Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με Ερντογάν – Αναγνωρίζεται η Γενοκτονία των Αρμενίων;

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με Ερντογάν – Αναγνωρίζεται η Γενοκτονία των Αρμενίων;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Αυτή ήταν η πρώτη επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο πρόεδρο τρεις μήνες έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον περασμένο Ιανουάριο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:

«Ο Πρόεδρος Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν μίλησε σήμερα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας το ενδιαφέρον του για μια εποικοδομητική διμερή σχέση με διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών. Οι ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν διμερή συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο για να συζητήσουν το πλήρες φάσμα διμερών και περιφερειακών θεμάτων».

Η επικοινωνία έρχεται λίγες ώρες μετά την οριστικοποίηση της απόφασης των ΗΠΑ να εξοστρακίσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, αλλά και τη στιγμή που –σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης– ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να αναγνωρίσει επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Κατά τα σχετικά ρεπορτάζ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία» το Σάββατο 24 Απριλίου, στη δήλωσή του για τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν κάθε χρόνο τέτοια ημέρα οι αρμενικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Το πρακτορείο Associated Press κρατούσε, ωστόσο, μια επιφύλαξη για την περίπτωση αλλαγών της τελευταίας στιγμής στο κείμενο της προεδρικής ομιλίας.

Το 2019, η αμερικανική Γερουσία πέρασε μη δεσμευτική απόφαση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, κάτι που μέχρι σήμερα ουδείς Αμερικανός πρόεδρος έχει πράξει.

Πέρυσι τέτοιον καιρό, όταν ήταν ακόμη προεδρικός υποψήφιος, ο Τζο Μπάιντεν είχε δεσμευθεί στο μήνυμά του προς την αρμενική διασπορά ότι θα αναγνώριζε επισήμως τη γενοκτονία, εφόσον κέρδιζε τις εκλογές.

Οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον θορύβησαν την Άγκυρα, όπου ο Ερντογάν είχε σύσκεψη με τους κορυφαίους συμβούλους του γύρω από το επίμαχο θέμα.

Μετά τη διαβούλευση, η τουρκική προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση όπου σημειώνεται ότι ο αρχηγός του κράτους «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την αλήθεια απέναντι στο ψεύδος περί γενοκτονίας των Αρμενίων και σε όσους υποστηρίζουν αυτή τη συκοφαντία για να υπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr