Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμερικανοί βουλευτές θέλουν τον Ερντογάν υπόλογο για την Αγία Σοφία – «Είναι κληρονομιά της κατάκτησης» απαντά ο παλαβός

Αμερικανοί βουλευτές θέλουν τον Ερντογάν υπόλογο για την Αγία Σοφία – «Είναι κληρονομιά της κατάκτησης» απαντά ο παλαβός
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πιέσεις στην Επιτροπή για τη Διεθνή Ελευθερία Θρησκειών των ΗΠΑ ασκούν Αμερικανοί βουλευτές προκειμένου να τεθεί υπόλογο το καθεστώς Ερντογάν για τις παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να προστατεύσει την Αγία Σοφία ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η αυστηρή επιστολή που έστειλαν οι Αμερικανοί βουλευτές τονίζει ότι η Τουρκία που απορρίπτει την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου παραβιάζει όχι μόνο την ελευθερία της συνείδησης, της πίστης και της θρησκείας για όλους τους Έλληνες Ορθόδοξους χριστιανούς πολίτες της Τουρκίας, αλλά και τους 300 εκατομμύρια Ορθόδοξους Χριστιανούς παγκοσμίως που εμπίπτουν στην πνευματική ηγεσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Η επιστολή επισημαίνει για τη μετατροπή του βυζαντινού ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από το προηγούμενο του καθεστώς ως μουσείο ότι «η αυθαίρετη μετατροπή της από την Τουρκία σε ενεργό τζαμί τον Ιούλιο του 2020 αποτελεί παραβίαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και, ιδίως ως υπογράφοντες τη Σύμβαση της UNESCO σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς».

«Παρά τη διεθνή καταδίκη, το κράτος της Τουρκίας εξακολουθεί να εμπλέκεται σε χρόνιες, τρομερές, συστηματικές παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου», τονίζεται στην επιστολή και προστίθεται:

«Επιπλέον, το τουρκικό κράτος εξακολουθεί να απορρίπτει το νομικό καθεστώς και την ταυτότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Της ομάδας των βουλευτών που ανέλαβαν αυτή την πρωτοβουλία ηγήθηκαν οι Τζον Σαρμπάνης και Γκας Μπιλιράκης, ενώ συμμετείχαν και οι Ντίνα Τάιτους, Τσάρλι Κράιστ, Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλιωτάκης και Βικτόρια Σπαρτζ.

Τ. Ερντογάν για Αγία Σοφία: «Έγινε τζαμί γιατί είναι κληρονομιά κατάκτησης»

Στο μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε την εμπρηστική ρητορική του για την Αγία Σοφία, αυτή τη φορά με δηλώσεις του κατά την τελετή εγκαινίων του νέου τζαμιού στην πόλη Ζονγκουλντάκ, όπου μεταξύ άλλων υποσχέθηκε χτίσιμο και άλλων τζαμιών σε διάφορα σημεία της Τουρκίας.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως «κάθε τζαμί που χτίζουμε είναι ένας πνευματικός φρουρός που προστατεύει το μέλλον του λαού μας και της πατρίδας μας», και στη συνέχεια αναφέρθηκε στους λόγους της απόφασης του για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.

«Εμείς αυτά τα εδάφη τα διατηρήσαμε και τα κάναμε πατρίδα μας με το αίμα μας, με τη σημαία μας και με τον ήχο της προσευχής που ακούγεται από τα τζαμιά.

»Γι’ αυτό είναι σημαντικό και έχει νόημα το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας και πάλι για προσκύνημα ως τζαμί, καθώς είναι κληρονομιά κατάκτησης».

Ο Ερντογάν θυμήθηκε, επίσης, το ποίημα του Ζιγιά Γκιοκάλπ, για το οποίο είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης το 1998, επειδή είχε απαγγείλει τους στίχους του και είχε κατηγορηθεί για υπόθαλψη θρησκευτικού μίσους.

«Τα τζαμιά είναι οι στρατώνες μας / οι θόλοι είναι τα κράνη μας / οι μιναρέδες οι ξιφολόγχες μας / και οι πιστοί είναι οι στρατιώτες μας».

O Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως η χώρα του δεν περιορίζεται μόνο στα σύνορα της.

«H Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα που η δύναμη της και οι ευθύνες της δεν θα περιορίζονται εντός των συνόρων της.

»Θα χτίζει τις γέφυρες από το παρελθόν στο μέλλον και θα συνεχίσουμε να προχωράμε προς το μέλλον».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

«Ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα πρόστιμα 454 εκατ. δολαρίων που του επιβλήθηκαν» λένε οι δικηγόροι του

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr