Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Θύμωσαν οι Αμερικανοί με τον βομβαρδισμό Κούρδων προσφύγων από τον Ερντογάν

Θύμωσαν οι Αμερικανοί με τον βομβαρδισμό Κούρδων προσφύγων από τον Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, εξέφρασε το Σάββατο την ανησυχία της για τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας στο στρατόπεδο Κούρδων προσφύγων Μαχμούρ στο Ιράκ.

Πρόκειται για την τελευταία τουρκική επίθεση, που φημολογείται ότι έγινε από οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, βαθιά μέσα στο Ιράκ και προκαλεί εύλογα ερωτήματα όπως, γιατί η Τουρκία έχει ατιμωρησία να επιτίθεται σε άλλες χώρες και σε μη στρατιωτικές περιοχές, τονίζει ο Σεθ Φράντζμαν στη Jerusalem Post.

«Χθες, κατέστησα σαφές στους Τούρκους αξιωματούχους ότι οποιαδήποτε επίθεση που στοχεύει πολίτες στο στρατόπεδο προσφύγων του Μαχμούρ θα ήταν παραβίαση του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου», έγραψε η Τόμας-Γκρίνφιλντ.

«Ανησυχώ βαθιά για τη βία κοντά στο στρατόπεδο σήμερα και καλώ όλες τις πλευρές να σεβαστούν τα δικαιώματα των προσφύγων».

Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν από την τουρκική επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Μαχμούρ στο βόρειο Ιράκ το Σάββατο το απόγευμα.

«Ήταν μια αεροπορική επίθεση και έλαβε χώρα κοντά στο στρατόπεδο προσφύγων του Μαχμούρ», δήλωσε στο κουρδικό δίκτυο Rudaw, ο Σιρουάν Μπαρζάνι, διοικητής των δυνάμεων Πεσμεργκά στο μέτωπο Μαχμούρ-Γκουέρ.

«Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, τρία άτομα σκοτώθηκαν».

«Ένας κάτοικος του στρατοπέδου, ο οποίος ζήτησε να κατονομαστεί μόνο ως Αχμέτ, είχε δηλώσει νωρίτερα στο Rudaw ότι οι τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις βομβάρδισαν το στρατόπεδο, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο και τραυματίζοντας ένα δεύτερο».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε απειλήσει ότι θα επιτεθεί στο στρατόπεδο.

Στις 2 Ιουνίου, «ο Ερντογάν προειδοποίησε το Ιράκ ότι η Τουρκία θα “καθαρίσει” ένα στρατόπεδο προσφύγων, το οποίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, παρέχει ένα ασφαλές καταφύγιο για τους Κούρδους μαχητές, απειλώντας να επεκτείνει τη μακρά στρατιωτική του εκστρατεία στο (ιρακινό Κουρδιστάν) βαθύτερα στο ιρακινό έδαφος», ανέφερε το Reuters.

Η Άγκυρα συχνά απειλεί να επιτεθεί σε γειτονικές χώρες.

Οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν και πραγματοποίησαν εθνοκάθαρση στο κουρδικό θύλακα της Εφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, το 2018, αναγκάζοντας 170.000 Κούρδους να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους.

Η Τουρκία απειλεί συχνά με επιθέσεις εναντίον προσφύγων κοντά στην Αΐν Ίσσα και στη Τελ Ριφάατ στη βόρεια Συρία.

Φιλότουρκοι εξτρεμιστές στη βόρεια Συρία έκοψαν την ύδρευση σε τμήματα της ανατολικής Συρίας, κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας.

Το προσφυγικό στρατόπεδο Μαχμούρ απέχει 180 χιλιόμετρα από την Τουρκία, βρίσκεται στα σύνορα του ιρακινού Κουρδιστάν με τα εδάφη που ελέγχονται από τις ομοσπονδιακές ιρακινές δυνάμεις.

Η περιοχή απειλήθηκε και δέχθηκε επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος το 2014.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το στρατόπεδο παράγει «τρομοκράτες», αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για «τρομοκρατικές» επιθέσεις από το στρατόπεδο.

Τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία αύξησε τη στρατιωτική παρουσία της στο βόρειο Ιράκ (ιρακινό Κουρδιστάν).

Έχει κατηγορηθεί για αποψίλωση δασών και ερήμωση χωριών, συμπεριλαμβανομένων και μειονοτικών χριστιανικών οικισμών.

Η Άγκυρα απείλησε επίσης να εισβάλει στο Σιντζάρ, στο βορειοδυτικό Ιράκ, όπου ζει η θρησκευτική μειονότητα των Γιαζίντι.

Η Τουρκία φαίνεται να στοχεύει συστηματικά κάθε περιοχή στο Ιράκ και τη Συρία όπου ζουν μειονότητες, όπως οι Κούρδοι.

Η ανησυχία που εξέφρασαν οι ΗΠΑ για τους πρόσφυγες είναι μια σημαντική αλλαγή από την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία δεν αναφέρθηκε ποτέ στις επιθέσεις της Άγκυρας εναντίον αμάχων.

Ορισμένοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, γράφει ο Σεθ Φράντζμαν, είχαν ακόμη και ιδιωτικές συναντήσεις με εξτρεμιστικές ομάδες, όπως η Ταχρίρ Αλ Σαμ (πρώην Αλ Νούσρα) της Συρίας και άσκησαν πιέσεις στις ΗΠΑ για να παρέχουν περισσότερη υποστήριξη στην Άγκυρα και τους εξτρεμιστές της.

Η Τουρκία γίνεται όλο και πιο στενός εταίρος του Ιράν και της Ρωσίας και συνεργάζεται με αυταρχικά καθεστώτα όπως της Βενεζουέλας και της Λευκορωσίας.

Η Τουρκία δεν παρέχει αποδεικτικά στοιχεία ότι οι αεροπορικές επιδρομές της βλάπτουν τους «τρομοκράτες».

Χρησιμοποιεί όλο και περισσότερα ντρον σε πολεμικές επιχειρήσεις και επιδιώκει να πουλήσει ντρον σε άλλες χώρες.

Δεν είναι σαφές εάν οι επιθέσεις της γίνονται για να διαφημίσουν τα ντρον της ή για να αποσπάσουν την τουρκική κοινή γνώμη από τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα, όπως οι κατηγορίες που εξαπολύει ο αρχιμαφιόζος Σεντάτ Πεκέρ, ο οποίος έχει καταγγείλει τον εσωτερικό κύκλο του Ερντογάν για βιασμούς, εμπόριο ναρκωτικών και υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Τούρκοι έχτισαν ακόμα έναν οικισμό ισλαμιστών εποίκων στη Β/Δ Συρία

H 45χρονη καθηγήτρια που πιάστηκε γυμνή με μαθητή, είναι παντρεμένη με κυβερνητικό αξιωματούχο

Ισραήλ-Πολεμικό Συμβούλιο: Απόφαση για «χτύπημα» κατά του Ιράν – Ίσως και τη Δευτέρα τα αντίποινα

Την έβγαλε για φαγητό, τη σκότωσε, τη διαμέλισε με πριόνι και την έκαψε

45χρονη δασκάλα «πιάστηκε» με 17χρονο μαθητή γυμνοί – Ο έφηβος το έβαλε στα πόδια με το βρακί

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr