Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Σαρκοζί καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση

Ο Σαρκοζί καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Διαφθορά, Νικολά Σαρκοζί,

Γαλλικό δικαστήριο έκρινε ένοχο για υπόθεση διαφθοράς τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. To δικαστήριο τον καταδίκασε σε φυλάκιση τριών ετών.

Από αυτά πρέπει να εκτίσει σίγουρα το ένα, ενώ τα άλλα δύο είναι με αναστολή.

Σημειώνεται ότι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας μπορεί να ασκήσει έφεση κατ΄ αυτής της απόφασης

Ο Σαρκοζί, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από το 2007 μέχρι το 2012, κατηγορείται ότι προσέφερε δουλειά – «ρουσφέτι» στο Μονακό σε δικαστή, με αντάλλαγμα εσωτερική πληροφόρηση για στοιχεία έρευνας που αφορούσαν τα οικονομικά στοιχεία της προεκλογικής καμπάνιας του για την Προεδρία.

Ο ίδιος, απευθυνόμενος ενώπιον του δικαστηρίου ισχυρίστηκε ότι «ουδέποτε διέπραξε το παραμικρό έγκλημα διαφθοράς».

Στην υπόθεση αυτή, την επονομαζόμενη «ecoutes» (τηλεφωνικές υποκολοπές), ο Νικολά Σαρκοζί, 65 ετών, φέρεται να προσπάθησε, από κοινού με το Ερζόγκ, να εξαγοράσει τον Ζιλμπέρ Αζιμπέρ ο οποίος ήταν τότε μέλος του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην πρόεδρος επιδίωκε να αποκτήσει απόρρητες πληροφορίες, αν όχι και να επηρεάσει μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου σε σχέση με μια υπόθεση –την υπόθεση Μπετενκούρ– στην οποία είχε εξασφαλίσει απαλλαγή στα τέλη του 2013.

Σε αντάλλαγμα είχε δώσει μια ισχυρή «ώθηση» στον Ζιλμπέρ Αζιμπέρ προκειμένου να καταλάβει μια περίοπτη θέση που εποφθαλμιούσε ο τελευταίος στο Μονακό, αλλά την οποία δεν απέκτησε ποτέ.

Καρά τη διάρκεια της απολογίας του ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας ήταν ιδιαίτερα μαχητικός, όπως συνηθίζεται να κάνει κανείς όταν βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.

Παραδέχθηκε ότι περισσότερες από 3.000 ήταν οι υπό παρακολούθηση τηλεφωνικές συνομιλίες των δύο.

Από το εδώλιο ο Σαρκοζί εξήγησε ότι επρόκειτο «φλυαρίες» ανάμεσα σε φίλους.

Αναγνώρισε όμως ότι ήταν αγχωμένος για την εξέλιξη της υπόθεσής του σχετικά με τον χρηματισμό της τότε εκστρατείας του από την κληρονόμο της Ορεάλ στο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

«Εκεί είναι λίγοι οι δικαστές, γνωρίζονται μεταξύ τους, θα ήθελα να ξέρω τις σκέφτονται για μένα», εξήγησε.

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να ζητήσουν πληροφορίες από τον φίλο τους δικαστή στο Ακυρωτικό, Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, ο οποίος αναζητούσε μετάθεση στο Μονακό.

Μπορώ να βάλω ένα χεράκι – «coup de pouce» (στα γαλλικά) για τη μετάθεση, είπε ο Σαρκοζί. Μία φράση που βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του κατηγορητηρίου.

Στην παρατήρηση της προέδρου, ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αντάλλαγμα εξυπηρέτησης, ο Σαρκοζί εξεράγη: «Όλη μου η ζωή ήταν να δίνω coups de pouce (χεράκια βοήθειας)».

«Σαράντα χρόνια ως πολιτικός βοηθούσα και όχι πάντα τους πιο πιστούς σε μένα. Ποτέ μα ποτέ δεν θεώρησα ότι παρανομούσα».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: Συνελήφθη ο υφυπουργός Άμυνας Τιμούρ Ιβανόφ για διαφθορά

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Παρίσι – Θα συναντηθεί και με τον Μακρόν

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

«Ξέφυγε» το έλλειμμα στη Γαλλία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr