Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βουλγαρία: Ένα κεντρώο δίδυμο επιχειρηματιών κέρδισε τις εκλογές

Βουλγαρία: Ένα κεντρώο δίδυμο επιχειρηματιών κέρδισε τις εκλογές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βουλγαρία, Εκλογές,

Μία νέα κεντρώα παράταξη κατά της διαφθοράς υπό την ηγεσία δύο σαραντάρηδων επιχειρηματιών είναι ο νικητής των χθεσινών εκλογών στην Βουλγαρία, της τρίτης εκλογικής αναμέτρησης της χρονιάς, που πραγματοποιήθηκε εν μέσω του φονικού κύματος της επιδημίας που πλήττει την χώρα.

Σύμφωνα με τα ινστιτούτα των δημοσκοπήσεων, η παράταξης «Ας συνεχίσουμε την Αλλαγή» κάνει την έκπληξη εξασφαλίζοντας το 26% των ψήφων, ξεπερνώντας το συντηρητικό κόμμα Gerb του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ (23%), το οποίο οι δημοσκοπήσεις έφερναν στην πρώτη θέση.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται εντός της ημέρας.

Κατά συνέπεια, το πεδίο θα είναι πλέον ελεύθερο για τους Κίριλ Πετκόφ και Ασέν Βασίλεφ, οι οποίοι ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο στην εκστρατεία για την κατάκτηση της εξουσίας αφού γοήτευσαν τους Βούλγαρους με τις ενέργειές του στους κόλπους της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

«Η Βουλγαρία παίρνει έναν νέο δρόμο», δήλωσε ο Κίριλ Πετκόφ που εμφανίστηκε χαμογελαστός στους φωτογράφους και τις κάμερες.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σχηματίσουμε μία κανονική κυβέρνηση».

Μετά την αποτυχία των δύο προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, τον Απρίλιο και έπειτα τον Ιούλιο 2021, ελλείψει συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων, το δίδυμο θα επιτύχει σε μία αποστολή τις δυσκολίες της οποίας παραδέχονται και οι δύο;

Φονικό κύμα της επιδημίας, χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού

Στα εκλογικά τμήματα, τα αισθήματα των ψηφοφόρων κυμαίνονταν από την παραίτηση μέχρι την συγκρατημένη αισιοδοξία.

«Ελπίζω ότι τελικά θα έχουμε μια νέα κυβέρνηση για μια καλύτερη ζωή», μία 73χρονη Βουλγάρα που ψήφισε σε προάστιο της Σόφιας.

Αλλά πολλοί είναι οι ψηφοφόροι που δεν μετακινήθηκαν μέχρι τα εκλογικά τμήματα: η συμμετοχή ανήλθε σε μόλις 40%.

Όλοι οι πολιτικοί παράγοντες διακήρυξαν ότι η έξοδος από το άνευ προηγουμένου, από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, αδιέξοδο είναι ο κοινός τους στόχος.

Ανάμεσα στα θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, η υγειονομική κρίση, διότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση εμφανίζεται αδύναμη να διαχειρισθεί την επιδείνωση της κατάστασης.

Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από κρούσματα της Covid και περί τους 200 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά στην Βουλγαρία, όπου λιγότερο από το 25% των 6,9 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εμβολιασθεί πλήρως.

Το ποσοστό θνητότητας είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο.

Σε αυτό συμβάλλει και η κατάσταση του συστήματος υγείας.

Τρεις ασθενείς έχασαν την ζωή τους το σαββατοκύριακο κατά την πυρκαγιά σε νοσοκομείο.

Γέφυρες

Ο Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος παραιτήθηκε τον Απρίλιο έπειτα από μία δεκαετία στην εξουσία, καταγγέλλει το «χάος», το οποίο μπορεί να συνεχισθεί.

Οι δύο νεοαφιχθέντες του κόμματος «Ας συνεχίσουμε την Αλλαγή» «είναι πολύ ενθουσιώδεις», αλλά δεν έχουν μεγάλη πείρα, λέει η Μποριάνα Ντιμιτρόβα, διευθύντρια του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Alpha Research και προβλέπει τον σχηματισμό μίας «ασταθούς» κυβέρνησης συνασπισμού εξαιτίας της διάστασης απόψεων και ιδεών.

Οι Κίριλ Πετκόφ και Ασέν Βασίλεφ, που γνωρίστηκαν στα έδρανα του Χάρβαρντ, έρχονται σε αντίθεση με το βουλγαρικό πολιτικό τοπίο.

Στόχος τους, «η εξάλειψη της διαφθοράς» σε μία χώρα που βρίσκεται τελευταία στην κατάταξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δηλώνουν έτοιμοι για «συμβιβασμούς» και «πολύ ανοικτοί στον διάλογο» για την συγκρότηση ενός συνασπισμού.

«Αριστερά, κέντρο ή δεξιά, μικρή σημασία έχει», λέει ο Κίριλ Πετκόφ, υποψήφιος πρωθυπουργός.

«Αν μπορούμε να σταματήσουμε» την διαφθορά «και να ανακατανείμουμε τα χρήματα για το καλό των φορολογουμένων, τότε θα πρέπει να μπορούμε να συμφωνήσουμε με πολλά κόμματα».

«Έχουν την ικανότητα να ρίξουν γέφυρες ανάμεσα στην δεξιά και την αριστερά», θεωρεί ο Ιβάιλο Ντίτσεφ του Πανεπιστημίου της Σόφιας.

Καταπολέμηση της διαφθοράς

Όμως οι φωνές «της αλλαγής» δεν είναι αρκετές, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δύο θα χρειασθεί να συμμαχήσουν με τους σοσιαλιστές του PSB (περί το 11% των ψήφων), η εικόνα των οποίων έχει κηλιδωθεί από το καταστροφικό τους πέρασμα από την εξουσία στην δεκαετία του 1990.

Παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές, οι Βούλγαροι ψήφιζαν επίσης χθες για την εκλογή του προέδρου της χώρας.

Ο Ρουμέν Ράντεφ, απερχόμενος πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος, προηγείται στον πρώτο γύρο με το 49% των ψήφων, έναντι 24% του πρύτανη του Πανεπιστημίου της Σόφιας Αναστάς Γκερτζίκοφ, που στηρίζεται από το Gerb.

Ο Ρουμέν Ράντεφ, εχθρός του Μπόικο Μπορίσοφ, χαιρέτισε τα αποτελέσματα των εκλογών, ένδειξη ότι «η κοινωνία θέλει να σπάσει τον κύκλο της διαφθοράς και της αυθαιρεσίας».

«Τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν πλέον την επιτακτική αποστολή να σχηματίσουν μεταρρυθμιστική κυβέρνηση κατά της διαφθοράς και υπέρ της κοινωνικής πολιτικής», είπε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Πούτιν: «Μόνιμος» πρόεδρος της Ρωσίας – Έλαβε ποσοστό-ρεκόρ 87,97% στις προεδρικές εκλογές

Πρώτη αγωγή κατά του υπ. Εσωτερικών από απόδημη Ελληνίδα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων στην Ασημακοπούλου

H Ουκρανία βομβαρδίζει εκλογικά τμήματα στην κατεχόμενη Χερσώνα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr