Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κυρώσεις σε Κούρδο βουλευτή επειδή είπε τη λέξη «Κουρδιστάν» στην τουρκική Βουλή

Κυρώσεις σε Κούρδο βουλευτή επειδή είπε τη λέξη «Κουρδιστάν» στην τουρκική Βουλή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας επέβαλε κυρώσεις σε Κούρδο βουλευτή επειδή ανέφερε το όνομα «Κουρδιστάν» κατά τη διάρκεια επίσημης συνεδρίασης.

Ο βουλευτής Νουσρετίν Ματζίν (Nusrettin Macin), από το φιλοκουρδικό σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), φώναξε «ελευθερία για το Κουρδιστάν» κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης για το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2022 την Τετάρτη, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Το τουρκικό κοινοβούλιο αποφάσισε αργότερα ότι ο βουλευτής Ματζίν, ο οποίος εκπροσωπεί τη νοτιοανατολική κυρίως κουρδική επαρχία Σανλιούρφα, δεν θα επιτραπεί να παραστεί στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις του κοινοβουλίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το τουρκικό κοινοβούλιο επιβάλει κυρώσεις στη αναφορά του ονόματος «Κουρδιστάν».

Το 2018 ο Κούρδος βουλευτής Οσμάν Μπαϋντεμίρ (Osman Baydemir) τιμωρήθηκε επίσης με περικοπή κατά το ένα τρίτο του μισθού του επειδή ρώτησε εάν η κυβέρνηση είχε προβλέψει κάποιο κονδύλιο για τη διατήρηση, τη χρήση και τη βελτίωση των κουρδικών και των μειονοτικών γλωσσών στο προτεινόμενο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό.

Αργότερα την ίδια χρονιά, ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Ισμαήλ Καχραμάν απείλησε τη βουλευτή Μεράλ Ντανίς (Meral Danis) από το HDP ότι θα παυτεί από το κοινοβούλιο εάν αναφερόταν ξανά σε ορισμένες περιοχές ως «κουρδικές επαρχίες».

Η Τουρκία ποινικοποιεί συχνά την κουρδική ταυτότητα συνδέοντας το ζήτημα με τον -επί δεκαετίες- πόλεμο εναντίον του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως «τρομοκρατική οργάνωση».

Τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε, σε μια αμφιλεγόμενη δήλωση, ότι το «Κουρδιστάν» δεν υπάρχει στην Τουρκία ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Το υπουργείο Πεσμεργκά της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν απάντησε χαρακτηρίζοντας «έκπληξη» τη δήλωση Ακάρ, ρωτώντας πώς ήταν δυνατόν κάποιος σε επίσημη θέση να αρνηθεί τα ίδια τα ιστορικά, δημογραφικά και γεωγραφικά γεγονότα για το Κουρδιστάν.

«Στην πραγματικότητα, δεν το πιστεύει ο ίδιος.

»Επισκέφτηκε την περιοχή του Κουρδιστάν [στο παρελθόν].

»Μπορεί να μας πει πού ήταν το μέρος που επισκέφτηκε και πώς λέγεται;», ανέφερε το υπουργείο.

«Η νοοτροπία της άρνησης ενός έθνους και της γεωγραφίας του πυροδοτούσε πάντα εντάσεις και ζητήματα και δεν οδηγούσε πουθενά».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr