Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΗΠΑ και Ρωσία κατά Τουρκίας μετά το «σόου» Ερντογάν στην Αμμόχωστο

ΗΠΑ και Ρωσία κατά Τουρκίας μετά το «σόου» Ερντογάν στην Αμμόχωστο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Παρά την διεθνή κατακραυγή με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπη η Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να μην κάνει βήμα πίσω για την παράνομή και προκλητική απόφασή του να ανοίξει τα Βαρώσια.

Η Άγκυρα, πλέον διαφαίνεται, μετά και το σόου Ερντογάν με τον αρχηγό του ψευδοκράτους στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ότι είναι αντιμέτωπη με βαριές κυρώσεις.

Είναι χαρακτηριστικές άλλωστε και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρντμεντ, Μόργκαν Ορτάγκους η οποία ζήτησε την επείγουσα ανάκληση της απόφασης.

Κατά της Άγκυρας για τις μονομερείς ενέργειές της που πυροδοτούν εκ νέου το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο προχώρησαν και ο πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάτσι, η ΕΕ, αλλά και εκπρόσωποι της Γαλλίας και της Βρετανία.

Η τελευταία σημειώνεται ότι είναι και εγγυήτρια δύναμη μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία στη Κύπρο.

Δυσανασχετούν οι ΗΠΑ

Πιο συγκεκριμένα η Μόργκαν Όρτάγκος, διατύπωσε τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις αποφάσεις της Άγκυρας, επισημαίνοντας πως η ενέργεια αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την ίδια η Ουάσιγκτον «υποστηρίζει τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζουν να απαιτούν διάλογο και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

»Η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν ήταν ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση.

»Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν έναν ολοκληρωμένο διακανονισμό για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, καθώς και την ευρύτερη περιοχή».

Πλέον, τόσο από την ελληνική όσο και από την κυπριακή πλευρά αναμένεται ότι με την αλλαγή της προεδρίας στις ΗΠΑ και τον νέο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν οι ΗΠΑ θα έχουν πιο έντονη καταδικαστική διάθεση κατά της Τουρκίας, ώστε να εξισορροπηστεί η ανοχή που είχε δείξει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Διαφωνίες και από την Μόσχα

Από την πλευρά της η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποδοκίμασε με τη σειρά της, τις μονομερείς ενέργειες της Άκγυρας.

Από την πλευρά του ο πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, ανέφερε με γραπτή του δήλωση πως η Μόσχα θεωρεί «απαράδεκτη την απόφαση για άνοιγμα των Βαρωσίων», συμπληρώνοντας, «οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δημιουργούν επιπρόσθετες δυσκολίες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

«Η έλλειψη προόδου στη διαπραγματευτική διαδικασία οδηγεί στην αποδόμηση της κατάστασης γύρω από το νησί, στη δημιουργία τετελεσμένων, σπρώχνει κάποιους από τους συμμετέχοντες σε αυτήν σε μονομερείς ενέργειες που είναι αντίθετες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Κατά την άποψή μας, το πακέτο των αποφάσεων των ΗΕ σε σχέση με την Κύπρο, που προνοεί την εγκαθίδρυση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια διεθνή προσωπικότητα, αποτελεί μια βέλτιστη συναινετική βάση για λύση του Κυπριακού και για τις δυο κοινότητες του νησιού».

Ακόμη επεσήμανε πως «η επιθυμία για αμφισβήτηση της σκοπιμότητας πλήρους συμμόρφωσης με αυτά μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο για τις κοινότητες αλλά και για τη νομική βάση της κρατικής δομής του νησιού, που διευθετήθηκε στις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου το 1959».

«Καλωσορίζουμε την πρωτοβουλία του ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να οργανώσει μια πενταμερή άτυπη συνάντηση.

»Ελπίζουμε ότι αυτή θα επιτρέψει την επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου προσανατολισμένου στην επίτευξη αποτελεσμάτων σε διάφορα επίπεδα.

»Είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από αυτό.

»Είναι η μόνο σταθερή οδός για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτά λύσεων για οποιαδήποτε θέματα διαφορών».

Παράλληλα ανέφερε πως η Ρωσική Ομοσπονδία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, παραμένει δεσμευμένη στις ρυθμίσεις για λύση που έχουν εγκριθεί από τα σχετικά ψηφίσματα.

«Η έλλειψη λύσης δεν συμβάλλει στην προώθηση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Έχουμε επανειλημμένα επαναλάβει ότι ο καλύτερος τρόπος για μείωση των εντάσεων σε σχέση με το νησί είναι η επίτευξη μιας συνολικής, διαρκούς βιώσιμης και δίκαιης λύσης του Κυπριακού», αναφέρει.

Οι κινήσεις του ΟΗΕ

Την «ανησυχία» είχε εκφράσει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες για τα Βαρώσια της Κύπρου, τονίζοντας ότι η θέση του ΟΗΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα παραμένει αμετάβλητη και ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, είχε δηλώσει πως, «ελπίζουμε ότι αυτή η συνάντηση θα είναι δυνατή και ότι θα επιτρέψει την επανέναρξη των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Κραν Μοντανά και οι οποίες πρέπει να ξαναρχίσουν».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν περί λύσης δύο κρατών, ο κ. Ντουζαρίκ είπε:

«Προφανώς, στο πλαίσιο αυτών των συνομιλιών και κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων, κάθε μέρος έχει το δικαίωμα να αναλαμβάνει τις πρωτοβουλίες που θέλει.

»Στόχος μας προς το παρόν είναι να μπορέσουμε να φέρουμε τα μέρη μαζί και να ξαναρχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε πριν από λίγους μήνες».

Η Τζέιν Χολ Λουτ αναμένεται στην Κύπρο στις 27 του μήνα ενώ στις 28 και 29 Νοεμβρίου αναμένεται να έχει επαφές με τους Νίκο Αναστασιάδη και Ερσίν Τατάρ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr