Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Φατί Μπασάγκα της Λιβύης με τον «πατέρα» της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζιχάτ Γιαϊτζί

Ο Φατί Μπασάγκα της Λιβύης με τον «πατέρα» της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζιχάτ Γιαϊτζί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Φατί Μπασάγκα είναι ο πρώην ισχυρός υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης, στην ισλαμιστική Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Τουρκολίβυου Φαγιέζ αλ Σαράτζ. Δηλαδή, της διοίκησης της Τρίπολης που υπέγραψε με την Τουρκία τα δύο έκνομα μνημόνια α) στρατιωτικής συνεργασίας και β) οριοθέτησης ΑΟΖ με το καθεστώς Ερντογάν.

Όπως είναι γνωστό, πρόκειται για δύο ανυπόστατες συμφωνίες, μία αποικιοκρατική και μία πειρατική, επειδή αφενός μεν δεν επικυρώθηκαν ποτέ από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων και αφετέρου τελούν εκτός νομιμότητας και διεθνούς δικαίου.

Ο δημοσιογράφος Φεχίμ Ταστεκίν έχει περιγράψει τον Φατί Μπασάγκα ως έναν άνθρωπο με επιρροή στις τουρκολιβυκές πολιτοφυλακές της Μισράτα, άνθρωπο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και με ισχυρούς δεσμούς με την κυβέρνηση της Τουρκίας.

Ο Φατί Μπασάγκα σε φωτογραφία αρχείου.

«Προσκύνημα» στην Κωνσταντινούπολη

Πριν λίγες ημέρες ο Φατί Μπασάγκα επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη, όπου φρόντισε να επιβεβαιώσει τη βαθιά του αφοσίωση στο νεο-οθωμανικό καθεστώς. Πήγε για «προσκύνημα» δηλαδή.

Ο Φατί Μπασάγκα, αφού επαίνεσε ως «ειρηνευτική» και «σταθεροποιητική» την τουρκική ανάμιξη -και επέμβαση- στη Λιβύη, αποκάλεσε την Τουρκία -καταλύοντας λογική και γεωγραφία- «γείτονα».

Αρκεί να δει κανείς τον χάρτη, η Λιβύη δεν συνορεύει στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία, αλλά με Ελλάδα και Αίγυπτο.

Ωστόσο, αναφερόμενος σε γείτονα Τουρκία -προφανώς μέσω αερογέφυρας-, αναγνωρίζει την έκνομη και εκτός πραγματικότητας οριοθέτηση ΑΟΖ, η οποία να σημειωθεί βρίσκεται εντός της μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Με τον «πατέρα» της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Βεβαίως, δεν πρέπει να ξαφνιαζόμαστε από τον αναίσχυντο παραλογισμό και παρανομία αφού στο ίδιο πάνελ με τον Μπασάγκα καθόταν ο «πατέρας» της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας», ο απόστρατος Τούρκος ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, όπως βλέπετε και στη φωτογραφία που ακολουθεί.

Οι ισλαμιστές και η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν εγκαταλείπουν ούτε στιγμή τους νεο-οθωμανικούς σχεδιασμούς τους.

Δεν πρόκειται ποτέ να κάνουν πίσω ή να συμμορφωθούν με ειρηνικά μέσα. Απόδειξη η Κύπρος, που την κατέχουν παράνομα μισό αιώνα.

Ό,τι συμβαίνει στην Κύπρο ισχύει και για Συρία, Ιράκ, Λιβύη. Το καθεστώς Ερντογάν υλοποιεί τον Όρκο του Έθνους (Misak-ı Millî) και ακόμα παραπέρα.

Ο Φατί Μπασάγκα στην παρούσα φάση έχει αποσυρθεί -τον απέσυραν μάλλον- από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής της Λιβύης. Είναι όμως βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να επιστρέψει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φατί Μπασάγκα είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και του νεο-οθωμανισμού επειδή παριστάνει και τον φίλο της Δύσης και υπάρχουν δυτικές δυνάμεις που «αγοράζουν» αυτό το παραμύθι.

Ο ίδιος έγραψε σε νήμα αναρτήσεών του στο Twitter:

«Σε συντονισμό με το Κέντρο Μελετών της Μέσης Ανατολής και το Ινστιτούτο Σκέψης της Κωνσταντινούπολης, είχαμε την τιμή να συναντηθούμε με μια σειρά από πρόσωπα των ΜΜΕ, ακαδημαϊκούς και ερευνητές που ενδιαφέρονται για το λιβυκό ζήτημα.

»Συζητήσαμε τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Τουρκία στην επίτευξη στρατιωτικής ισορροπίας, στις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός και στην επιστροφή της πολιτικής ζωής στη Λιβύη.

»Τονίσαμε τη σημασία της έγκαιρης διεξαγωγής των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών.

»Ως απαραίτητο βήμα για την ενίσχυση της σταθερότητας και την προώθηση της διαδικασίας ανάπτυξης και ανοικοδόμησης, αποσαφηνίσαμε τη σημασία της τουρκικής συνεργασίας και συντονισμού με όλα τα μέρη της Λιβύης και σε διάφορους τομείς.

»Ανυπομονούμε να αναπτύξουμε σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα με τον γείτονα με τον οποίο μοιραζόμαστε (στη) στρατηγική εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με θετικές και ισχυρές σχέσεις που διαφυλάσσουν τα δικαιώματά μας και τα υπέρτατα εθνικά συμφέροντα και για τα δύο μέρη».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Ο Ερντογάν απείλησε να στείλει στον Αλλάχ τον Νετανιάχου: «Ο Κύριός μας να τον κάνει να υποφέρει»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr