Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ενιαίο μέτωπο Ιορδανίας, Ιράκ και Αιγύπτου – Ένας στόχος της τριμερούς να γίνει το Ιράκ ξανά κανονική χώρα

Ενιαίο μέτωπο Ιορδανίας, Ιράκ και Αιγύπτου – Ένας στόχος της τριμερούς να γίνει το Ιράκ ξανά κανονική χώρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Ιορδανία, Ιράκ,

Η αραβική εφημερίδα «Al-Bayan» γράφει ότι σχηματίζεται ενιαίο μέτωπο μεταξύ Ιορδανίας, Ιράκ και Αιγύπτου. Όπως αναφέρει, υπάρχει μια αξιοσημείωτη διπλωματική κινητικότητα μεταξύ των ηγεσιών Ιορδανίας, Ιράκ και Αιγύπτου, με σαφή επιθυμία για αμοιβαίο συντονισμό σε οικονομικά και πολιτικά ζητήματα.

Πριν από ένα μήνα, ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας, Μπισέρ Αλ Χασάουνεχ, εκτός από το Κάιρο επισκέφθηκε και τη Βαγδάτη αποφασισμένος να ολοκληρώσει όσα συμφωνήθηκαν σχετικά με το σχέδιο της «οικονομικής πόλης» και την ενίσχυση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών όπως και την έναρξη της κατασκευής ενός αγωγού πετρελαίου που θα συνδέει τη Βασόρα με την Άκαμπα.

Παράλληλα συνεχίζεται η συνεδρίαση των οικονομικών επιτροπών των τριών χωρών.

Ιορδανοί αναλυτές επιβεβαιώνουν ότι στις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν περισσότερες συναντήσεις μεταξύ των τριών χωρών και σημειώνουν ότι αυτό το μπλοκ δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομική συνεργασία αλλά και στην πολιτική, καθώς οι χώρες αυτές θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή.

Ο πολιτικός αναλυτής Ζαΐντ αλ Ναουαϊσέχ δήλωσε στην εφημερίδα «Al-Bayan»:

«Η τριμερής συνεργασία μεταξύ Ιορδανίας, Ιράκ και Αιγύπτου ξεκίνησε στην αρχή από τη σημασία της αποκατάστασης της σταθερότητας του αραβικού Ιράκ που έχει εξαντληθεί από τον πόλεμο και αποτελεί στόχο των δυνάμεων της τρομοκρατίας, μετατρέποντας τη χώρα σε αρένα για περιφερειακές συγκρούσεις».

Ο ίδιος εκτιμά ότι, «η Ιορδανία ήταν πάντα πρόθυμη να αποκαταστήσει τον ρόλο του Ιράκ».

«Αυτό συνέπεσε», συνεχίζει, «με τις επιθυμίες του Ιράκ και της Αιγύπτου, που ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια συναντήσεις κορυφής και πολιτικό συντονισμό, αρχικά με στόχο την αποκατάσταση της εδαφικής κυριαρχίας και ακεραιότητας των ιρακινών εδαφών, και στη συνέχεια επεκτάθηκε στην οικονομική συνεργασία».

«Η τριμερής», εξηγεί, «επιδιώκει να δημιουργήσει μια νέα μορφή αραβικής συνεργασίας» με στόχο τις επενδύσεις και τη συνανάπτυξη, με σεβασμό στις εσωτερικές υποθέσεις τις κάθε χώρας από τα άλλα μέλη.

Οι τρεις αραβικές χώρες κινούνται με ταχύτητα για να υλοποιήσουν αυτό το νέο τριμερές σχήμα και προετοιμάζουν νέα τριμερή συνάντηση Κορυφής στο Αμμάν της Ιορδανίας. Η προηγούμενη είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Αύγουστο στη Βαγδάτη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πέντε ρουκέτες από ιρακινό έδαφος έπληξαν αμερικανική βάση στη Συρία

Ο Ερντογάν αφού συνάντησε τον τζιχαντιστή Χανίγιε μετά είδε και τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ

Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί την κουρδική πρωτεύουσα Ερμπίλ

Το Ιράν δεν έχει καμία πρόθεση να συνεχίσει να επιτίθεται στο Ισραήλ

Η Ιορδανία κατέρριψε ιρανικά ντρόουν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr