν και φέτος εκεί.

Δάφνινο στεφάνι στο Ελληνικό Στρατιωτικό Μνημείο κατέθεσε ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Ανδρέας Γιόσρι.

Την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας εκπροσώπησε ο κ. Γιάννης Σιώκας.

Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν κατά την επιμνημόσυνη δέηση ενώ λίγο αργότερα δέος κατέκλυσε τους παρευρισκομένους όταν έψαλαν τους Εθνικούς Ύμνους Ελλάδας και Αιγύπτου.

Ο κ. Γαριλίδης αναφέρθηκε στη σημασία της μάχης του Ελ Αλαμέιν η οποία όπως είπε άλλαξε τη σημασία του πολέμου.

Τόνισε δε ότι Ελ Αλαμέιν στα αραβικά σημαίνει οι δύο σημαίες.

Αναφέρθηκε και στις σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα καθιστώντας σαφές ότι εάν χρειαστεί θα ακολουθήσει το παράδειγμα των ηρώων του παρελθόντος.

Μίλησε όμως με τα πιο θερμά λόγια για τις σχέσεις με την Αίγυπτο.

«Σήμερα η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις αλλά δεν στερείται φίλων.

»Η καλύτερη τιμή για τους πεσόντες είναι να εργαζόμαστε συνειδητά για τη διαφύλαξη της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας, την ενίσχυση της ανάπτυξης, της παιδείας και της αλληλεγγύης.

»Ταυτόχρονα είναι σαφές ότι εάν χρειαστεί θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα ηρωικών γενεών οι οποίοι έγραψαν ιστορία όπως εδώ στο Ελ Αλαμέιν.

»Η Ελλάδα δεν στερείται φίλων και είναι ευτυχής για τις άριστες σχέσεις με τη φίλη Αίγυπτο».

Ο κ. Γαριλίδης, ένας από τους πλέον έμπειρους διπλωμάτες του Ελληνικού ΥΠΕΞ, βέρος Αιγυπτιώτης με βαθιά κουλτούρα και φιλομαθής μίλησε και για τη σημασία της μάχης του Ελ Αλαμέιν.

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τους περίπου 70.000 μαχητές που έχασαν τη ζωή τους στις δύο μάχες του Ελ Αλαμέιν…

»Θυμάμαι πριν 45 χρόνια ως μαθητής στην Αμπέτειο, είχα παραβρεθεί επανειλημμένως στην υποβλητική αυτή τελετή ανάμεσα στους Έλληνες ναυτοπροσκόπους Καΐρου για να τιμήσουμε την ταξιαρχία των 5.500 χιλιάδων ανδρών, το ένα πέμπτο από αυτούς ήταν Αιγυπτιώτες, αλλά και τους άνδρες της που έπεσαν στο καθήκον.

»Η δεκαετία του 1940 είχε πυκνό πολιτικό χρώμα.

»Προχωρώντας σε αναλογίες και συγκρίσεις από τη μακραίωνη Ελληνική ιστορία μπορούμε αβίαστα να χαρακτηρίσουμε το Αλβανικό Έπος «Μαραθώνα», «Θερμοπύλες» το Ρούπελ, ενώ το Ελ Αλαμέιν ως τη μάχη στη Σαλαμίνα και στη συνέχεια το Ριμινι αντιστοιχεί στη Μάχη των Πλαταιών…

»Ο καταστρεπτικός εμφύλιος που ακολούθησε μετά την Απελευθέρωση μας θυμίζει τον Πελοποννησιακό Πόλεμο».

Στεφάνι κατέθεσαν και εκπρόσωποι των Ελληνικών Σχολείων του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας.

Πρόκειται για την εκπαιδευτικό της Αχιλλοπουλείου κ. Θεοδώρα Μαστακά και την υποδιευθύντρια της Αμπετείου Σχολής κ. Μαρία Λιάκου, ενώ παραβρέθηκε και η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Σωτηρία Μπέτα.

Στεφάνι κατέθεσε ο στρατιωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Κύπρου στο Κάιρο, οι Πρόσκοποι του Καΐρου με τον επικεφαλής Χρήστο Αντωνίου και της Αλεξάνδρειας με τον επικεφαλής τον Άρη Μαρκουζάνη.

Επίσης, παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του ΣΕΑΑΣ κ. Αλέκος Καζαμίας, ο οποίος εκπροσώπησε και την εν Καϊρω Κυπριακή Αδελφότητα.

Την Κυπριακή Αδελφότητα στην Αλεξάνδρεια εκπροσώπησε ο κ. Ι. Παπαδόπουλος.

Παραβρέθηκε επίσης και η πρόεδρος του «Πτολεμαίου Β’» κ. Λιλίκα Θλιβίτου η οποία είναι και η νέα Πρόεδρος του Ελληνικού Ομίλου Αλεξανδρείας μετά την απώλεια του Εδμόνδου Κασιμάτη.

Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Καΐρου

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Συνελήφθη με εντολή της Ειδικής Εισαγγελίας ο διορισμένος δήμαρχος Χειμάρρας Γκέργκι Γκόρο: Η σύλληψη έγινε μετά από καταγγελία του εκλεγμένου Φρέντη Μπελέρη

Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ στο Κατάρ για συνάντηση με θέμα την απελευθέρωση ομήρων

Φωνή της Αμερικής: 400% αύξηση των παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr