Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

FAZ: Ο Ερντογάν παραπλανεί με τα νούμερα των κρουσμάτων – Η χώρα βιώνει ένα πραγματικό σοκ

FAZ: Ο Ερντογάν παραπλανεί με τα νούμερα των κρουσμάτων – Η χώρα βιώνει ένα πραγματικό σοκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το lockdown που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στις 30 Νοεμβρίου ήρθε πολύ αργά. Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων έχει επιταχυνθεί.

Τα κρούσματα αυξήθηκαν τόσο δραματικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, που το Πανεπιστήμιο John Hopkins συμπεριέλαβε την Τουρκία στον κατάλογο των δέκα χωρών που πλήττονται περισσότερο από τον Covid-19.

Κατατάσσεται τέταρτη, ακριβώς πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία και την Ινδία, δηλαδή χώρες με δυσανάλογα υψηλότερο πληθυσμό.

Στην ανάλυση του πολιτικού συντάκτη της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, Rainer Hermann αναφέρονται τα ακόλουθα:

Τίτλος: «Τα παραπλανητικά παιχνίδια της Άγκυρας με τα νούμερα»

Υπότιτλος: «Η τουρκική κυβέρνηση από καιρό εξωραΐζει την έκταση της πανδημίας κορωνοϊού. Η χώρα βιώνει τώρα ένα πραγματικό σοκ»

Από τις 26 Νοεμβρίου, το Υπουργείο Υγείας καταγράφει τουλάχιστον 30.000 νέα κρούσματα κάθε μέρα, επιβεβαιωμένα με τεστ.

Την περασμένη Δευτέρα ο αριθμός ανήλθε στα 32.137 κρούσματα δηλαδή και πάλι σημαντικά πάνω από τα 12.323 στη Γερμανία και τα 14,747 στη Μεγάλη Βρετανία.

Μεταξύ 29 Νοεμβρίου και 5 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκαν 226.000 νέα κρούσματα, διπλάσια από αυτά στη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Η Τουρκία με 83 εκατομμύρια κατοίκους έχει τον ίδιο πληθυσμό με τη Γερμανία.

Τους προηγούμενους μήνες, η Τουρκία φάνηκε να αντιμετωπίζει καλά την πανδημία.

Κατόπιν όμως, οι αριθμοί αυξήθηκαν στις 25 Νοεμβρίου.

Εκείνη την ημέρα, η Τουρκία προσάρμοσε τα στατιστικά της στη μέθοδο καταμέτρησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) – και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανά ημέρα τετραπλασιάστηκε σε 28.000.

Η Τουρκία παρεξέκλινε από τη μέθοδο του ΠΟΥ στις 29 Ιουλίου, όταν ξεκίνησε να καταμετρά μόνο τα θετικά κρούσματα που είχαν επιβεβαιωθεί με τεστ με συμπτώματα Covid-19 στα στατιστικά της, αλλά όχι τα ασυμπτωματικά άτομα.

Αυτό σήμαινε ότι δεν μπορούσε να γίνει σύγκριση των αριθμών σε διεθνές επίπεδο.

Ωστόσο, η Τουρκία απολάμβανε την ψευδαίσθηση ότι τα πήγαινε καλύτερα διεθνώς από ό, τι οι περισσότερες άλλες χώρες του μεγέθους της.

Ο στόχος ήταν να μην σταματήσει η οικονομία και να σωθεί η τουριστική σεζόν, διότι ο διεθνής τουρισμός συμβάλλει περίπου στο 5% του ΑΕΠ της χώρας.

Φέτος, ωστόσο, ο αριθμός των παραθεριστών μειώθηκε περισσότερο από 75%.

Η Τουρκία ανέφερε αριθμούς που ήταν πολύ χαμηλοί για τέσσερις μήνες και, δεδομένου ότι οι κίνδυνοι υποτιμήθηκαν, αυξήθηκε τελικά ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού.

Ο πραγματικός συνολικός αριθμός κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί με τεστ πρέπει να είναι σημαντικά υψηλότερος από τον επίσημα δηλωμένο 860.000.

Ο αντίστοιχος αριθμός στη Γερμανία είναι 1,2 εκατομμύρια και στη Μεγάλη Βρετανία 1,7 εκατομμύρια.

Ο Halis Yerlikaya από τον τουρκικό ιατρικό σύλλογο κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας Fahrettin Koca μετά την αλλαγή στη μέθοδο καταμέτρησης των κρουσμάτων ότι θα μπορέσει να ελέγξει τους αριθμούς, αλλά όχι την πανδημία.

Αυτές και άλλες δηλώσεις έκαναν τον ιατρικό σύλλογο, στον οποίο οι επικριτές του Erdogan αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία, στόχο της κυβέρνησης και των μέσων ενημέρωσης.

Ο Υπουργός Υγείας Koca, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης τη μεγαλύτερης αλυσίδας ιδιωτικών νοσοκομείων στην Τουρκία, απέρριψε την κριτική ως «ανεύθυνη», διότι η ομάδα των ατόμων που δεν έχει καταγραφεί δεν έχει πλέον «πρωταρχική σημασία» για την πανδημία.

Ο ιατρικός σύλλογος ζητά lockdown τεσσάρων εβδομάδων από τον Νοέμβριο.

Για μήνες αμφισβητούσε τα στατιστικά στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης ως εξωραϊσμένα και εξακολουθεί να θεωρεί ότι τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν εδώ και δύο εβδομάδες είναι πολύ χαμηλά.

Αυτό ισχύει τόσο για τον αριθμό των κρουσμάτων όσο και για τον αριθμό των θανάτων.

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο βουλευτής Mustafa Adigüzel του αντιπολιτευόμενου CHP υπολόγισε με βάση τις δημόσια διαθέσιμες στατιστικές ότι ο αριθμός των θανάτων από την πανδημία θα πρέπει να είναι υπερδιπλάσιος από αυτόν που δήλωσε η κυβέρνηση.

Ο επίσημος αριθμός θανάτων είναι 15.103, ενώ η κυβέρνηση έκανε λόγο για 203 θανάτους σε εθνικό επίπεδο ως αποτέλεσμα του Covid-19 την περασμένη Δευτέρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Adigüzel, αυτή είναι η θνησιμότητα μόνο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Άγκυρα, Irshad Ali Shaikh, προειδοποίησε το τουρκικό κανάλι της Deutsche Welle ότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων είναι ανησυχητικά υψηλός και ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του τουρκικού συστήματος υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας Fahrettin Koca δήλωσε ότι η αύξηση του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση είναι επίπεδη.

Οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν στις 30 Νοεμβρίου άρχισαν να αποδίδουν.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν επέβαλε περιορισμούς για την καταπολέμηση της πανδημίας, διότι έλαβε υπόψη της την ήδη προβληματική κατάσταση της οικονομίας.

Στις 30 Νοεμβρίου, ωστόσο, ο Πρόεδρος Erdogan τράβηξε το σκοινί ανοίγματος του αλεξίπτωτου.

Από τότε, υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 μ.μ. έως τις 5 π.μ. κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Το σαββατοκύριακο, δεν επιτρέπεται πλέον στους πολίτες να εξέρχονται από τα σπίτια τους, εκτός εάν πάνε για ψώνια στο πλησιέστερο σούπερ μάρκετ.

Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών ή κάτω των είκοσι δεν επιτρέπεται πλέον να χρησιμοποιούν δημόσιες συγκοινωνίες, τα μαθήματα πραγματοποιούνται ξανά μέσω διαδικτύου, επιτρέπεται σε εστιατόρια και καφετέριες μόνο παράδοση παραγγελιών και τέλος επιτρέπεται η συμμετοχή το ανώτερο τριάντα ατόμων σε γάμους και κηδείες.

Τα τζαμιά, ωστόσο, παραμένουν ανοιχτά για κοινές προσευχές. Ο Erdogan προτρέπει τους πολίτες να φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους, να τηρούν τους κανόνες απόστασης, να παίρνουν καθαρό αέρα τακτικά και να σταματήσουν το κάπνισμα.

Διαφορετικά δεν μπορεί να αποφευχθεί περαιτέρω αύξηση του αριθμού στις μεγάλες πόλεις. Η υποχρέωση μάσκας τηρείται προφανώς σχεδόν πλήρως.

Ο υπουργός Υγείας Koca ανακοίνωσε στις 3 Δεκεμβρίου ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει σύντομα τον εμβολιασμό.

Θα χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο Coronavac που αναπτύχθηκε από την κινεζική εταιρεία Sinovac.

Η Τουρκία έχει παραγγείλει 50 εκατομμύρια δόσεις και αναμένει τις πρώτες παραδόσεις μετά τις 11 Δεκεμβρίου.

Αρχικά, η ίδια η Τουρκία θα δοκιμάσει το εμβόλιο και στη συνέχεια ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερα στάδια.

Ο Πρόεδρος Erdogan ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί θα είναι δωρεάν.

Γρίφος παραμένει στην Τουρκία ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση υπέγραψε σύμβαση προμήθειας ενός εμβολίου που δεν έχει περάσει από όλες τις κλινικές μελέτες που απαιτούνται για έγκριση στην Ε.Ε. ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, και δεν προτίμησε την Biontech, της οποίας οι ιδρυτές, Ugur Sahin και Özlem Türeci, θεωρούνται ήρωες στην Τουρκία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση μου με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Οι Τούρκοι «σάλταραν» με τη δημιουργία αντι-drone ομπρέλας πάνω από το Αιγαίο – «Οι Μπαρμπαρόσα της Γαλάζιας Πατρίδας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr