Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ρωσία απείλησε τη Βρετανία με πόλεμο μετά την «πρόκληση» του «HMS Defender»

Η Ρωσία απείλησε τη Βρετανία με πόλεμο μετά την «πρόκληση» του «HMS Defender»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του στην πρέσβειρα της Βρετανίας στη Μόσχα, Ντέμπορα Μπρόνερτ, για το περιστατικό με το βρετανικό αντιτορπιλικό «Defender» στην Μαύρη Θάλασσα, τις ενέργειες του οποίου η Μόσχα χαρακτήρισε «προκλητικές», διαμηνύοντας της ότι σε περίπτωση που επαναληφθούν παρόμοιες προκλήσεις, την όλη ευθύνη για τις οποιεσδήποτε συνέπειες θα τη φέρει η Βρετανία, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η πρέσβειρα της Βρετανίας στη Μόσχα, Ντέμπορα Μπρόνερτ, εκλήθη την Πέμπτη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξαιτίας του περιστατικού με το βρετανικό αντιτορπιλικό το οποίο παραβίασε, σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας.

Η ίδια τόσο κατά την άφιξη της, όσο και κατά την αποχώρηση της από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, δεν προέβη σε καμία δήλωση.

Η Βρετανία δεν θα δεχθεί

Η Βρετανία δήλωσε νωρίτερα ότι δεν θα δεχθεί παράνομη ανάμιξη στην αβλαβή διέλευση στη θάλασσα, και πως το Πολεμικό Ναυτικό της θα υποστηρίξει το διεθνές δίκαιο, σε μια γραπτή δήλωση στο Κοινοβούλιο έπειτα από μια αντιπαράθεση πολεμικού πλοίου με τη Ρωσία.

«Το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό θα υποστηρίζει πάντα το διεθνές δίκαιο και δεν θα δεχθεί παράνομη ανάμιξη στην αβλαβή διέλευση», ανέφερε στη δήλωση ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.

Η Ρωσία κατηγόρησε τη Βρετανία ότι διαδίδει ψέματα για την αντιπαράθεση στη Μαύρη Θάλασσα και προειδοποίησε το Λονδίνο ότι θα απαντήσει με αποφασιστικότητα σε οιαδήποτε περαιτέρω προκλητική ενέργεια από το βρετανικό ΠΝ ανοικτά των ακτών της προσαρτημένης από τη Ρωσία Κριμαίας.

Στη δήλωσή του ο Ουάλας ανέφερε πως το βρετανικό πολεμικό πλοίο «HMS Defender» είχε προειδοποιηθεί για μια ρωσική άσκηση με πραγματικά πυρά και σημείωσε ότι η άσκηση πραγματοποιείτο εκτός του εύρους της θέσης του.

Ο Ουάλας είπε επίσης πως ρωσικά αεροσκάφη πέταξαν σε ύψος 500 ποδών (152,4 μέτρων) πάνω από το «Defender».

«Αυτά τα αεροσκάφη δεν έθεσαν σε άμεση απειλή το HMS Defender, όμως ορισμένοι από αυτούς τους ελιγμούς δεν ήταν ούτε ασφαλείς ούτε επαγγελματικοί», είπε.

«Το HMS Defender απάντησε επανειλημμένως μέσω ασυρμάτου VHF στις ρωσικές μονάδες και, σε κάθε περίπτωση, με ευγένεια και επαγγελματισμό».

Τo Κρεμλίνο θεωρεί το περιστατικό με το βρετανικό αντιτορπιλικό εσκεμμένη πρόκληση

Το Κρεμλίνο εκφράζει την λύπη του για το περιστατικό με το βρετανικό αντιτορπιλικό στην Μαύρη Θάλασσα και το αξιολογεί ως μια εσκεμμένη και προετοιμασμένη πρόκληση, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειές του «ανεπίτρεπτες και μη σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο».

Παράλληλα προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό, θα υπάρξει σκληρή απάντηση.

«Θεωρούμε ότι το βρετανικό αντιτορπιλικό προέβη σε πρόκληση.

»Επιπλέον, μας λυπεί το ότι ήταν μια εσκεμμένη και προετοιμασμένη πρόκληση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σχολιάζοντας το περιστατικό που σημειώθηκε χθες στην Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ υπογράμμισε ότι η Μόσχα θεωρεί τις ενέργειες του αντιτορπιλικού Defender «ανεπίτρεπτες και μη σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σε περίπτωση που επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό να υπάρξει σκληρή απάντηση.

«Σε περίπτωση που επαναληφθούν απαράδεκτες προκλητικές ενέργειες, σε περίπτωση που οι ενέργειες αυτές υπερβούν τα όρια, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε οποιεσδήποτε ενέργειες στο πλαίσιο της νόμιμης υπεράσπισης των συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Πεσκόφ απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο εκ μέρους της ρωσικής πλευράς να πληγεί ο στόχος σε περίπτωση επανάληψης παρόμοιων περιστατικών.

Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να διευκρινίσει, τι υπονοεί με τις ενέργειες που υπερβαίνουν τα όρια.

Νωρίτερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα «να βομβαρδίζει στόχους» σε περίπτωση που ξένα πλοία παραβιάσουν τα χωρικά της ύδατα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου προσέθεσε ότι η Μόσχα θα λάβει τα απαιτούμενα μέτρα σε διπλωματικό επίπεδο.

Δεν έπεσαν προειδοποιητικά πυρά

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε προηγουμένως πως δεν ερρίφθησαν προειδοποιητικά πυρά εναντίον βρετανικού αντιτορπιλικού στη Μαύρη Θάλασσα και πως η εξήγηση της Ρωσίας για το επεισόδιο είναι «προβλέψιμα ανακριβής», ενώ ο βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος Τζορτζ Γιούστις είπε πως οι άνθρωποι δεν πρέπει να «παρασύρονται», καθώς τέτοια περιστατικά δεν είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστα.

Το επεισόδιο που σημειώθηκε στα ανοικτά της χερσονήσου της Κριμαίας και για το οποίο η Ρωσία ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις της έριξαν προειδοποιητικά πυρά και βόμβες στην πορεία πλεύσης του αντιτορπιλικού.

Ο Ράαμπ, σε συνέντευξή του στη Σιγκαπούρη, όπου βρέθηκε για να συζητήσει εμπορικές συμφωνίες, υποστήριξε πως κατά το επεισόδιο δεν ρίχτηκαν προειδοποιητικά πυρά ούτε βόμβες.

«Δεν ρίχτηκαν πυρά εναντίον του “HMS Defender”», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών σε δημοσιογράφους.

«Το πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού πραγματοποιούσε αβλαβή διέλευση από ουκρανικά χωρικά ύδατα.

»Αυτό γινόταν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ο ρωσικός χαρακτηρισμός είναι προβλέψιμα ανακριβής».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιούστις, από την πλευρά του, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky:

«Δεν πιστεύω πως υπάρχει οτιδήποτε σ’ αυτό το συγκεκριμένο συμβάν και ο κόσμος δεν πρέπει να παρασύρεται.

»Δεν πιστεύω ότι υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά, γινόταν μια άσκηση με πυροβόλα και δεν είναι ασυνήθιστο οι Ρώσοι να κάνουν τέτοιες ασκήσεις σ’ αυτή την περιοχή.

»Το επεισόδιο δεν είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο μ’ αυτή την έννοια».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr