Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν με ψέματα και μαγκιές λέει ότι θα πάρει πίσω το 1,4 δισ. δολάρια που έδωσε για τα F-35

Ο Ερντογάν με ψέματα και μαγκιές λέει ότι θα πάρει πίσω το 1,4 δισ. δολάρια που έδωσε για τα F-35
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι πιστεύει πως η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα σημειώσουν πρόοδο στις συνομιλίες για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και πως η Άγκυρα θα αποζημιωθεί για τα 1,4 δισ. δολάρια που πλήρωσε για τα F-35, από τους οποίος ωστόσο αποκλείστηκε λόγω της αγοράς των S-400 από τη Ρωσία.

«Θα πάρουμε αυτά τα 1,4 δισ. με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», ανέφερε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Anadolu, κατά την πτήση επιστροφής του από τη Νιγηρία.

«Πιστεύω πως θα σημειώσουμε πρόοδο. Θα το συζητήσουμε φυσικά με τον [Αμερικανό πρόεδρο] Μπάιντεν στη συνάντηση των G20 στη Ρώμη», πρόσθεσε.

Ταραχώδης περίοδος στις σχέσεις των δύο χωρών

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 αεροσκάφη F-35 της Lockheed Martin Corp, αλλά οι ΗΠΑ την απέκλεισαν από το πρόγραμμα το 2019 αφότου απέκτησε τους S-400 από τη Ρωσία.

Η συνεργασία δεκαετιών μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ περνάει μια ταραχώδη περίοδο τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω διαφωνιών σχετικά με τις πολιτικές που αφορούν τη Συρία, τις στενότερες σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα, τις ναυτικές φιλοδοξίες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τις κατηγορίες των ΗΠΑ κατά τουρκικής κρατικής τράπεζας καθώς και την υπονόμευση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών εντός της Τουρκίας.

Η αγορά των S-400 από την Άγκυρα είχε επίσης ως συνέπεια την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Τον Δεκέμβριο του 2020, η Ουάσιγκτον έβαλε σε «μαύρη λίστα» τη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, τον επικεφαλής της Ισμαήλ Ντεμίρ και τρεις ακόμη υπαλλήλους.

«Αγκάθι» η έγκριση του Κογκρέσου

Από τότε, οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως την Τουρκία κατά της αγοράς επιπλέον ρωσικών όπλων.

Αλλά ο Ερντογάν έχει αναφέρει πως η Άγκυρα επιθυμεί ακόμη να αγοράσει μια δεύτερη παρτίδα S-400 από τη Ρωσία, μια κίνηση που θα μπορούσε να οξύνει περαιτέρω το χάσμα με την Ουάσιγκτον.

Το αίτημα για τα F-16 θα είναι μάλλον δύσκολο να λάβει έγκριση από το Κογκρέσο, όπου το κλίμα απέναντι στην Τουρκία έχει επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχει διμερής υποστήριξη από το αμερικανικό Κογκρέσο για ώθηση της κυβέρνησης Μπάιντεν στο να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην Άγκυρα, κυρίως για την αγορά ρωσικών όπλων και το ιστορικό της σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

State Department: ΔΕΝ πρότειναν οι ΗΠΑ «αποζημίωση» με μαχητικά F-16 στην Τουρκία!

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ρωτήθηκε πριν λίγες ημέρες από την ανταποκρίτρια του Reuters, αν η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να επιβεβαιώσει τα σχόλια του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι η Ουάσιγκτον υπέβαλε πρόταση στην Άγκυρα για την πώληση των F-16.

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τα λόγια του Ερντογάν, αλλά πρόσθεσε: Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάνει καμία χρηματοδοτική προσφορά για τα τουρκικά F-16.

«Θα σας παραπέμψουμε στην τουρκική κυβέρνηση για να μιλήσετε για τα σχέδιά της στον τομέα των αμυντικών προμηθειών.

»Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάνει καμία χρηματοδοτική προσφορά μετά το αίτημα για F-16 της Τουρκίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις σε ενημέρωση.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντπάρτμεντ πρόσθεσε ότι το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ συμμετέχει σε συζητήσεις επίλυσης διαφορών με την Τουρκία για τα F-35.

Η Άγκυρα έχει αφαιρεθεί από το πρόγραμμα λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-400.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κλιματική Αλλαγή: Το λιώσιμο των πάγων αλλάζει την περιστροφή της Γης και επηρεάζει τη μέτρηση του χρόνου

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr