Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αποδιοπομπαίος τράγος ο Σαλί Μπερίσα – Οι Αμερικανοί τον έδιωξαν και από το κόμμα του

Αποδιοπομπαίος τράγος ο Σαλί Μπερίσα – Οι Αμερικανοί τον έδιωξαν και από το κόμμα του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο γνωστός δεξιός Αλβανός πολιτικός Σαλί Μπερίσα, πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Αλβανίας, κηρύχθηκε τον περασμένο Μάιο ανεπιθύμητο πρόσωπο στις ΗΠΑ.

Αυτή η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σόκαρε την αλβανική κοινή γνώμη και το αλβανικό πολιτικό σύστημα, διότι διαμήνυσε πολύ καθαρά προς όλους ότι, κανένας διεφθαρμένος πολιτικός δεν πρέπει να αισθάνεται ότι απολαμβάνει κάποια υψηλή προστασία ή ασυλία από τις ΗΠΑ.

Βεβαίως ο Σαλί Μπερίσα είναι αποδιοπομπαίος τράγος, μιας και στην Αλβανία η συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών μετέχουν σε όση περισσότερη διαφθορά και βρομιά μπορούν. Σε μία χώρα ληστών και αγροίκων, σε μία κοινωνία συμμοριτών, η κλεψιά, η απατεωνιά και η βρομοδουλειά θεωρούνται πράξεις αξιοθαύμαστες.

Υπενθυμίζουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε, όπως ανακοινώθηκε τον Μάιο από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, να κηρυχθούν ανεπιθύμητα πρόσωπα στις ΗΠΑ ο Σαλί Μπερίσα και η οικογένειά του, λόγω πληροφοριών και στοιχείων περί ανάμειξής τους σε υποθέσεις διαφθοράς, παρεμβάσεις σε δημόσιες υποθέσεις, κατάχρηση δημοσίου χρήματος, καθώς και παρεμπόδιση των δημοκρατικών εξελίξεων στη χώρα.

Πριν λίγες ημέρες (Πέμπτη 9/10) ο πρόεδρος του δεξιού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Λουλζίμ Μπάσα, έθεσε τον Σαλί Μπερίσα εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του εξαιτίας της αποκήρυξής του από τους Αμερικανούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπερίσα ως ηγέτης της Αλβανίας υπηρέτησε πειθήνια, με βαλκανική επαρχιώτικη πονηριά και χαρακτηριστική χυδαιότητα, τους Αμερικανούς, αλλά μάλλον περισσότερο κακό παρά καλό τους έκανε.

Τώρα, που θεωρείται πολιτικό πτώμα και γραφικός, τον «καθάρισαν» και προς παραδειγματισμό των υπολοίπων κατσαπλιάδων και κλεφτοκοτάδων του τριτοκοσμικού αλβανικού πολιτικού συστήματος.

Η διαγραφή του Μπερίσα από το κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του, σε σημείο να αισθάνεται απειλή για τη ζωή του ο νυν πρόεδρος Λουλζίμ Μπάσα.

Όπως έγραψε η αλβανική εφημερίδα «Τέμα», ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα κάλεσε στο γραφείο του τον υπουργό Εσωτερικών, Μπλέντι Τσούτσι, και του ζήτησε να προστατευτεί η ζωή του Λουλζίμ Μπάσα, καθώς βρίσκεται σε κίνδυνο μετά τον αποκλεισμό του Μπερίσα από την κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικία του Μπάσα φυλάσσεται από την Αστυνομία και τις ειδικές δυνάμεις με εντολή να εξουδετερώσουν οποιονδήποτε θέτει σε κίνδυνο την ζωή του Μπάσα.

Η απόφαση διαγραφής του Μπερίσα

Σύμφωνα με αλβανικά δημοσιεύματα, ο Μπάσα επέλεξε μεταξύ ΗΠΑ και Μπερίσα, τις πρώτες, αποπέμποντας τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του κόμματος από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο Μπάσα κάλεσε επειγόντως προ ημερών σε συνεδρίαση την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας και τους πολιτικούς διευθυντές του κόμματος, την απόφαση όμως για την τύχη του Μπερίσα δεν την έλαβε με αυτούς, αλλά μόνος του, καθώς η κοινοβουλευτική ομάδα ενημερώθηκε για την απόφαση αυτή από τα ΜΜΕ, ενώ ανέμενε να συνεδριάσει.

Ο Μπάσα δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «δυστυχώς, τη στιγμή που περιμέναμε να καταλογιστούν ευθύνες στο Ράμα ως τον αυτουργό του εκλογικού μακελειού της 25ης Απριλίου και τον άνθρωπο που τα 8 αυτά χρόνια ενθάρρυνε το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά στην Αλβανία, ενημερωθήκαμε για την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που κήρυξε τον ιστορικό ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, ως persona non grata.

»Από την πρώτη ημέρα που ενημερώθηκα για την απόφαση στήριξα το αίτημα να υπάρξει πλήρης διαφάνεια για κάθε στοιχείο που οδήγησε σε αυτήν.

»Ο Μπερίσα με την προσφορά του οδήγησε τις σχέσεις και τη συμμαχία με τις ΗΠΑ στα πιο υψηλά επίπεδα.

»Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επηρεάζει τα επιτεύγματα της Αλβανίας υπό την ηγεσία του Μπερίσα, την τεράστια προσφορά του στον εκδημοκρατισμό της χώρας ή τις άριστες σχέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος με τις ΗΠΑ.

»Το Δημοκρατικό Κόμμα υποστηρίζει το αίτημα του Μπερίσα για διαφάνεια.

»Η επιλογή του να ακολουθήσει τη νομική οδό για την εξασφάλιση της διαφάνειας, αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

»Εγώ επί δύο μήνες προσπάθησα εντατικά να βρεθεί μια λύση στο θέμα.

»Η συνεργασία του Δημοκρατικού Κόμματος με τις ΗΠΑ παραμένει άριστη και πρέπει να συνεχίσει να παραμείνει τέτοια προς το συμφέρον της Αλβανίας.

»Θεωρούμε ότι οι ΗΠΑ είναι ο πιο σημαντικός στρατηγικός σύμμαχος της χώρας.

»Ο κ. Μπερίσα έχει καταστήσει σαφές ότι η κήρυξή του ως persona non grata είναι ένα προσωπικό θέμα, στο οποίο το Δημοκρατικό Κόμμα και η κοινοβουλευτική ομάδα του δεν θα πρέπει να αναμειχθούν.

»Προκειμένου να αποτρέψω κάθε παρεξήγηση και να ολοκληρωθεί η διαδικασία την οποία ο ίδιος ο κ. Μπερίσα επέλεξε, αποφάσισα ότι δεν θα είναι μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασης του νομικού αιτήματός του για διαφάνεια (σ.σ. να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία που τον εμπλέκουν με υποθέσεις διαφθοράς) και την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης μέσω της δικαστικής οδού.

»Κάτι τέτοιο θα απέτρεπε την εργαλειοποίηση της υπόθεσης από οποιονδήποτε που θα είχε σκοπό να βλάψει τα συμφέροντα του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ θα του αφαιρούσε ταυτόχρονα το άλλοθι να υπερασπιστεί το μοναδικό κακό της σημερινής Αλβανίας, την 8χρονη διαφθορά και κακή διακυβέρνηση από το Ράμα».

Όπως αναμενόταν, μετά την απόφαση αυτή ο Μπερίσα αντέδρασε με παρεμβάσεις του μέσω skype σε δύο τηλεοπτικούς σταθμούς, τους Syri.net και Klan TV.

Κατ’ αυτόν, η «μονομερής» απόφαση του Μπάσα, ελήφθη κατά παράβαση των κανόνων και του καταστατικού του κόμματος, «εξοντώνει το Δημοκρατικό Κόμμα και υπονομεύει την κυριαρχία του.

»Γνωρίζω ότι ο Μπάσα δέχονταν πιέσεις, αλλά θεωρώ πως πριν λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση έπρεπε να είχε σκεφθεί μία και περισσότερες φορές να υποβάλει την παραίτησή του.

»Με την απόφαση αυτή ο Μπάσα εξυπηρετεί τα προσωπικά του συμφέροντα.

»Έπρεπε να είχε συγκαλέσει το Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος και να τροποποιούσε το καταστατικό, προσθέτοντας άρθρο που να προέβλεπε ότι εξαιρούνται άτομα που έχουν χαρακτηριστεί personae non grata από τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες, διότι τέτοιο άρθρο στο σημερινό καταστατικό δεν υπάρχει».

Ο Μπερίσα ανέφερε ακόμη ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με το Μπάσα μισή ώρα πριν ο τελευταίος κάνει γνωστή την απόφασή του, προσθέτοντας ότι δεν περίμενε αυτή να είναι σε βάρος του Δημοκρατικού Κόμματος, της κοινωνίας και της ίδιας της Αλβανίας, ενώ υποστήριξε πως «ο Μπάσα με την απόφασή του έφερε συμφορά στο Δημοκρατικό Κόμμα, διότι ενέδωσε στις πιέσεις των Σόρος και Ράμα και τους παρέδωσε το κόμμα».

Μιλώντας κατόπιν στον τηλεοπτικό σταθμό Klan TV, δήλωσε και τα εξής:

«Είμαι ανοικτός να δεχθώ οποιοδήποτε πόστο στο Δημοκρατικό Κόμμα, χιλιάδες μέλη και οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος δυσαρεστήθηκαν από την απόφαση αυτή, όπως δυσαρεστήθηκαν και όλοι οι πολίτες που πιστεύουν ότι η αντιπολίτευση πρέπει να είναι κυρίαρχη.

»Η απόφαση Μπάσα εξοντώνει το Δημοκρατικό Κόμμα ως κυρίαρχη αντιπολιτευόμενη δύναμη, ο Μπάσα επέλεξε να εξοντώσει το Δημοκρατικό Κόμμα.

»Έχω επίγνωση της ισχύος των ΗΠΑ και της σημασίας τους, το Δημοκρατικό Κόμμα όμως μπορεί να είναι ένα αξιόλογο κόμμα μόνο όταν θα είναι κυρίαρχο, ανεξαρτήτως πιέσεων.

»Υπάρχουν αποφάσεις τις οποίες ο άνθρωπος δεν λαμβάνει, παραιτείται πριν τις λάβει.

»Το Δημοκρατικό Κόμμα σήμερα δεν είναι τίποτα άλλο από ένας δορυφόρος του Ράμα».

Η προσωπική απόφαση του Μπάσα να «διώξει» τον Μπερίσα, σημειώνει η αλβανική εφημερίδα «Πανόραμα», συνάντησε έντονες αντιδράσεις κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος.

Εκεί ο επικεφαλής του κόμματος δήλωσε και τα ακόλουθα:

«Δεν θέλω να θέσω την απόφαση σε ψηφοφορία διότι δεν επιθυμώ τη διάσπαση του Δημοκρατικού Κόμματος.

»Πρόκειται για προσωπική μου απόφαση για την οποία φέρω πλήρως την ευθύνη και σας ζητώ να μην τοποθετηθείτε πάνω επ’ αυτής».

Σημείωσε, επίσης, ότι την περασμένη Πέμπτη (9/10) ήταν η τελευταία προθεσμία που του είχαν θέσει οι Αμερικανοί για να αποφασίσει, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες τις οποίες όμως δεν θα δώσει στη δημοσιότητα.

Οι δηλώσεις αυτές ωστόσο, σημειώνει η εφημερίδα, δεν έπεισαν αρκετούς βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίοι αντιτάχθηκαν επισημαίνοντας ότι έπρεπε να είχε συζητηθεί και ληφθεί από τα συλλογικά κομματικά όργανα.

Ορισμένοι βουλευτές χαρακτήρισαν την απόφαση ως «συνθηκολόγηση» στις πιέσεις Ράμα και ως «πράξη που θα προκαλέσει τη διάσπαση του Δημοκρατικού Κόμματος».

Αλβανικές εφημερίδες έγραψαν ότι κατά της απόφασης τάχθηκαν οι ακόλουθοι βουλευτές, στελέχη και πρώην στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος:

Τριτάν Σέχου, Μπουγιάρ Λέσκαϊ, Φλαμούρ Χότζα, Αλμπάνα Βόκσι, Λουτσιάνο Μπότση, Οέρντ Μπυλυκμπάσι, Γκεντ Στραζιμίρι (μέλος προεδρείου), Μπουγιάρ Νισάνι (πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου) και Γιοζεφίνα Τοπάλλι (πρώην αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος).

Υπέρ της απόφασης τάχθηκαν οι βουλευτές Ενκελέϊντ Αλιμπεάι, Τομόρ Αλιζότι, Ντασνόρ Σούλα και Αγκρόν Γκεκμάρκαϊ.

Η συνεδρίαση της Κ.Ο έληξε χωρίς να ληφθεί κάποια απόφαση.

Ανακοίνωση Πρεσβείας των ΗΠΑ για τη διαγραφή Μπερίσα

Η Αμερικανική Πρεσβεία σε ανάρτησή της στις 10 Σεπτεμβρίου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ανέφερε τα ακόλουθα:

«Η δύσκολη απόφαση την οποία ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, αξίζει σεβασμού.

»Η απόφαση αυτή αποδεικνύει ότι έτσι όπως συνέβη 30 χρόνια πριν, σε κρίσιμες για την ιστορία της Αλβανίας στιγμές, το Δημοκρατικό Κόμμα έχει το κουράγιο να αποσπαστεί από το παρελθόν για να οικοδομήσει το μέλλον, να βοηθήσει και να καθοδηγήσει την Αλβανία να πορευτεί προς τα μπρος.

»Οι ΗΠΑ είχαν ειδική σχέση με το Δημοκρατικό Κόμμα από την ίδρυσή του και προσδοκούμε με ικανοποίηση να δουλέψουμε πιο στενά από ποτέ με τον πρόεδρο Μπάσα και το Δημοκρατικό Κόμμα, για να συσφίξουμε τις σχέσεις ΗΠΑ-Αλβανίας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νετανιάχου σε Μπλίνκεν: Δεν πρόκειται να δεχτώ μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον τερματισμό του πολέμου

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας ζήτησε από τον Μπλίνκεν την άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Τραμπ: Υπονοούμενα για πολιτική βία μετά τις εκλογές του 2024 αν δεν εκλεγεί

Μπλίνκεν σε Χαμάς: «Όχι άλλες δικαιολογίες» – Αποδεχθείτε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ρωσία: Αναχαιτίσαμε 6 ουκρανικές επιθέσεις με αμερικανικούς ATACMS στην Κριμαία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr