Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χωρίς φυσικό αέριο η Ισπανία – Η Αλγερία διέκοψε τον αγωγό φυσικού αερίου Μαγρέμπ-Ευρώπης

Χωρίς φυσικό αέριο η Ισπανία – Η Αλγερία διέκοψε τον αγωγό φυσικού αερίου Μαγρέμπ-Ευρώπης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

H απόφαση της Αλγερίας να διακόψει οριστικά τον αγωγό φυσικού αερίου Μαγρέμπ-Ευρώπης ως αντίποινα στο Μαρόκο, δημιουργεί νέο μεγάλο πρόβλημα στην Ισπανία καθώς αφήνει τη χώρα χωρίς την βασική πηγή ενεργειακού εφοδιασμού, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέσα Ριβέρα, ανακοίνωσε πως το φυσικό αέριο στην Ισπανία επαρκεί μόνο για τις επόμενες 43 ημέρες και το διάστημα αυτό βρίσκεται σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις τόσο με την Αλγερία όσο και με το Μαρόκο.

Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αλγερίας-Μαρόκου στο τέλος του καλοκαιριού λόγω της Δυτικής Σαχάρας, προκάλεσε την οριστική διακοπή του συμβολαίου και με την Ισπανία να αναμένει την χρησιμοποίηση ενός δεύτερου υποθαλάσσιου αγωγού (Medgaz) που ενώνει απευθείας την Αλγερία με την Ισπανία.

Το φυσικό αέριο που εισάγει η Ισπανία από την Αλγερία είναι απαραίτητο για την βιομηχανία, την κεντρική θέρμανση αλλά κυρίως την τροφοδοσία του ηλεκτρικού συστήματος.

Η απόφαση της Αλγερίας να κλείσει τον αγωγό φυσικού αερίου Μαγκρέμπ-Ευρώπη, ο οποίος διασχίζει το Μαρόκο και 45 χιλιόμετρα της Μεσογείου για να εισέλθει στην Ισπανία μέσω της πόλης Κάντιθ, θα αναγκάσει την Ισπανία να αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου με δεξαμενόπλοια για την αποτροπή του κινδύνου ελλείψεων.

Μόλις πριν από λίγους μήνες, η επέμβαση θα ήταν σχετικά απλή και, κυρίως, πολύ πιο προσιτή.

Όλα γίνονται για την αποτροπή ενός ενδεχόμενου ενεργειακού μπλακ άουτ στο μέσον του χειμώνα.

Η Αλγερία έχει δεσμευτεί να αυξήσει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω του δεύτερου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου και την περίοδο αυτή συνεχίζονται τα έργα επέκτασης που όμως έχουν ήδη καθυστερήσει αρκετά.

Επιπλέον δεν επαρκούν για την τροφοδότηση της Ισπανίας οι ποσότητες φυσικού αερίου που διέρχονται από τον αγωγό αυτό, οπότε η χρήση δεξαμενοπλοίων καθίσταται απολύτως απαραίτητη με το ανάλογο επιπλέον κόστος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Ρωσία θα πουλά 30% φθηνότερο το φυσικό αέριο στην Κίνα

Ισπανία: Ο Σάντσεθ σκέφτεται να παραιτηθεί – Ποιος είναι ο λόγος

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Καύσιμα: Τιμές-φωτιά με πάνω από 2 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη σε 15 περιφέρειες και νησιά

DW: Ιράν εναντίον Ισραήλ – Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr