Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μουκτάντα Αλ Σαντρ – Ποιος είναι ο ισχυρός άνδρας του Ιράκ που «αγάπησαν» οι Αμερικανοί

Μουκτάντα Αλ Σαντρ – Ποιος είναι ο ισχυρός άνδρας του Ιράκ που «αγάπησαν» οι Αμερικανοί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκλογές, Ιράκ, Μουκτάντα Αλ Σαντρ, Σιίτες,

Ο Ιρακινός πολιτικός και σιίτης θρησκευτικός ηγέτης, Μουκτάντα Αλ Σαντρ, έχει το ισχυρότερο κόμμα στο Ιράκ, όπως προκύπτει από τις κάλπες της 10ης Οκτωβρίου. Καταλαμβάνει 73 έδρες στο ιρακινό κοινοβούλιο των 329 εδρών. Δεύτερο έρχεται το «Προοδευτικό Κόμμα», «Τακαντούμ» στα αραβικά, με 38 έδρες, το οποίο προσδιορίζεται ως κοσμικό, φιλελεύθερο και υπέρ του ιρακινού εθνικισμού. Το ενδιαφέρον όμως τραβά ο Σαντρ και το κόμμα του, οι «Σαντριστές».

«Μετά τις εκλογές στο Ιράκ, ένας σιίτης ηγέτης εμφανίζεται ως απίθανος σύμμαχος των ΗΠΑ», γράφουν οι New York Times, σε ανταπόκρισή τους από τη Βαγδάτη και προσθέτουν:

«Οι ΗΠΑ απείλησαν κάποτε ότι θα σκοτώσουν τον Μουκτάντα Αλ Σαντρ καθώς η πολιτοφυλακή του πολεμούσε τις δυνάμεις κατοχής.

»Τώρα, ο ισχυρός θρησκευτικός ηγέτες βοηθά την Ουάσιγκτον κρατώντας το Ιράν σε απόσταση», τονίζουν.

Μετά 18 χρόνια, από τότε που δημιούργησε την πολιτοφυλακή του «Στρατός του Μαχντί», για να πολεμήσει τις δυνάμεις κατοχής των ΗΠΑ, σήμερα τα επίσημα αραβικά του είναι πιο έμπειρα και η φωνή του πιο σίγουρη.

Το 2004, καθώς οι μαχητές του κ. Αλ-Σαντρ έπληξαν τις αμερικανικές δυνάμεις με τουφέκια και ρουκέτες στη Βαγδάτη και στις νότιες επαρχίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να σκοτώσουν ή να συλλάβουν τον σιίτη ηγέτη.

Μαζί με την Αλ Κάιντα, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη απειλή για την αμερικανική κατοχή στο Ιράκ.

Αν και ακόμη απρόβλεπτος, ο Μουκτάντα Αλ Σαντρ σταθερά παραμένει ένας Ιρακινός εθνικιστής, τώρα φαίνεται να εμφανίζεται ως σύμμαχος των Αμερικανών.

Θεωρείται ότι βοηθά τις Ηνωμένες Πολιτείες εμποδίζοντας το Ιράκ να διολισθήσει περαιτέρω στον άξονα του Ιράν.

Με 73 έδρες στο κοινοβούλιο των 329 μελών, ο Αλ Σαντρ είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο Κοινοβούλιο και μια αποφασιστική φωνή στην επιλογή του επόμενου Ιρακινού πρωθυπουργού.

Στις παρατηρήσεις του, ο Μουκτάντα Αλ Σαντρ έκανε οξεία αναφορά στις πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν, μερικές από τις οποίες έχουν γίνει πιο ισχυρές από τις επίσημες δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ και αποτελούν απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράκ.

«Στο εξής, τα όπλα πρέπει να περιορίζονται στα χέρια του κράτους», είπε στην ομιλία του, που μεταδόθηκε από την ιρακινή κρατική τηλεόραση.

«Η χρήση όπλων πρέπει να αποτραπεί εκτός του πλαισίου του κράτους».

Ακόμη και για όσους ισχυρίζονται ότι είναι «αντίσταση» στην παρουσία των ΗΠΑ, είπε, «είναι καιρός οι άνθρωποι να ζήσουν ειρηνικά, χωρίς κατοχή, τρομοκρατία, πολιτοφυλακές, απαγωγές και φόβο».

Οι αυτοαποκαλούμενες «ομάδες αντίστασης» είναι οι ίδιες πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν και εξαπέλυσαν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες στην αμερικανική πρεσβεία και τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις μετά τη δολοφονία του κορυφαίου Ιρανού διοικητή, στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί και ενός ανώτερου ιρακινού αξιωματούχου ασφαλείας, στη Βαγδάτη πέρυσι.

Ένας βοηθός του Μουκτάντα Αλ Σαντρ, ο Ντιά αλ Ασάντι, είπε ότι, «καμία χώρα δεν θέλει δυνάμεις πιο ισχυρές από τον στρατό της».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Αλ Σαντρ θα αφήσει τη νέα κυβέρνηση να αποφασίσει εάν οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να αποσύρουν όλα τα στρατεύματα τους από τη χώρα έως τις 31 Δεκεμβρίου, αν και η Ουάσιγκτον δεν θεωρεί ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της βρίσκονται προς το παρόν σε πολεμική αποστολή.

Σύμφωνα με αυτήν τη συμφωνία, ο αριθμός των αμερικανικών δυνάμεων -περίπου 2.000 στο Ιράκ μετά από πρόσκληση της Βαγδάτης- αναμένεται να παραμείνει ο ίδιος.

Κάποτε ένας άγριος σεκταριστής υπερασπιστής της σιιτικής πλειοψηφίας του Ιράκ, ο Μουκτάντα Αλ Σαντρ έχει επεκτείνει την εμβέλειά του τα τελευταία χρόνια, προσεγγίζοντας τους σουνίτες, τους χριστιανούς και άλλες μειοψηφίες-μειονότητες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιατί ζητάμε διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές

Επιμένει ο Κασσελάκης: Εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών

Κασσελάκης: «Να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και να γίνουν εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών»

Πιθανή αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στην Άνμπαρ του Δυτ. Ιράκ

Μεγάλο πρόβλημα στο Ιράκ με την εμπορία ανθρωπίνων οργάνων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr